Šeštadienis
04.05.2024
14:47
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 2
megėju: 2
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 890
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Gegužis » 15 » Žuvys ir gamta pavasarį
    09:39
    Žuvys ir gamta pavasarį

    Saulutė šiltais spinduliais jau žadina gamtą, o pūstelėjęs šiaurys, vis dar neša sniegą ir šaltuką…  Nieko nepadarysi. Kur bemestume žvilgsnį, atrodo viskas apsnūdę ir negyva. Bet taip tik atrodo. Laukia ir džiaugiasi pavasarį po sniego danga pajutę žali rugių ūseliai, žvalūs ir naujai sudygę žolių daigeliai: po sniegu kaip po pūkine antklode – šilta ir minkšta…

    Suvilioti ankstyvo pavasario atskubėjo, atičiauškėjo mūsų padangėn sparnuočiai. Paukščiai renkasi dreves ir inkilus. Poruojasi kurapkos, o kartu su jomis pasirodo ir vakariniai suopiai, pragydo giesmininkai strazdai. Pajūryje jau traukia slankos – burkuoja, pypčioja vakarais ilgasnapės. P

    Bet ir šiaurys nepasiduoda! Staugia susiriesdamas laiduose, varinėja padangėmis tamsius pilkus debesis, tačiau jo užsispyrimas nieko negelbsti. Tvirtai žengia pavasaris į savo sostą. Bunda visa gamta.

    pavasaris ežereVis aukščiau kylančios saulės spindulių sušildytos medžių sultys skuba, keliauja į pumpuriukus, šie šildosi, bujoja, sirpsta, į sidabrinį apsiaustėlį supasi. Iš po sniego, saulės atokaitoj, nedrąsiai kiša galvą žydra žibuoklė.

    Čia pat, linksmai šnekučiuojančio upelio krante, ant alksnio šakelės patogiai įsitaisė varnėnas. Savimi patenkintas, žvilgčioja jis į raibuliuojantį vandens paviršių ir, išrietęs galvytę, čiulba, ulba kaip įmanydamas. Kiek tolėliau, virš praplikusių ir jauna žaluma pasidabinusių kauburėlių, supasi ore ir linksmai čiulba dar vienas pavasario solistas – vyturys. Iš gretimai šnarančio miško atskrenda upelio čiurlenimui pritarianti tetervino vestuvinė daina…

    Prieik arčiau prie upelio, tik atsargiai, kad neišgąsdintum žuvų. Štai vandens paviršiuje, tik tik judindami pelekus, plaukioja porelė upėtakių. Jų šonuose gali įžiūrėti tamsius, raudonus taškus. O toliau, už poros metrų nuo kranto, tingiai stoviniuoja stambi lydeka. Aplink ją vikriai nardo trys mažesnės. Tai patelė su patinais. Jie laikosi negilios vietos, kur vanduo šiltesnis. Staiga – pūkšt! Lydeka kažkaip keistai persiverčia, sukunkuliuoja, užverda vanduo, pasiskleidžia, nubanguoja vandens ratai, ir vėl tylu. Praeina kiek laiko, lydeka vėl pradeda krypuoti, šlakstytis. O patinėliai tik skuba, tik skuba apie ją – aplaisto pieniais paleistus ikrus. Nepraeis ir 10 – 20 dienų, kai išsiritusios mažytės lydekaitės pasileis per upes ir ežerus kelionėn.

    Gerai įsižiūrėjęs pamatysi po kerplėša riogsantį dar vieną plėšrūną – ešerį. Išvertęs akis, žvelgia jis į vandens karalystę, tačiau judėti nelabai nori. Nespės keliolika kartų pakilti saulė ir tyliuose užutekiuose, ant akmenų, palei senų nendrių stiebus nusidrieks kelių metrų ilgio ešerio ikrų kaspinai. O dabar plaukioja jis lyg apsnūdęs, lyg pagiringas, šmirinėja tarp senų meldų stiebų, tingiai aplenkia juos, lyg kažko ieško, žvelgia į kažką nematomą. Gal būt, jis dairosi – taikstosi kur dėti ikrus, kurias kerplėšas apnarplioti savo ikrų kaspinais. Net ir sliekas dabar jo nevilioja ir nejaudina. Su kažkokia panieka, pasibiaurėjimu pažvelgęs į besimuistantį ir besimaivantį prieš jį slieką, jis plūkteli toliau ir vėl stovi, iš lėto judindamas pelekus. O blizgės, kuria jis taip žavisi vasarą, rudenį ir žiemą, net nepastebi. Gali kišt ją po pat nosim – nieko. Pasitrauks atbulas ir vėl sustingsta. Gal tik apsiuva galėtų jį suvilioti ir tai su dideliu abejone.

    Netoli kelmo susispietusios didžiagalvės žuvytės. Tai pūgžliai – tikrai kolektyvi žuvis. Ji neršia būriais, gyvena būriais, net ir kimba būriais. Tik spėk nuo kabliuko nuiminėti.

    Pačiam pakrašty, kur pavasario vandenys užliejo pernykštę rudą žolę, prieš srovę lėtai juda starkiai. Jų nerštą sunku pastebėti. Ir priešingai pūgžliui – starkis individualistas. Patelės ateina į upių žiotis, paleidžia ant smėlėto ar žvyruoto dugno ikrus ir grįžta į savo nuolatinę gyvenvietę. Patinai lieka ikrus daboti. Jie čia sąžiningai budi 10 – 20 dienų. Kai tik iš ikrų išsirita starkiukai, palikę savo vaikus likimo valiai, patinai nuplaukia paskui pateles.

    Pačiu upės viduriu į aukštupį skuba neršti žiobris. Iki neršto (gegužės – birželio) dar daug laiko, tačiau žiobris rūpestingas – kai tik ledai paleidžia iš savo glėbio upes, jis išsiruošia į vestuvinę kelionę. Tikriausiai bijo pavėluoti…

    brakonierius žeberklaujaSaulutei kaitriau ėmus šviesti, neiškenčia ir išeina pasišildyti į seklesnę vietą vijurkas ungurys. Jis čia neneršia, todėl aplinkai visiškai abejingas. Jam svarbu viena – pasiraivyti šiltam vandenėly, pasidžiaugti pavasariška saulute.

    Čia ungurių bei neršiančių žuvų ir tyko su išgaląstais žeberklais, šautuvais brakonieriai. Kur nepasiekia žeberklu – upeliuose, protakose tarp ežerų – stato tinklų užtvaras. Kartais, norėdami prisivilioti žiobrius, nepatingi net specialias nerštavietes įrengti. Šiuo metu reikia visiems gamtos mylėtojams pasidarbuoti, visomis išgalėmis kovoti su brakonieriais, naikinančiais neršiančias ar besiruošiančias neršti žuvis. Nepamirškime, kad, sunaikinus dar neišneršusią lydeką, dingsta ir 200 000 būsimų lydekiukų, o pagavus su ikrais žiobrį – žūva apie 30 000 žiobriukų. Padėkime bundančiai gamtai, globokime ežerų ir upių turtus.

    Peržiūrėta: 1110 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]