Žuvys
gyvenančios upėse ir ežeruose, randasi apsuptos microorganizmų, kurie
gyvena ir dauginasi žuvyse. Siekiant išvengti pavojaus, mes turime
visiškai atsisakyti valgyti žalią žuvį. Daugelis iš mūsų labai mėgstame,
tokią žuvį, nekalban apie džiovintą žuvį prie alaus.
Gerai iškepta arba išvirta žuvis yra
nepavojinga žmogui, kadagi visi mikrobai termiškai abdorojant žūsta.
Kepant stambią žuvį, derėtu ją supjaustyti nedideliais gabaliukais ir
kepti nemažiau kaip 20 min. Darant žuvies kotletus troškinti reiktu
15-20 minučių. Verdant žuvį, reiktu virti, nemažiau, kaip 15 min., o
kukulius arba trikadeles 10 min., kai užverda vanduo. Šaltai rūkyta
žuvis yra saugi, jei ji iki rūkymo, buvo sūdoma 14 dienų.
Jei jūs norite išdžiovinti žuvį, kuri
sveria 2kg. (druskos kiekis turi sudaryti 20% žuvies svorio) parazitų
žuvimo nustatytas laikotarpis:
- Šiltas sūdymas (15-16 laipsnių) – nuo 5 iki 9 dienos.
- Šaltas sūdymas (5-6 laipsnių) – nuo 6 iki 13 dienos.
- Sausas sūdymas, sveikos žuvies – nuo 9 iki 13 dienos.
- Sausas sūdymas, išskrostos žuvies – nuo 7 iki 12 dienos.
- Džiovintų
žuvų paruošimas yra vienas iš aukščiau pasiūlytu sūdymo varijantų ir
tada džiovinti – 2 savaites, pakabinant žuvį, kad skysčiai nuvarvėtų.
Taip
paruošta žuvis, bus nepavojinga vartojimui, nes mikrobai bus žuvę ir
nesutrukgdys mėgautis, skania džiovinta žuvimi su putojančiu alumi.
Publikuota: 2010 Gruodis Autorius: Žvejo žinios / romada.lt
|