Sultingas ir traškus. Neragavau, bet pastaruosius metus ypač prieš
varžybas visada pagalvodavau apie kokonus, kuriuos dar kiti vadina
kasteriais. Prisiminus prieš kelis metus, tai tie patys kokonai būdavo
indikatorius, kad musės lervos jau senos ir ilgai netrukus visos
susisuks į kokonus, o vėliau pavirs musėmis. Mauti jas ant kabliuko
nesiryždavau.
Bet šiuo metu vartydamas užsienio žurnalus apie žūklę pastebėdavau į
dėžutes subertus masalus. Ir vienas jų - kokonai. Norėjau išbandyti.
Bet pradžioje teko pasidomėti, kaip juos paruošti žūklei. Taigi,
internete parašiau žvejui, kuris gyvena ir žvejoja Didžiojoje
Britanijoje ir paprašiau, ar galėtų sužinoti kaip paruošiami šie
masalai. Po keletos savaičių sužinojau ir išbandžiau tai, ką buvau
išgirdęs: kaip kokonus ruošia anglas, kuris prekiauja kokonais.
Pabandysiu pasidalinti savo patirtimi, kaip viskas ruošiama ir kaip man
sekėsi.
Žinoma, Anglijoje kokonų galima nusipirkti vietinėje žūklės
parduotuvėje, bet ir pirktiniai reikalauja priežiūros. Vis dėlto viduje
yra gyva lerva. Išlaikyti šviežią ir švarią. Smulkiame sietelyje
vertėtų praplauti nešvarumus ir taip pašviežinti, kad nebūtų nemalonaus
kvapo. Jai planuojate išvykti į žūklę, supilkite į plastikinį maišelį
su vandeniu, kad kokonai būtų apsemti ir, palikę oro, užriškite maišą.
Įsidėkite jį į šaltkrepšį arba ten, kur nespigina saulė ir galėsite
transportuoti.
Jei planuojate žūklę po keleto dienų, paruoštus kokonus supilkite į
plastikinį indą su vandeniu ir uždenkite juos laikraščiu, kad jie
kvėpuotų ir išliktų gyvi. Juos dera laikyti šaltoje, vėsioje vietoje, o
šaldytuvas tinka labiausiai. Tiesiog jei nesibaiminate nedidelės
smarvės, tai labiausiai tinkama vieta.
Jei ketinate pasigaminti kokonus, o aš įsitikinęs, kad Lietuvoje jų
parduotuvėje niekur negausite, tada žiūrėkite instrukciją kaip juos
pasigaminti.
1. Kai nusipirksite musės lervų, (1 litrui kokonų reikia apie 2
litrų gyvų lervų), reikia prasijoti keletą kartų, kad atskirtumėte
sėlenas nuo musės lervų. Taip pašalinsite ir negyvas lervas, kurios
netinkamos kokonų gamybai. Lervas supilkite ir išsklaidykite kuo
platesniame inde, tam, kad nepradėtų dusti, kitu atveju rasite labai
daug sugedusių lervų.
2. Maždaug po 1-3 dienų pasirodys pirmieji kokonai ,kuriuos aš
laikau įstiklintame balkone maždaug 14 laipsnių temperatūroje. Verta
paminėti, kuo aukštesnė temperatūra, tuo greičiau vystosi kokonai.
3. Draugas, kuris suteikė informacijos apie kokonus sakė, kad anglas
kuris prekiauja kokonais, sijoja lervas kas 4 valandas. Žinoma, tiek
laiko aš neturėjau, todėl sijodavau jas apie 3 kartus į dieną. Anksti
ryte apie 8, po darbo apie 19 valandą ir vėlai vakare prieš einant
miegoti apie 23 valandą. Per tokį laiko tarpą lervų išsivysto daugiau,
tačiau ne visos tampa tobulos.
4. Patys vertingiausi kokonai yra tie, kurie šviesūs. Jie ką tik
susisukę į lervą ir turi daugiausia skysčio šios būsenos metu, tai
tikriausiai ir patinka žuvims. Dar žūklės metu visos lervos patamsėja,
todėl šviesios tampa gražios rusvos spalvos.
5. Skirtumas tarp šviesaus ir tamsaus kokono yra toks, kad kuo
šviesesnis, tuo greičiau skęsta, o kuo tamsesnis - tuo lėčiau.
Visiškai tamsus kokonas tampa pusiau tuščiaviduris, todėl laikosi
vandens paviršiuje. Čia jau žvejo strategija: ar šaudyti laidyne
šviesius kokonus ant vandens paviršiaus, ar tamsius kokonus sudėti į
jauko rutulius ir įmestus į vandenį pradedant jiems irti, šie kiltų į
vandens paviršių.
6. Vandenyje vystymosi būsena sustabdoma. Jie nebegauna saulės
spindulių, ir temperatūra nukrenta iki kritinės ribos. Kaip jau minėjau
prieš tai. Laikyti vėsioje vietoje, o ypač vasarą šaldytuve geriausia
vieta. Tik neuždarykite dėžutės dangčio ir leiskite kokonams kvėpuoti,
vis dėlto jie vis dar gyvi.
7. Kai jau būsite pasiruošę vykti į žūklę, supilkite kokonus į
plastikinį maišą ir sudėkite į šaltkrepšį. Prieš supakuodami galite
juos nuplauti vandeniu, kad nereikėtų to daryti žūklės metu.
Nors tai ir trumpa instrukcija, bet paruošti ir prižiūrėti kokonus
užima nemažai laiko, o ir ne patį maloniausią kvapą pirmomis dienomis
tenka ištverti. Prižiūrėti ir neužmiršti savo augintinių kas keletą
valandų. Paguoda tik viena. Kokoną mėgsta stambios žuvys, todėl
priešininkai pasirinkę būtent šį masalą kaip jauko komponentą dažniau
sulaukia stambaus karšio ar kuojos kibimo. Artūras Sakalauskas
|