Kai pirmieji saulėtekio spinduliai nušvietė
ežerą, atrodė, kad priešais didžiulis garuojantis katilas. Rūko
kamuoliai virto tokie tiršti, kad sunku buvo įžiūrėti už dešimties metrų
užmestas plūdes. Staiga viena jų paniro. Pakirtimas. Laimikis buvo
menkas – dviejų penkličių dydžio plakis. Per pusvalandį tokių žuvelių
užkibo dvi dešimtys.
Ant kabliuko užvėrus slieką, situacija nepasikeitė – kibo smulkūs plakiai, tarp kurių pasitaikydavo vienas kitas ešeriukas.
Trečias kartas
Kai
masalas buvo pakeistas trečią kartą ir į gelmę nugrimzdo kukurūzo
grūdas, plūdė dar nespėjusi kaip reikiant atgauti pusiausvyros,
akimirksniu dingo iš akių. Stambi kaip kultuvė kuoja sulenkė meškerykotį
ir ilgai suko ratus gelmėje, kol pagaliau pagaliau pasidavė, iškilo į
paviršių ir atsidūrė graibšte. Tokios rinktinės kuojos kibo tris
valandas, kol įdienojo, o vaišinosi jos tik kukurūzų grūdais. Kiekvienas
moksleivis žino, kad kukurūzų tėvynė – Amerikos žemynas. Tad, regis,
šiuos gintarinius grūdus turėtų pažinoti ir mėgti tiktai tenykštės
žuvys, o mūsiškės garbinti tik klasikinį lietuvišką masalą – šutintus
kviečius. Bet taip nėra – per porą pastarųjų dešimtmečių įvairiais
būdais paruošti kukurūzų grūdai visiems laikams įsitvirtino tarp
Europoje naudojamų žvejybos masalų.
Populiarumo topas
Įdomiausia,
kad konservuoti, šutinti, mirkyti, cukruoti ir kitaip pagardinti
kukurūzai užima viena pirmųjų vietų masalų reitinge. Jie nusileidžia tik
sliekams ir musės lervoms, tačiau į vienus vartus kukurūzai nukonkuravo
anksčiau karaliavusį šiltojo sezono masalą – šutintus kviečius.
Tokio
populiarumo priežastis akivaizdi – kukurūzus pamėgo beveik visos
karpinės žuvys. Net lynai, kurių valgiaraštyje šutinti kviečiai buvo
įrašyti pačiame gale, nes šios lėtapėdės žuvys labiau mėgsta mėsiškus
patiekalus. Magiška kukurūzo grūdo trauka lengvai paaiškinama – jis ne
tik labai maistingas, bet ir gardus. Kukurūzo skonis patinka kuojoms,
karšiams, karosams, karpiams, aukšlėms, lynams, amūrams, plačiakakčiams.
Kad kukurūzo grūdo kulinarinės savybės būtų dar patrauklesnės, jie
šutinami, tada tampa minkšti bei sultingi. Žuvims juos triaukšti –
malonumas.
Aukštas rangas
Kad
būtų gardesni ir patrauklesni žuvims, kukurūzų grūdai mirkomi
saldžiuose sirupuose, kad įgautų pikantišką aromatą. Vengrijoje, kuri
yra mūsų žemyno kukurūzų aruodas, reziduojanti meškeriojimo masalų
gamybos komapanija „Carp Zoom" sukūrė dešimtis receptų, kaip pagardinti
kukurūzų grūdus. Tarp jų populiariausiasi – mirkymas medaus ir vanilės
sirupuose.
Jei naudosite šį masalą,
nepamirškite, kad sukurti specialiai kukurūzų grūdams pritaikyti
kabliukai, kurių plotis tarp kotelio ir geluonies lygus vidutiniam
kukurūzo grūdo pločiui. Šio tipo kabliukų forma primena kukurūzo grūdą,
todėl šis masalas užmetant laikosi labai tvirtai, o pakertant žuvį
kabliuko geluonis sminga tiksliai į gardumyną ragaujančio smaližiaus
lūpą.