Šeštadienis
27.04.2024
21:39
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 889
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Liepa » 16 » DUMBLĖTUS UŽUTĖKIUS RAUSIA KARŠIAI
    17:24
    DUMBLĖTUS UŽUTĖKIUS RAUSIA KARŠIAI

    Liepos antroji pusė – metas, kai karpinės žuvys ankstyvais rytais ir šiltomis pavakarėmis plūste plūsta į ežerų įlankas ir upių užutėkius, kur dabar – svarbiausios ganyklos, gausu maisto, todėl čia sėkmingai galima gaudyti karšius.

    Lankosi įvairu metu

    Šiuo metu aktyviai matintis ypač sukrunta karšiai ir plakiai, ankstyvais rytais ir pavakarėmis vizituojantys įlankas, kurių dugne dabar suvešėjo vandens augalija, o pakraščius juosia jaunų meldų atžalynai, kurie sulig kiekviena šilta diena suveša vis labiau.

    Karšiai ir plakiai čia randa daug maisto, todėl nenuostabu, kad tiek metro, tiek 3 m gelmėje galima aptikti bandas plačiašonių, knisančių dugną. Kartais net sunku patikėti, kad stambūs karšiai, kurie rudeniop kraustosi į gilius duburius, vidurvasarį užtikrintai kimba sekliose įlankose.

    Visos karpinės žuvys šiuo derlingu metu, kai vandenys virte verda nuo gyvybės virsmo, skuba atsiganyti, todėl dabar puotauja kone visą dieną, jei tik pakanka maisto. Labai svarbu, kad jos būriuojasi greta ganyklų ir toli nuo jų nenuplaukia visą parą.

     

    Meškeriojimo dinamika

    Kadangi karšių ir plakių žūklė dabar – labai dinamiška ir sėkminga, puikų rezultatą galima pasiekti užmetus tradicinę plūdinę meškerę arba lengvą  dugninę, o žvejoti galima tiek iš valties, tiek nuo kranto. Tačiau yra viena sąlyga – reikia laikytis tylos, nes karšiai ir plakiai, jei trepsėsite ant kranto, bilsnosite kokiais nors daiktais į liepto lentas ar kitaip kelsite triukšmą, pajus pavojų ir pasibaidys.

    Patartina naudoti kuo šmaikštesnius meškerykočius, kad jais būtų galima reikiamu atstumu užmesti lengvas plūdes ir pačias lengviausias šėrykles, atstojančias dugninių svarelius. Dabar geriausia naudoti ne slankiąsias, o tradicines gumelėmis fiksuojamas plūdes. „Browning" kompanijos ekspertų nuomone, saulėtą dieną geriausios – tamsios plūdės. Patariama atsisakyti dugninių su keliais kabliukais ir naudoti tik vieną, kuris pavadėliu pritvirtintas prie pagrindinio valo. Tokia konstrukcija leidžia geriau pastebėti žuvies kibimą.

     

    Apsišarvuokite kantrybe

    Karšių ar stambių plakių meškeriojimas skubos nemėgsta. Tokiai žūklei reikia nuodugniai pasiruošti, kad ko nors nepamirštum pasiimti ir parengti. Na, o antra, išsirengus į karšių ar plakių žūklę, reikia apsišarvuoti kantrybe: užmetei masalą ir lauk kibimo. Be reikalo traukti masalą iš vandens nepatartina, nes kiekvienas šėryklės ir net sunkokos plūdės pūkštelėjimas į vandenį baido baikščius karšius ir plakius, o žiupsnelio jauko, kuris pasklinda iš šėryklės, nepakanka žuvis privilioti ilgam laikui.

    Todėl geriausia jaukinti laidyne nusviedžiamais biraus jauko žiupsniais, kurio dalelės ilgokai grimzta iki dugno. Kol žuvys jas rankioja, į akiratį pakliūva raudonas sliekelis. Šis masalas – dabar geriausias vilioti karšius ir plakius. Žuvys skuba sočiai prisikimšti pilvus, o sliekas joms atstoja kepsnį. Tačiau nepamirškite, kad vilioti karšius prie masalo labai tinka šutinti kviečiai ir žirniai. Jie tiesiog magiškai veikia plačiašonių juslę. Jei neturite galimybės prieš išvyką prie vandens namuose išsišutinti jaukų, galima nusipirkti šaldytus šutintus žirnius, kruopas ar kviečius. Kol nuvyksite į vietą, jaukai atšils ir galėsite juos naudoti kartu su biriu jauku.

     

    Plonas pavadėlis

    Karšių kibimas – įnoringas. Tai atsargios ir nepatiklios žuvys, kurios gali paskutinę akimirką pasibaidyti storoko pavadėlio ar iš masalo kyšančio kabliuko geluonies. Todėl  tiek plūdinės, tiek dugninės meškerės montažas turi būti kruopščiai parengtas ir patikrintas: patyrę meškeriotojai plūdinei meškerei pataria naudoti 0,08-0,10 mm skersmens pavadėlius, tačiau dabar yra fluorokarbono valai, žuvims vandenyje beveik nematomi. Pavyzdžiui, jei panaudosite „Climax Fluorkarbon" valą, tai galite naudoti ir 0,12 mm skersmens, meškeriojimo sėkmei įtakos tai neturės.

    Svareliai taip pat turi būti tinkamai išdėstyti (geriausia paimti kokią nors klasikinę schemą ir pritaikyti savo reikmėms), tačiau visada patartina laikytis vienos taisyklės: paskutinis svarelis turi būti lengvutis, kad karšis, ragaudamas masalą, nepajustų pasipriešinimo, o pagrindinė masė – po plūde tvirtinamas slyvutės formos slankus svarelis.

    Kabliukai karšių meškeriojimui parenkami tokio dydžio, kad atitiktų masalo kalibrą. Kitaip tariant, jei naudosite kukurūzų grūdus, tai kabliukas turi būti trumpakotis ir neplatenis nei pats grūdas. Kabliukai ilgesniais koteliais naudojami viliojant karšius sliekais. Tad nepraleiskite tuščiai puikaus karšių meškeriojimo meto.

    Publikuota: 2011 Liepa Autorius: Žvejo žinios / romada.lt

    Peržiūrėta: 1613 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]