V.Armalio nuotr. / Žūklės subtilybės. Šėryklė su minkštimu
Kai meškeriotojas atsiduria prie vandens ir
rengiasi užmesti masalą, jam kyla daug klausimų, tarp kurių – vienas
svarbiausių, kokį masalą verti ant dugninės kabliukų ir kokį jauką
kimšti į šėryklę?
Ekspromtas su dugnine rankoje
Pakuotė su mišiniu, kuris etiketėje
įvardijamas kaip jaukas, tai – tik projektas, kurį reikia nuosekliai ir
su išmanymu įgyvendinti, o liaudiškai tariant, apauginti „mėsa". Šis
procesas labai primena pasakaitę, kurioje pasakojama, kaip kareivis iš
kirvio virė košę. Jauko mišinį iš pakuotės reikia ne tik sudrėkinti,
kaip nurodoma instrukcijoje, vandeniu iš telkinio, kuriame žvejojama,
bet ir gerokai pakeisti jo sudėtį – praturtinti priedais, kuriuose gausu
baltymų, sėlenomis, lipniais milteliais, juodžemiu, kvapiomis
medžiagomis, gyvais priedais – musės lervomis, trūkliais, kapotais
sliekais. Pastebite, kad čia logika ta pati, kaip ir košės virime iš
kirvio: viralui reikia kruopų, pieno, padažui – grietinės, spirgučių ir
svogūnų.
Ko iš šios analogijos galima pasimokyti
tam atvejui, kai neturi laiko virti košę, t.y, ruošti visavertį jauką,
tačiau norisi produktyviai panaudoti porą vakarinių valandų po darbo
dienos. Kitaip tariant, jei laiko turite tik žaibišką karinę operaciją
primenančiam ekspromtui?
Paprastai vienas svarbiausių komponentų,
kuriuo patariama gausiai praturtinti jauko idėją, uždarytą pakuotėje,
tai – malti džiūvėsiai. Tinka viskas – sausainių, biskvito, batono,
baltos ar juodos duonos maliniai. Štai ir paminėtas žodis, kuris yra
labai svarbus mūsų temai. Duona.
Kimškime drąsiai
Kai laiko mažai, o dugninę norisi
užmesti,vos koja paliečia upės krantą, reikia drąsiai į šėryklę kimšti
duoną. Paprasčiausias būdas – prignaibyti minkštimo ir prikimšti į
šėryklę. Kai dugninė užmesta, galima pasiruošti šiek tiek rimtesnio
jauko. Nuo kepaliuko nupjaunama pluta, duonos ar batono
minkštimas sutrupinamas gurvuoliukais ir
pašlakstomas vandeniu ( ypač tinka gėlininko purkštuvas), kuriame
atskiesti keli šaukštai „Aromix" arba šimtgramis melasos, o paskui
maišomas, kol virsta puria mase. Galima fantazuoti ir toliau, bet
paprastai eksperimentus nutraukia pirmasis kibimas.
Tokia – paprasčiausia versija ir jos
visiškai pakanka normaliai pavakarių žūklei. Galimi kiti variantai, pvz.
pedantiški anglai šiam reikalui naudoja tik baltą duoną, skirtą
skrudinti specialiose krosnelėse. Ją šiek tiek tiek padžiovina, paskui
paskrudina, o tada sutrupina kavamalėje. Truputį sudrėkinti duonelės
trupiniai puikiai laikosi šėryklėje, kai užmetamas masalas. Net ir
lėtoka srovė lengvai išplauna jauką iš šėryklės. Duonos trupinukus
galima apipurkšti vanilės arba sliekų skonio purškalu.
Viliojantis jaukas
Duona – viliojantis jaukas visą sezoną.
Ne tik pavasarį. Duonos kvapas – žuvims gerai pažįstamas. Tad ji nuo
seno naudojama jaukinti žuvims. Klaipėdos krašte dar ir dabar naudojamos
didžiulės šėryklės iš kaproninio tinklo, į kurias sudedami keli
sulaužyti gabalais kepalai duonos, įritinamas gramzdas, šėryklė
pririšama prie stiprios virvutės ir nugramzdinama ant dugno. Srovė
pamažu išplauna duonos gabaliukus, ilgainiui pasroviui susiformuoja
dalelių šleifas, prie kurio susiburia karšiai, kuojos ir plakiai. Toks
metodas gyvybingas ir jis akivaizdžiai liudija, koks universalus jaukas –
duona.
Jei pasinaudosite šiuo ekspromto receptu,
galite naudoti kokią tik mėgstate dugninės montažo konstrukciją, kokius
tik pageidaujate kabliukus, valus, jungtis, tačiau šėryklės tipas pats
tinkamiausias – tik vienas: tai krepšelis iš vielinio tinklelio su
didokomis „akimis". Beje, anglų patirtis rodo, kad duona – ne tik geras
jaukas, bet ir puikus masalas. Kaip tikri pedantai jie sukūrė
technologiją, pagal kurią duonos riekelės paskrudinamos (angliška
pusryčių tradicija), o iš jų naudojant specialų įtaisėlį „Breadpunch"
iškerpamas purutulio formos duonos „ruošinukas", kuris, naudojant tą
patį įtaisėlį, pasmeigiamas ant kabliuko. Tada masalas puikiai laikosi
ir jo nenugnaibo smulkmė.