Sekmadienis
28.04.2024
23:16
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 889
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Balandis » 4 » Tarp žiemos ir pavasario
    23:30
    Tarp žiemos ir pavasario
    Gyvenimo būdas - Pavasarinė žūklė

    Vasaris — paskutinis žiemos mėnuo. Būtent vasario pabaigoje renkantis poledinės žūklės objektą dažniausia kyla minčių apie karšių žūklę. Sausio mėnesį ieškau ešerių, kuojų, o antroje vasario pusėje, kartais kovą, t. y. kai pavasaris arti, bet dar be baimės galima lipti ant ledo, važiuoju gaudyti karšių. Kai žiemą keičia pavasaris, karšiai kimba labai gerai.

    Pokyčiai

    Kai karšiai pajunta, kad tuoj prasidės pavasaris, jie tarsi pabunda iš miego. Visą žiemą buvę tingūs ir nejudrūs, žiemos pabaigoje pradeda daug judėti, aktyviai plaukioti po visą vandens telkinį. Be to, žiemos pabaigoje karšiai kur kas aktyviau maitinasi, o jų mitybos racionas gerokai gausesnis. Dabar jie ne tik rankioja į dugną besirausiančias uodo trūklio lervas ar ant dugno gulinčius dvigeldžius moliuskus — dreisenas, bet ir įvairiausius vėžiagyvius, pavyzdžiui, šoniplaukas ar kitus gyvius, kurie netūno ant dugno, bet plaukioja vandenyje. Greičiausiai dėl to žiemos pabaigoje karšius galima aptikti ne tik prie dugno, bet ir aukštesniuose vandens sluoksniuos. Būna, kad karšiai pakyla į paviršių ir laikosi prie ledo.

    Šviežias vanduo

    Karšius žiemą gaudau gerai žinomose žūklės vietose. Jei žinote, kur žiemą karšiai kimba, ten juos ir gaudykite. Jei nežinote, paklausinėkite kitų žvejų, gal jie išduos, kur karšiai kimba. Na, o jei norėsite pats surasti karšių žūklės vietą naujame vandens telkinyje, teks nemažai padirbėti, tačiau, kaip minėjau, surasti karšius žiemos pabaigoje yra kur kas lengviau nei sausį. Vienas patikimas orientyras — įvairūs intakai. Žiemos ir pavasario sandūroje dideli karšiai laikosi netoli tų vietų, kur į vandens telkinį įteka upeliai. Ši taisyklė galioja visiems vandens telkiniams. Srovė stovinčiame vandenyje bei šviežias vanduo — ir jūsų šansai labai dideli.

    Be masalo

    reklama

     

    Kai kurie rusų žvejai žiemos pabaigoje karšius gaudo avižėlėmis be masalo. Tai specifinės avižėlės „koza" („ožka") ir „čiortik" („velniukas"). Šios, dažniausiai juodos ar tamsiai rudos, avižėlės imituoja vėžiagyvius. Ypač jos tinka gaudant aktyvius karšius, jomis žvejojant greičiau patikrinami didesni vandens telkinio plotai ir greičiau surandami karšiai. Tačiau žūklė avižėlėmis be masalo yra kur kas sudėtingesnė nei žūklė įprastomis avižėlėmis. Čia labai daug kas priklauso nuo avižėlės virpinimo. Juk ant kabliuko nėra uodo trūklio lervutės, kuri tarsi ištaiso meškeriotojo klaidas.

    Žūklė avižėlėmis be masalo Lietuvoje nepopuliari, nors pastebėjau, kad pastaruoju metu vis daugiau žvejų pradeda domėtis avižėlėmis be masalo, bando įvaldyti šį žūklės stilių ir išsiaiškinti jo pranašumus bei trūkumus.

    Kada gaudyti?

    Yra labai daug vandens telkinių, kurių karšiai geriausiai kimba naktį. Žinau tokių ežerų, kuriuose žvejojant vasaros dieną nėra jokių šansų sugauti karšį. Dėl to karšius gaudydami vasaros naktį dažnai praleidžiame prie meškerių, o ne palapinėje. Tą patį galima pasakyti ir apie poledinę karšių žūklę. Naktį, kai aplink tamsu, kai ant ledo nieko nėra, nes visi žvejai jau seniai namuose, pradeda kibti didieji karšiai. Išbandykite naktinę karšių žūklę ir atrasite daug įdomių dalykų. Pavyzdžiui, sužinosite, kad jūsų pamėgtame vandens telkinyje, kuriame avižėles griebia tik plakiai ir nedideli karšiukai, yra didelių karšių, kurie gerai kimba.

    Ko reikia?

    Kokių nors specifinių vietų naktinei žūklei ieškoti nereikia — jei dieną jūsų pasirinktoje eketėje kibo plakiai ar nedideli, poros šimtų gramų karšiukai, tai naktį į tą vietą gali ateiti toks karšis, kurį vargiai prakišite pro eketę. Tačiau nakties žūklei reikia gerai pasiruošti. Reikia „ilgai grojančios" stacionarios lempos, žibinto ant kaktos, užuovėjos, t. y. nedidelės palapinės, reikia žinoti vietas, kur karšiai kimba, nes nakčiai pasilikti bet kokioje vietoje nėra tikslo. Be to, ir valai turi būti storesni, ir įrankiai tinkamai paruošti.

    Kibimo grafikas

    Karšiai nepradeda kibti tik sutemus. Naktinis jų kibimas prasideda kiek vėliau, pavyzdžiui, 21 valandą. Gali būti, kad dideli karšiai aktyvumą pradės rodyti dar vėliau — vidurnaktį. Naktinis karšių kibimas būna įvairus. Pavyzdžiui, gali būti taip: vienu metu prasidės kibimas ir karšiai labai intensyviai kibs visą valandą — vos tik masalą nuleisite, akimirką palauksite ir plūdė jau kils į viršų ar tiesinsis sargelis. Po valandos viskas pasibaigs, daugiau nė vieno kibimo nesulauksite. Kitas scenarijus: vienas ar du kibimai per valandą. Taip karšiai kibti gali ilgai, kelias valandas.

    Kelios pastabos

    Naktinė karšių žūklė nuo ledo turi labai daug neatspėtų paslapčių, ir tokios žūklės rezultatai labai priklauso nuo vandens telkinio ir žvejo kantrybės. Sėdėti naktį ant ledo — nėra įprasta. Labai didelė tikimybė, kad žvejys kiek pasėdėjęs „nusiplaus" namo taip ir nesulaukęs karšių kibimo. Jo išvada bus lakoniška: „Karšių gaudymas naktį nuo ledo yra nesąmonė". Tačiau jei jis būtų palaukęs tiek, kiek reikia, būtų padaręs kitokią išvadą.

    Naktį kaip ir dieną karšiai žvejojami dideliuose gyliuose. Dažniausiai jų ganyklos esti 8–12 m gyliuose, tad seklesnėse vietose karšių ieškoti neverta. Labai svarbu gausiai jaukinti. Galima naudoti birų jauką, tačiau nepamirškite vieno dalyko — nedidelės uodo trūklio lervos yra pagrindinis jauko komponentas. Būtent jos labiausiai vilioja karšius ir šias žuvis sulaiko žūklės vietoje.

    Kai žvejai karšius gaudo dieną, jie kartais griebiasi vieno triuko — pajudina masalą, pavelka jį dugnu ar net pakelia aukštyn ir nuleidžia. Dažnai po to būna kibimas. Naktį visi šie triukai tokie pat sėkmingi kaip ir dieną.

    Peržiūrėta: 1955 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]