Švelnios Prancūzijos žiemos, karo istorikų
nuomone, tapo garsiojo Napoleono žygio į Rusiją nesėkmės priežastimi,
todėl prancūzams nepatrauklu viskas, kas susiję su ledmečiu. Tad prieš
porą savaičių pasibaigusio šaltojo sezono prieangyje sensacingai
nuskambėjo naujiena, kad prancūzų meškeriojimo jaukų kompanija „Sensas"
bando pralaužti leduką tarp šiaurės bei pietų ir pristatė naują
produktą – jauką, naudojamą poledinėje žūklėje.
Nelauktas projektas
Ne
vienerius metus meškeriojimo klubų kuluaruose verda karštos diskusijos
labai slidžia tema: ar tikslinga gaudant žuvis po ledu naudoti joms
privilioti jaukus? Būtent šią dilemą pabandė išspręsti vienos
autoritetingiausių Europos meškeriojimo jaukų kompanijos „Sensas"
ekspertai, kurie teigia, kad jaukas visada pagerina kibimą, jei yra
tinkamai paruoštas ir tinkamos sudėties.
Prieš
keletą metų meškeriojimo sezonas prancūzų kompanijos „Sensas"
specialistams baigdavosi rudenį ir šios savotiškos atostogos trukdavo,
kol Paryžiaus apylinkėse pražysdavo žibuoklės. Todėl praėjusios žiemos
prieangyje nuskambėjusi žinia, kad prancūzai pristatė ... net 8
specialius jaukų mišinius, pritaikytus vilioti žuvis prie masalų
poledinėje žūklėje, tikrai trenkė kaip žaibas iš giedro dangaus.
Svarbiausia, kad ne vieną jauką, kuris gali būti sukurtas eksperimento
tvarka, o visą seriją, iš kurios 3 jaukai skirti vilioti karšius,
3 – kuojas ir 2 – sukviesti ešerius į eketės zoną.
Žūklės
temomis rašančių leidinių teigimu, šis „Sensas" bandymas - vienu metu
ir pasaulinis debiutas, ir ženklas, liudijantis, kad atsiranda šaltąjam
sezonui skirtų jaukų klasė. Žieminių jaukų poreikis iki šiol buvo
nebyliai ignoruojamas, teisinantis, kad jiems nėra rinkos. Kaip yra iš
tiesų, turėjo parodyti praėjęs poledinės žūklės sezonas.
Eksperimentų serija
Prancūziški
jaukai neatsirado tuščioje vietoje – žygiui į šiaurę buvo kruopščiai
rengiamasi. Dabar jau žinoma, kad „Sensas" ekspertai surinko didžiulės
apimties informaciją, kokie natūralūs jaukai ar jų mišiniai naudojami
įvairuose žemyno vidurio ir šiaurės regionuose, nagrinėjo sportininkų
patirtį. Šių žinių pagrindu buvo paruošti įvairūs mišiniai ir 2009
metais pradėti paslapčia bandyti. Siekiant išvengti informacijos
nutekėjimo minėti mišiniai buvo užmaskuoti „Sensas 3000" jaukų serijos
pakuotėmis. Jaukus bandė ne tik kompanijos etatiniai ekspertai, bet
ir konsultantai iš „šaltųjų" šalių. Po galutinės atrankos praėjusių metų
rudenį buvo pradėta „Sensas 3000 Ice Fishing" jaukų gamyba.
Lūkesčiai ir rezultatas
„Sensas
3000" poledinei žūklei skirtų jaukų gamą šiemet išbandė ir mūsų krašto
meškeriotojai. Tad jau turima šiokia tokia statistika. UAB „Salmolita"
vadovas Kęstutis Zabotkus sako, kad sezono pradžioje populiariausi buvo
jaukų mišiniai, skirti kuojų žūklei. Tai rodo, kad prancūziški mišiniai
viliojo sidabrašones. Mūsų meškeriotojams iš trijų kuojų žūklei skirtų
mišinių tinkamiausias pasirodė natūralios spalvos jaukas. Pavasariop
prioritetai keitėsi: remiantis meškeritojų atsiliepimais, tuose
ežeruose, kur šaltuoju metų laiku kuojos telkiasi į gelmėje (per 6 m)
esančias žiemavietes, veiksmingai buvo naudojamas tamsus šios serijos
jaukas. Mūsų meškeriotojai per šį sezoną spėjo suformuoti tokių jaukų
naudojimo taisykles, pvz., į tamsios spalvos jauką įmaišius 20-30 proc.
rausvo arba šviesaus, jis tampa efektyvesnis vandens telkiniuose, kur
vanduo drumstokas. Pažymima, kad „Sensas" jaukai palei dugną suformuoja
ilgai neišsisklaidantį smulkių dalelių debesėlį, viliojantį karpines
žuvis.
Natūralios
spalvos, raudonas ir juodas jaukai karšių žūklei taip pat neblogai
užsirekomendavo, tačiau meškeriotojai pabrėžia, kad šiuos jaukus
patartina gramzdinti specialiomis šėryklėmis, kuriomis jaukas
paskleidžiamas ant dugno, nes tada vandens storymėje nesusiformuoja
dalelių šleifas, viliojantis smulkias žuvis.
Specialios versijos
Apie
specialaus jauko ešeriams vilioti panaudojimą turima mažiau
informacijos, bet, atrodo, kad šie jaukai su kraujo kvapu veiksmingiausi
skaidriuose, giliuose ežeruose. „Sensas" poledinei žūklei pagamino ne
vien birius jaukus, bet ir specialias jauko granules: vienos skirtos
kuojų, kitos – karšių žūklei. Granulės geriausia išeitis, jei po ranka
neturi šėryklės, kuria mišiniai gramzdinami į priedugnę. Granulės
greitai nugrimzta ir beveik nepalieka smulkių dalelių šleifo. Tai padeda
išvengti nepageidautino mailiaus susitelkimo, bet svarbiausia, kad 4 mm
skersmens granulės gana greitai tirpsta vandenyje ir ilgainiui
suformuoja ant dugno jauko dėmę, aplink kurią vanduo būna maisto
dalelių.
Perspektyvos ir prognozės
Žinoma,
vieno sezoma mažoka, norint išspręsti seną dilemą: jaukinti po ledu
meškeriojamas žuvis, ar ne? Galbūt ateinantį sezoną statistika šiuo
klausimu jau bus pakankamai išsami ir bus aišku, kuri pusė ima viršų –
entuziastai ar skeptikai? Prancūzų specialistai teigia, kad lemiamą žodį
tars veiksmingiau šaltame vandenyje veikiančios kvapiosios medžiagos,
kuriomis praturtinami jaukai. Manoma, kad aromatai turi skatinti ieškoti
maisto, todėl labai svarbus - jauke yra juntamo, t.y. kvapų, ir
apčiuopiamo, t.y. maistinių dalelių santykis. Jos savo ruožtu yra
stambios (traiškyti grūdai, kukurūzų spragėsiai), vidutinės (kukurūzų,
manų kruopos, kanapių sėklos) ir smulkios (malti duonos, batono ar
sausainių džiūvėsiai, biskvitų miltai, sėlenos). Manoma, kad smulkiosios
dalelės žiemos sezono jaukuose turi sudaryti apie 50 proc., vidutinės –
apie 25 proc., stambios – iki 20 proc., o likusią dalį gali sudaryti
balastas, gyvūninės kilmės priedai (sliekai, musės ar uodo trūklio
lervos), ir tik kelias dešimtąsias procento – aromatinės medžiagos.