Pirmadienis
06.05.2024
11:29
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 890
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Gegužis » 14 » Žūklės arsenalas. Klonuoti „vobleriai“
    09:52
    Žūklės arsenalas. Klonuoti „vobleriai“
    Vobleriai iš plastiko – yra forma, svoriu ir dydžiu absoliučiai identiški

    Ilgą laiką prestižiniu vobleriu buvo laikomas iš medienos drožtas masalas. Pačiais vertingiausiais buvo laikomi iš balzos medžio gaminti vobleriai.

    Pastaruosius keletą metų naujų technologijų panaudojimas į vieną gretą su jais pastatė plastiko voblerius, o dabar jau akivaizdu, kad naujokai klasikinius voblerius lenkia daugeliu parametrų, o ypač tuo, kad plastiko masalai – tai identiškai vienodi originalo klonai. Ši savybė labai svarbi, nes spiningininkas gali būti tikras, jog ir visų „klonuotų" voblerių žaismas – taip pat identiškas. Atsparus dantims.

    Medinis vobleris po gero žūklės sezono atrodo kaip ringo profesionalas – randai nuo lydekų dantų vagoja masalo korpusą skersai ir išilgai. Kartais po susidūrimo su ypač stambiomis lydekomis medinių voblerių lakas suskyla arba jį praduria į vinis panašūs žuvų dantys, ir masalai pasidaro netinkami žūklei. Vienu metu buvo bandoma medinius voblerius aplieti metalinėmis dangomis, bet ši technologija labai brangi. Turėdami galvoje šias aplinkybes „Cormoran" kompanijos ekspertai pradėjo eksperimentuoti su vobleriais iš plastiko. Masalai pagaminti iš šios medžiagos yra atsparūs ne tik lydekų, bet ir jūrinių žuvų dantims. Blogiausiu atveju plastiko vobleriai tik susibraižo. Žodžiu, tai amžinas masalas, jei kabliukas neįsmigs į gelmėje savo grobio lūkuriuojančią kerplėšą. Tad neatsitiktinai klonuotų plastiko voblerių dabar – dauguma.

    Absoliučiai vienodi vobleriai

    Kriminalistai nusikaltėlius dažnai suranda pagal pirštų atspaudus. „Klonuotus" voblerius galima atpažinti pagal absoliučiai identišką formą. Tai reiškia, kad visi vieno modelio masalai yra visiškai vienodi. Gaminant medinius voblerius, deja, tam tikri nukrypimai visdėlto yra, nes šiuos masalus reikia išdrožti specialiomis staklėmis. Plastiko vobleriai yra liejami, o formos šiam reikalui gaminamos pagal kompiuterinę technologiją. Jos yra labai tikslios. Tai užtikrina labai svarb dalyką: jei spiningininkas neteko išbandyto voblerio, jis nori įsigyti tokį pat masalą. Tik visiškai vienodi masalai turi tas pačias savybes – taip pat plaukia, vibruoja, paneria ir vinguriuoja tokiu pat dažniu. Vobleriai iš plastiko turi šias savybes. Tai užprogramuoti masalai. Užprogramuoti išprovokuoti kibimą. Naudojant kompiuterių technologiją galima ne tik gaminti voblerius su identiškomis savybėmis, bet ir modeliuoti masalų žaismą. Sakysim, sukurti pageidaujamos išvaizdos voblerį, kuris panertų lygiai 2 m. Taip, beje, buvo sukurtas unikalus Cora – Z „Rivalo" vobleris, imituojantis 14, 17 ir 20 cm lydekaites.

    Lakas ir dažai nebėra svarbiausi

    Dar visai neseniai voblerių gamintojai susidurdavo su problema, kaip nuspalvinti masalus. Ant plastikų paviršiaus dažai gerai laikosi tik tada kai masalas nepakliūva tarp dantų. Medinius voblerius dažyti ir spalvinti lengviau, o storas lako sluoksnis apsaugo marginimo piešinį nuo drėgmės ir pažeidimų. Tad iki tam tikro laiko plastiko voblerių gamyba buvo neperspektyvi. Perversmas įvyko, kai buvo panaudota 3 D arba, kitaip tariant trijų dimensijų technologija. Tai reiškia, kad spalvinamas voblerio vidus, o piešinys puikiai matomas pro skaidraus plastiko korpusą. Panaudoti šį metodą leido spartus holografinių technologijų vystymasis. Svarbiausia, kad taip galima sukurti tiek rėksmingus, fantazijos išmonę primenančius voblerių apdarus, tiek masalus absoliučiai tikroviškai vaizduojančius savo atitikmenis gamtoje. Holograminiai piešiniai sukuria ne vien masalo tikroviškumo iliuziją – skirtingo apšvietimo sąlygomis masalas keičia savo tūrio parametrus, o tai leidžia panaudoti kitokią žūklės taktiką. Mat, net ir pakibęs vandenyje nesvarumo būsenoje, 3 D tipo vobleris plėšrūnui atrodo tai didesnis, tai mažesnis ir primena sprunkantį grobį. Anksčiau voblerių akys buvo nudažomos, o dabar jos yra – miniatiūrinė holograma, kuri atitinkamai sušvitusi labai padidina masalo tikroviškumą.

    Modelių įvairovės logika

    Iš plastiko galima nulieti bet kokios žuvelės (ešerio, kuojos, plakio, aukšlės, grūžlio), kurią medžioja plėšrūnai tikslią kopiją. Tai irgi didelis klonuotų voblerių privalumas. Tačiau masalo kokybę lemia ne vien tai , nes daug svarbiau yra pritaikyti voblerį tam tikroms žūklės sąlygoms ir suteikti jam reikalingą plaukimo trajektoriją bei masalo žaismo pobūdį ( agresyvų, vidutinį ar lėtą). Klasikinis pavyzdys – vobleris „Activaro" (7, 9 ir 12 cm).

    Tai energingai vibruojantis masalas, susidedantis iš dviejų dalių – korpuso ir uodegėlės, sujungtų kilpelių lankstu. Šis masalas paneria 3 m. ir yra skirtas lydekų bei stambių ešerių žūklei. Šis vobleris imituoja kuoją, veiksmingumui padidinti jame įmontuota triukšmo kamera su metaliniais šrateliais. Jie, masalui plaukiant, ne tik skleidžia plėšrūnus erzinantį triukšmą, bet ir pagyvina voblerio judesius. Triukšmingi yra beveik visi stambioms žuvims gaudyti skirti naujos generacijos vobleriai. Šie vobleriai gali imituoti visas žuvis, kurių imitacijas norima pagaminti. Tai gali būti ne tik taikių žuvų jaunikliai, bet ir lydekaitės, nes didžiosios lydekos nepraleidžia progos pasigardžiuoti jauniklėmis giminaitėmis. Labai paklausūs – universalūs vobleriai, kurių gamoje masalai – nuo 5 g iki 60 g. Pagal šiuos parametrus nesunku įsivaizduoti tokio voblerio panaudojimo galimybes. Juo galima gaudyti šapalus, meknes, upėtakius, ešerius, sterkus, lydekas ir net šamus. Voblerių forma taip pat turi reiškšmę – ilgi ir laibi „minnow" vobleriai plukdomi vibruoja mažiau nei trumpi ir drūti „crank" tipo pilvočiai, kurie vadinami agresyvaus žaismo vobleriais ir ypač tinka šukuoti gelmę.  Tokie masalai skleidžia stiprius virpesius ir vilioja plėšrias žuvis prieblandos zonoje.

    Daugelis meškeriotojų dabar vertina ne ven grynakraujus tipažus, bet ir įvairius hibridinius voblerius, pvz., „Cormoran" ekspertų suprojektuotą „Crank Minnow", turintį „carnk" ir „minnow" tipo voblerių savybių. Masalas neria į 3 m gelmę. Jo galva masyvi, o uodega ilgoka ir laiba."Crank Minnow" plaukia plačiais zigzagais, tad juo patogu žvejoti dideliuose, atviruose plotuose. Suprantama, kad, priklausomai nuo dydžio, šiuo vobleriu sugaunama kuo įvairiausių laimikių. Upėtakių žūklei negiliuose vandens telkiniuose pravartu masalinėje laikyti labai veiksmingą 5 cm vobleriuką „Baby Minnow". Masalo vinguriavimas srovėje yra idealus. Vobleriukas paneria tik 50 cm, todėl mūsų krašto spiningininkai jį tuojau pritaikė žvejoti ešerius užžėlusiuose ešerių plotuose. Masalinėje reikia turėti ir lėtaeigių „banano" tipo voblerių. Tai klasikinių masalų, sukurtų spiningavimo apyaušryje, įpėdinis. Masalą reikia traukti labai lėtai, tad šis vobleris – idealus sietuvų, kur tūno stambios lydekos, vobleris.

    Dabar vis labiau populiarėja pakimbantys vobleriai, kurių plūdurumas yra beveik neigiamas, nes jie labai tinka vilioti lydekas tvičingo metodu. „Jerk bait" tipo sunkiasvoriai vobleriai, dabar taip pat „klonuojami". Trumpai apibendrinant šias pastabas, peršasi paprasta išvada, kad net ir išrankiausi spiningininkai nebegali ignoruoti naujoviškų voblerių, nes jų savybės – pranašesnės už klasikiniais laikomų voblerių savybes.

    Publikuota: Autorius: Jonas Bernatonis / 15min.lt
    Peržiūrėta: 2100 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]