Statistika |
---|
Viso žvejyboje: 16 megėju: 16 žveju: 0
|
:) |
---|
|
|
Zvejys.ucoz.com
Pradžia » 2011 » Balandis » 23 » Trumpai apie aliejus
20:48 Trumpai apie aliejus |
Pradžioje trumpai parašysiu, kokias pagrindines savybes turi daugumas
aliejų. Aliejų pagrindą sudaro riebalai (glicerinas), o likusią dalį
sudaro eteriniai aliejai, kurių pagrindinė savybė tai skaidrumas, kvapas
ir pati iš savęs kaip aliejaus vertė. Į aliejų sudėtį įeina ir tokios
atskiros mikrodalelės, kurių organizmai (žuvų irgi) negali net
savarankiškai įsisavinti. Mes, žvejai, aliejus vertiname už jų savybę
išlikti vandenyje neišsiskaidant. O tai reiškia, kad aliejaus kiekį
pateikti žuvims mes galime neribotu kiekiu. Esmė tame, kad žuvis
ragaudama pajunta skonio savybes tik tų medžiagų, kurios skaidosi ir
jungiasi su vandeniu. Šiuo atveju šito neįvyksta. Kita aliejų savybė yra
ta, kad jis turi gerą lipnumą su kitomis medžiagomis.Vadinasi aliejus
gerai aptraukia tvirtas dalelytes savo apvalkalu. Dar viena aliejų
savybė tai gebėjimas visai nepriimti į save vandens, o tai reiškia, kad
dalelytės kurios aptrauktos aliejumi visada atstumia vandenį. Ir
paskutinė savybė yra ta, kad aliejus maišosi gerai su kitais riebalais,
tame tarpe ir su eteriniais aliejais. Dabar turime prisiminti, ką ir
kaip jaučia žuvys. Žuvys turi keletą valgomųjų – skoninių savybių.
Tačiau skirtingai nuo žmonių, žuvys jaučia skonį tik tų dalelyčių,
kurios tirpsta vandenyje. Todėl tai ką mes vadiname uoslės receptoriumi,
kurį turime uosdami ore, žuvys jo neturi, nes neturi tokio kontakto su
oru. Kita vertus, jos turi itin gerą skonio receptorių, kurį jaučia tų
dalelių kurios tirpsta vandenyje.
Pagaliau po tokio įvado mes
galime pradėti pasakojimą apie tiesioginį aliejų panaudojimą žvejyboje.
Jau nuo senovės aliejai būdavo žvejyboje naudojami tam, kad jie turėdavo
savyje cheminių dirgiklių, į kuriuos reaguoja atitinkami žuvies
organai. Norint išgauti kuo geresnį rezultatą reikia pasiekti kuo
didesnį aliejų susijungimą su vandeniu (o mes kaip žinome, jis
nesijungia) arba rasti būdą, kaip padaryti, kad tam tikros aliejaus
dalelytės pasiektų žuvies dirgiklius.
Paprasčiausias būdas tai
padaryti yra tešlos ar kruopų sumaišymas su aliejumi. Miltai, grūdai ar
kitos dalelytės aptraukiamos aliejumi ir tokiu būdu patenka pas žuvį.
Smulkios dalelytės ar grūdai šiaip skęsta, o taip apdorotos jos
besileisdamos sudaro debesį iki pat vandens paviršiaus kas labai
praktikuojama žvejų tarpe.
Kitas būdas būtų aliejaus tirpinimas
skiediklių pagalba, o po to jų sumaišymas su vandeniu. To rezultate mes
gauname emulsiją arba itin smulkius mikro vandens lašelius, tolygiai
pasiskirsčiusius visam vandenyje ir kurie nesusilieja į stambias
riebalines dėmes. Šiam reikalui labai gerai tinka spiritas ir
glicerinas, kuris nors ir būdamas kaip riebalas, bet priskiriamas prie
spirito atmainos. Šio būdo dėka žuvis gauna didesnį kiekį aliejau nei
aukščiau išvardintas būdas. Be to, tokiu atveju ir aliejaus sunaudojama
mažiau. Turime nepamiršti ir kito aspekto, kad su aliejumi į vandenį
papuola ir skiediklis, kurio didesnė koncentracija turėtų neigiamą
poveikį ir nubaidytų žuvį. Šiaip žuvys skiediklio savotišką dozę gauna
per šakas, medžių lapus kitus augalus, bet naudojant juos aliejų
skiedime turime elgtis itin atsakingai. Praktika rodo, kad 1-2 procentai
skiediklio nuo viso kiekio žuvim tikrai įtakos nedaro. Tas pats
glicerinas yra saldus ir jei naudojamas saikingai, duoda teigiamų
rezultatų. Šiuo metu yra netgi natūralių ingredientų, kurie naudojami
maisto pramonėje, o karpininkai tai atskirais atvejais tai pritaiko net
karpių žvejyboje.
Aš manau, kad, jei tarkim, mes atidarytumėm
buteliuką vandens telkinyje ant dugno, tai iššovęs iš jo aliejus iškiltų
į vandens paviršių tuo pačiu pakeldamas nuo dugno smulkias mikro
dalelytes.
Manau panašus efektas būtų išgautas, jei mes to paties
aliejaus įdėję į jauką juo užtaisytumėme dugnininko šėryklėlę. Užmetus
sistemėlę į vandens paviršių išsiverčia savotiškas fontanas kuris atrodo
tarsi sprogimas po vandeniu ir kur aliejus susimaišęs su jauku iškyla į
paviršių. Tokiu atveju labai sumažėja mikroelementų efektyvumas kuris
sunkiai skinasi kelią į vandens sluoksnį. Šiuo atveju aliejus ir daro tą
skilimo stabdymą. Gal išimtinais atvejais tai ir galėtų būti naudinga
tačiau pagal atskirus stebėjimus tai daugiau duoda bėdos nei naudos.
Žemiau mes stabtelėsime ir labiau aprašysime tuos atvejus, momentus su aliejų rūšimis kurias teko išbandyti praktikoje.
Kanapių aliejus Šitą
aliejų labai mėgsta kuojos.Neatsisako jo ir karpiai. Jį galima naudoti
ir kaip emulsiją ir tiesiai įvedant į tešlą ar kitą košę.
Arachisų aliejus Sumaišius
šį aliejų su tešla ar pasigaminus emulsijos jo panaudojimas duoda
efektą žvejojant karšius ir karosus, o dar galimas šio aliejaus karšių
žūklėje panaudojimas, maišant su makaronais.
Linų aliejus Tai
mažiausiai nuspėjamas jo efektyvumas.Vienu atveju jis gerai veikia
gaudant baltą žuvį, kuoją, karšius, plakius. Kitu atveju rezultatas buvo
neigiamas, netgi atbaidė žuvį. Eksperimentas su šiuo aliejumi iki galo
dar neišbaigtas.
Saulėgrąžų aliejus Tai
turbūt aliejus, kurį žvejai pradėjo naudoti pirmiausiai. Gana gerą
efektą duoda žvejojant karosus, tiek naudojant kaip emulsiją, tiek
įdedant į visokias košes, tešlas ir pan. Neatsisako juo pasmaguriauti ir
kitos karpinių šeimos žuvys. Jei naudotumėme jį kaip ekstraktą, tai
efektyvumas tikrai nėra pastebėtas.
Žuvies taukai Visi
mes puikiai žinome žuvies taukus. Jei mes juos naudosime kaip emulsiją,
tai itin gero efekto galime tikėtis žvejojant šaltuoju metų laiku
karšius, karpius ar sazanus. Na, o jei pagardinsime savo košes ar tešlą
šiuo aliejumi, tai gerų žvejybos rezultatų irgi netruksime sulaukti.
Ištisą
sezoną duoda gerą rezultatą gaudant ir plėšrūnus. Panaudojus
koncentratą gero efekto galima tikėtis ešerių žvejyboje. Be abejo yra
dar aibės nepaminėtų aliejų. Tai kedro, kokso, liepų, vynuogių ir t.t.. Žinant
šių aliejų savybes, ypatumus, jų poveikį į žuvies jutimo organus,
galima atlikti aibes eksperimentų. Galvokite, bandykite,
eksperimentuokite !
Iš rusų kalbos vertė Sigutis
|
Peržiūrėta: 1185 |
Patalpino: ltboss
| Reitingas: 0.0/0 |
|