Pirmadienis
29.04.2024
07:50
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 889
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Balandis » 3 » Karšis po ledu
    22:52
    Karšis po ledu
    Tvirtinimų, esą žiemą visi karšiai sulenda į gilumą ir pratūno ten kokioje nors patogioje duobėje dumble iki pat pavasario, galima rasti kone visose senosiose knygose apie žvejybą. Tačiau visi jie yra klaidingi, arba tiksliau beviltiškai pasenę. Toks požiūris į karšių žvejyba atgyvena, su kuria reikia kovoti.

    Laimė, ir senaisiais laikais beveik nė vienas rinitas žvejys mėgėjas tokiomis teorijomis apie karšių žiemos miegą netikėjo. Tiesa tai, kad karšiai, skirtingai nei sazanai ar šamai, neužmiega ir neužsirausia dumble kaip lynai ir karosai. Visą šalčiausiąjį metų laiką jie niekur nedingsta ir išlieka aktyvūs.

    Taip, žiemą iš po ledo dažniau ištrauksi smulkių kuojų, tačiau tai anaiptol ne argumentas, kad jie kimba dėl to, jog nekimba karšiai. Su šiuolaikine poledinės žūklės įranga galima apsirūpinti kuo puikiausiu karšių laimikiu reikia tik žinoti, kur ir kaip.

    Terminas „duobė žiemojimui" atsirado praėjusio šimtmečio 6-ajame dešimtmetyje ir net ne taro žvejų, o tarp medžiotojų. Galiausiai patekę į žvejybai skirtus žurnalus šie du žodžiai įgijo tam tikro oficialumo ir... Taip jau nutiko, kad iki šios dienos pradedančių žvejų mėgėjų leksikone nėra mistiškesnio įsitikinimo, kuriuo jie taip šventai tikėtų.

    Dėl „duobės žiemojimui" „išradėjų" medžiotojų viskas suprantama: net jei vasarą jie kartais ir patys kartą kitą užmesdavo meškeres, supratimo neturėjo (ir vis dar turbūt neturi), kur dedasi žuvis žiemą ir ar tuomet ji apskritai kimba. Todėl buvo paprasčiau manyti, kad visa žuvis taip pat ir karšiai žiemoja sulindę į kokią šiltą jaukią duobę vandens telkinio dugne. Lygiai taip pat, jei kas paklaustų žvejo, kur, jo nuomone, žiemoja laukiniai žvėrys, atsakytų, jog kokioje nors šiltoje jaukioje irštvoje miške.

    Kad tokio dalyko kaip „duobė žiemojimui" nėra, mėgėjiškos „dugninių" žuvų žvejybos senbuviai teigia galintys įrodyti remdamiesi ne tik savo patirtimi, bet ir biologija.

    Kai vanduo nuskaidrėja ir krenta jo temperatūra, karšiai ir plakiai iš tiesų pasitraukia į gilumą. Daugumoje vandens telkinių tai nutinka spalio lapkričio mėnesiais, dar prieš užsidedant pirmajam ledui. Tokiam reiškiniui yra paprastas paaiškinimas: dugninių žuvų maitinimosi plotai yra net labai padoriame gylyje (pakrantėse ar seklumose joms tiesiog nėra kuo misti), be to, gilumoje vandens temperatūra taip staiga nešokinėja ji apskritai praktiškai nesikeičia, skirtingai nei pakrančių zonose.

    Tačiau po pirmojo ledo užsidėjimo praėjus savaitei pusantros, dugninės žuvys visiškai adaptuojasi prie naujos gyvenamosios aplinkos, ima vėl aktyviai judėti, ieškoti maisto ir gana dažnai keičia savo būriavimosi vietas.

    Jau seniau buvo pastebėta, kad jei tik po ledu pakanka deguonies, karšiai ir plakiai išlieka biologiškai gana aktyvūs ir nepraranda susidomėjimo maistu nei rudenį, nei žiemą. Taip dažniausiai būna upėse, kur net užsidėjus ledui nestinga deguonies, tad giluminės žuvys juda iš vienos vietos į kitą ieškodamos maisto. Tuo tarpu uždaruose ar stovinčio vandens telkiniuose žiemai įpusėjus giluminės žuvys ypač karpinių šeimos pradeda justi smarkų deguonies stygių, tampa labai vangios ir laikosi būreliais tose vietose, kur deguonies daugiausia. Tai gali būti ir giluma, ir beveik paviršiniai vandens sluoksniai arba upių intakų bei susiliejimų vietos. Trumpai tariant, įžiemojus karšiai būriuojasi bet kur, tik ne dugno duobėse, kur organinių medžiagų irimo procesas daug intensyvesnis, vadinasi, ir deguonies yra mažiau.

    Daugelyje smulkių vandens telkinių, kur vandens judėjimas minimalus, užtat veša visokia augmenija, kai kurių rūšių žuvis, kenčiančias nuo nuolatinio deguonies trūkumo, gali ištikti visiška arba dalinė anabiozė. Tokios būklės tarp gyvenimo ir mirties jos priverstinai išbūna skirtingą laiko tarpą priklausomai nuo vietos sąlygų. Karšio negali ištikti anabiozė. Ši žuvis iš prigimties labai aktyvi, tad jeigu žiemą vandenyje ištirpusio deguonies kiekis pasiekia kritinę ribą, karšiai žūva vieni pirmųjų. Yra telkinių, kuriuose po itin atšiaurių žiemų karšių populiacija išnykdavo visiškai.

    Todėl turėtų būti akivaizdu net ne specialistams, kad, stingant deguonies (ilgiausiai šis laikotarpis užsitęsia nuo sausio iki kovo mėnesio), „dugninės" žuvys susiburia ne įdubose, kur deguonies kiekis ir taip minimalus (taip pat ir upės vagoje), o tose vandens telkinio dalyse, kur jis optimalus.

    Iš čia akivaizdžios išvados:
    1) dėl savo biologinės specifikos karšiai nežiemoja vienoje vietoje iki pavasario jie jų pakeičia kelias dešimtis,
    2) terminas ,4uobė žiemojimui" šios rūšies žuvies atžvilgiu yra 100 procentų klaidingas savotiškas anachronizmas, išgalvotas dėl informacijos apie karšių prigimtį ir elgesį stygiaus.

    Tad kur ieškoti karšių žiemą? Kai užsidės tvirtas ledas, šios žuvys susitelks nuo 5 iki 9 metrų gilyje. Mieliausiai jos renkasi povandeninius šlaitus, senų užlietų vagų pakraščius, prie skardžių, povandeninių plokštumų, giliuose užutekiuose. Vasarą karšiai dažnai gerai kimba tose vandens telkinių vietose, kur dumblo sluoksnis ant dugno storiausias, žiemą (ir ypač viduržiemį) jie mieliau renkasi molio ir smėlio gruntą bei vietas, kur srovė nėra stipri.

    Suprantama, taisyklių be išimčių nebūna. Kartais puikaus laimikio galima sulaukti laikantis visai priešingų tradicinėms žvejybos taisyklių. Svarbu neužsisėdėti ir dažniau keisti taktiką.

    Sergejus Stonkus
    "Panevėžio balsas", 2008 sausio 09
    Peržiūrėta: 1234 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]