Sekmadienis
28.04.2024
00:51
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 889
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Liepa » 2 » „Big Game“ standartas –„Penn“ emblema ant „multų“
    22:58
    „Big Game“ standartas –„Penn“ emblema ant „multų“

    Solidžios masės priežastis

    Paprastai amerikietiškų „Penn" ričių, kurias vertino ir naudojo jūrinės žūklės aistruolių biblijos – apsakymo „Senis ir jūra" autorius, įvaizdis – tai grėsmingus benzininius pjūklus primenančios „International" serijos „multai". Todėl nedidukė, išsitenkanti ant delno „Penn Spinfisher SSG" neinercinukė neįtelpa į šio prekinio ženklo įvaizdžio rėmus. Tačiau, kad ir nedidelė „Spinfisher 420SSG" ne juokais sveria ranką – ritukės masė siekia 221 gramą. Kažkada šio stiliaus ritukes po „blusų" turgelius medžiojo vilniečiai upėtakių meškeriotojai, o man netgi yra tekę sudalyvauti slaptame aukcione, kuriame buvo varžomasi dėl kažkokio anuometinės valdžios diplomato atvežtos iš Jungtinių Valstijų „Penn" ritės.

    Penn VSX

    Laikai keičiasi, dabar nereikia su žiburiu ieškoti „Penn" ričių, nes pakanka užeiti į „Romados", kuri atstovauja vieną garsiausių pasaulyje žvejybos ričių gamybos kompaniją mūsų šalyje, parduotuvę bet kuriame Lietuvos mieste ir rasi tai, ko reikia. Todėl nūnai svarbesnė tema, kodėl nedidukės ritės masė – tokia solidi? Atsakymas paprastas, gal net banalokas, tačiau praktiškoje ir nuo taupymo pamišusioje Europoje jis skamba beveik novatoriškai: „Pen" ritėse – daug metalinių detalių, nes jų konstruktoriai laikosi prieš beveik aštuoniasdešimt metų suformuotos koncepcijos, jog patikimos ritės mechanizmai turi būti iš metalo. Ir ne šiaip iš metalo, o iš korozijai atsparaus metalo, nes „Penn" ričių mūšio laukas – jūrinė žūklė. Gali pasirodyti, kad nedidelė „Spinfisher SSG420” kaip ir jos sesutė SSG430 sverianti 57 g daugiau – upėtakių žūklei skirtos ritės, nes ir jų greitis solidus (5,3:1 ir 5,1:1), tačiau „Trade Tackle World" žurnalo archyve radau nuorodą, jog tokios ritės naudojamos būtent jūrinėje žūklėje – vertikaliam blizgiavimui mažais masalais. Šis žūklės būdas veiksmingas priekrantėje ir ties rifais, kur gelmė neviršija pusšimčio metrų.

    Penn Spinfisher SSM

    Tarp SSG serijos ričių yra ir stambaus kalibro modelių – SSG440, SSG450, SSG 550, sveriančių nuo 405 iki 451 g. Tai solidūs jūrinės žūklės agregatai, pasižymintys didele traukos galia, gebėjimu atlaikyti įspūdingas apkrovas, patvarumu, atsparumu korozijai. Na, o penki jose monmtuojami guoliai atstoja dešimtį europietiško stiliaus ritėse. Beje, minėtas rites lygiai taip pat sėkmingai galima naudoti stambių gėlavandenių žuvų žūklei.

    Šiai serijai gimininga kita „Penn" neinercinių ričių serija „Spinfisher SSM", kurių svoris – kone dvigubai didesnis nei SSG serijos, o didžiausias SSM modelis sveria beveik kilogramą. Abiejų serijų konstrukcija – identiška, tačiau SSM ne tik valo būgnai iš aliuminio, bet ir korpusai pilnai metaliniai. Tad šios ritės skirtos absoliučiai ekstremalioms situacijoms – su jomis galima nesibaiminant stoti į dvikovą su barakuda ar tarponu.

     Internacionalo atgarsiai

    Jūras vagojančių laivų įgulos nuo neatmenamų laikų – internacionalinės, o „Big Game" stiliaus žūklė taip pat nepaiso nei sienų, nei tautybių. Turbūt todėl garsiausia kompanijos „Penn" jūrinių „multų" šeima pavadinta „International". Joje – ne tik VSX serija, pritaikyta pačioms ekstremaliausioms „Big Game" stiliau žūklėms, bet ir kiek kompaktiškesnių „multų" V serija, dviejų greičių „multų" International Single-Speed" serija, o taip pat tiek velkiavimui atviroje jūroje, tiek žūklei didelėje gelmėje pritaikytų „multų" TRQ serija. Beje, būtent prestižiškiausios „International" šeimos serija TRQ šiemet prieinama „Romados" parduotuvių lankytojams.

    Penn International TRQ

    TRQ serijoje – trys „multai", kurie skiriasi kalibru: TRQ 100 sveria 644 g, TRQ 200 – 756 g, TRQ 300 – 924 g. Tai greičiausi „Penn" „multai", kurie sukasi 6,3:1 santykiu, o vienu rankenėlės pasukimu žvejys suvynioja, priklausomai nuo modelio dydžio, 78,7 cm, 1,041 ir 1,219 m valo.

    Ką galima padaryti tokliu įrankiu, turbūt komentuoti nereikia, nes turint galvoje, kad šių „multų" stabdžių galia – nuo 11 iki 16 kg, jie tinka tramdyti šiuoliuojantį kaip mustangas tuną. TRQ serijos „multų" korpusai – metaliniai, kaip ir visi mechanizmai, išskyrus rankenėlės „kriaušę". Beje, šių „multų" korpusai pagaminti iš monolitinio specialaus aliuminio gabalo ir padengti firminiu „Penn" aukso spalvos oksido sluoksniu. Nepamirškite, kad tai – elitiškiausios serijos įrankiai, atitinkantys „Big Game" standartą.

    Beje, šio sezono naujiena Jungtinėse Valstijose – TRQ serijos neinercinė ritė, kurią gamintojai vadina idealiu įrankiu didelių žuvų žūklei jūrinėmis blizgėmis ar pilkeriais. „Penn TRQ Spin" stabdžių sistema sukuria 20 kg pasipriešinimą, o tai leidžia nuvarginti sunkiasvorius priešininkus. Originalaus dizaino korpusas – metalinis, joje sumontuoti septyni guoliai ir labai patikimas momnentinis stabdis. Ritė atspari korozijai, tad ją drąsiai galima naudoti jūrinėje žūklėje.

    Praktiškumo etalonas

    Nors „Penn" ričių gamoje nėra neprestižinių modelių, tačiau paauksuoti modeliai būtini ne visada. Neformalaus Dūkšto meškeriotojų klubo prezidento Janio Lopetos teigimu įrankio lygis turi atitikti sąlygas, kuriose jis bus panaudojamas, todėl dažnai į pirmą vietą iškyla ritės praktiškumas, kuris, beje, tiesiogiai proporcingai priklauso nuo funkcionalumo. „Romados" kompanijos mūsų meškeriotojams rekomenduojamų „Penn" ričių asortimente ypač aiškiai matyti, kad pirmiausia atsižvelgta į šį aspektą. Įtikinamiausias pavyzdys – „Penn 525 Mag Xtra” ir "Penn 525 Super Mag Xtra" „multų" debiutas mūsų krašte.

    Penn 525 Super Mega Xtra

    Minėti „multai" – patys geriausi antrajame „Penn" ričių lygmenyje. Kuo jie skiriasi nuo „premium" lygio? Iš esmės – tiktai korpusais, kurie gaminami iš ypač tvirto grafito ir metalo derinio. Todėl ir negalima teigti, kad „Penn" multai, kurių korpusai – juodos spalvos, vienareikšmiškai ekonominės klasės įrankiai. Šie multai nei traukos galia, nei vidinio mechanizmo sandara nenusileidžia „premium" klasei, o jų funkcionalumas – idealus: talpūs valo būgnai, patikimos stabdžių sistemos, ilgoms dvikovoms pritaikytos rankenos, kurių konstrukcija idealiai perduoda mechanizmams žvejo rankos jėgą, idealūs valo klojimo mechanizmai, konstrukcija iki minimumo sumažinanti trintį. Todėl „Mag Xtra" serijos „multus" drąsiai galima rekomenduoti kaip vienus geriausių iš galimų pasirinkti išvykai į Norvegiją, kur žūklė dažniausiai vyksta nuo laivo borto.

    Penn GTO Level Wind

    Pagal minėtus parametrus atrojo lygmens „Penn" ričių gamoje išsiskiria klasikinės konstrukcijos „multas" „GTO Level Wind", kurio korpusas – metalinis, o iš plastiko – tik keletas pagalbinių detalių. „Level Wing"labai funkcionalus, puikiai derinasi su įvairiais jūrinės žūklės meškerykočiais, įrankis pritaikytas, kad traukiant į paviršių laimikį būtų maksimaliai išnaudojamos žvejo pastangos, „multo" mechanizmas idealiai kloja valą, o tai labai svarbu žvejojant didelėje gelmėje. Suprantama, kad šis „multas", kaip ir visi „Penn" veislės įrankiai – atsparus korozijai. Tiesa, jame mažesnis guolių skaičius – 2, tačiau klasikinės konstrukcijos „multams" to visiškai pakanka (guoliai laiko pagrindinę ašį, ant kurios sukasi valo būgnas).

    Šį sezoną pristatomoje „Penn" „multų" gamoje yra modelis, kurį galima kvalifikuoti ekonominės klasės įrankiu, tai – „Seaboy". Šį modelį drąsiai galima vadinti Baltijos „multu", nes jis kompaktinis, funkcionalus ir lengvai pritaikomas prie įvairiausių meškerykočių. Tokiu įrankiu patogu žvejoti iš nedidelių laivų, o kompaktinis dydis leidžia puikiai valdyti masalą mažuose ir vidutiniuose gyliuose.

     

    Peržiūrėta: 1164 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]