Pirmledžiu
karšiai judrūs, leidžiasi į gana tolimas keliones nuo žiemaviečių,
kurios paprastai būna duburiuose (10-12 m), nes gali sau leisti tokią
prabangą – vandenyje gausu deguonies, o energetinių atsargų taip pat
nestinga, nes plačiašoniai kasdien aktyviai maitinasi. Tad karšiai
nukeliauja nuo žiemaviečių gana toli – net iki sėklių, kur gelmė siekia
vos keletą metrų arba rausiasi dugno, nyrančio į duburius, šlaituose.
Jei pavyksta rasti tokią karšių pamėgtą vietą, čia juos galima žvejoti
net ir iki sausio vidurio, bet sausį situacija keičiasi todėl, kad
deguonies, ištirpusio vandenyje iki ežerų užšalimo, atsargos senka, ne
tik karšiai, bet ir kitos žuvys tampa vangesnės, nes prasideda
ekonomijos režimas, kuris gali virsti net deguonies badu.
Tad
karšiai susiburia į stovyklavietes ir kabo jose kaip oro balionėliai
virš pardavėjo galvos. Plačiašoniai plūduriuoja nebūtinai palei pat
dugną – ne išimtis, kad jie pakyla virš jo ir penketą metrų, o tai
reiškia, kad karšių būrys apsistoja 7 metrų gelmėje, nors vandens
telkinio gylis toje vietoje siekia 12, o kartais ir daugiau metrų. Štai
kodėl žvejys turi bandyti vilioti laimikį įvairuose vandens horizontuose
ir laikyti juose masalą po ketvirtį valandos. Gali būti, kad kuris
karšis susigundys panosėje atsidūrusiu masalu ir čiups jį, bet
dažniausiai karšių kibimą reikia sužadinti. Plačiašoniai kovą niekur
toli iš stovyklavietės nekeliauja, todėl ir maitinasi čia pat, t.y.
vietoje.
Saiko jausmas
Kai
rinksitės karšių žūklės vietą, atidžiai apžiūrėkite plotą aplink ir
įsitikinkite, kad nėra senų ekečių, o svarbiausia, kad aplink senas
eketes nematyti prišalusių prie ledo jauko likučių. Kodėl tai svarbu?
Vieną sezoną Baluošų ežere jau pirmoje ar antroje žūklėje, kai stojo
patikimas ledas, pavyko aptikti karšių maitinimosi stalą. Dvi savaites
tame taške karšių kibimas buvo stabilus praktiškai bet kokiu oru:
kibdavo dvi valandas tarp devintos ir vienuoliktos ryto, o paskui
maždaug 14.30-15.30 prasidėdavo vakarinis kibimas, kuris trukdavo
kartais pusvalandį, o kartais beveik valandą. Bet pirmomis sausio
dienomis karšiai iš ganyklos pasitraukė. Kitą sezoną jie vėl pasirodė
ten pirmledžiu, o paskui po trijų savaičių nustojo ganykloje lankytis.
Ir pirmą, ir antrą sezoną pagal anų laikų kanonus karšius sočiai
maitindavome solidžiu ir sočiu jauku – šutintais žirniais ir kruopų
košėmis. Akivaizdu, kad žuvys nesugebėdavo suvalgyti visko, nes kartais
įversdavome ne vieną kilogramą gardėsių. Tada atrodė, kad kuo daugiau
maisto karšiai ras, tuo geresniu kibimu atsidėkos. Dalis jauko guldavo
ant dugno, kol po poros savaičių ėmė gesti. Šio proceso kvapelis atbaido
žuvis, o karšiai yra tuo aspektu labai jautrūs. Tad trečią sezoną su
kolega karšius jaukinome mažutėmis porcijomis sudrėkintų ir išbrinkusių
džiuvėsių , į kuriuos įmaišydavome kelioliką žirnių grūdų ir smulkių
uodo trūklio lervų. Karšiai ganyklą lankė beveik iki sausio pabaigos,
kol jų aktyvumas sumažėjo dėl natūralios deguonies stokos vandens
telkinyje.
Turint
galvoje aukščau išdėstytą informaciją, jauko likučiai aplink eketes
gali liudyti, kad čia žuvys irgi buvo be saiko šeriamos. Na, o jauko
likučiai dabar nemaloniu kvapu atbaido iš šios vietos žuvis. Pirmiausia
karšius. Tad dėl viso pikto iškirskite ekečių nuošaly nuo tos vietos.
Ten, kur ledas nelytėtas, tačiau gylis karšių žūklei tinkamas. Visai
neblogai, jei jūsų eketes nuo įtartinųjų skirs net ir 100 metrų.
Kibimo ženklas
Dabar
pats geriausias metas ežeruose vilioti karšius, nes jie pajuto ilgesnę
dieną, ima pamažu kratytis žiemos snaudulio, bet dar nesitraukia iš
žiemaviečių. Nepamirškite, kad karšiai dėl smulkmenų burnos neatveria,
todėl į žūklę vežkitės ne mažiau kaip dvi „porcijas" masalinių uodo
trūklio lervų. Ir ant kabliuko verkite jas negailėdami – „puokštelę"
turi sudaryti nemažiau kaip penki stambūs trūkliai. Gali ir šeši, ir
septyni, tačiau lervos turi būti neištekėjusios, sultingos, o tai
reiškia, kad masalą reikia keisti po kiekvieno kibimo. Arba po šiek tiek
ilgesnio nekibimo, kai jos subliūkšta. Visavertis masalas – sėkmės
garantas. Antra, jaukinkite saikingai – saujele sudrėkinto jauko,
kuriame yra stambokų dalelių, galite įmaišyti į jį žiupsnį smulkių uodo
trūklio lervų.Beje, labai svarbu nepražiopsoti pirmojo
kibimo, kurio ženklas – atsipalaidavęs kaip žvejys po pirties sargelis.
Valas paprastai tabaluoja neįtemptas, nes karšis kilsteli avižėlę su
masalu, tad ir sargelis atsilenkia kiek leidžia konstrukcija į viršų.
Pakirsti kartais reikia luktelėjus kelioliką sekundžių, kol valas dar
neįsitempęs, o kartais tenka laukti, kol sargelis ims linkti prie
vandens ir tik tada staigiu judesiu kilstelti meškerėlės viršūnėlę.
|