Trečiadienis
01.05.2024
18:49
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 4
megėju: 4
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 890
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Rugsėjis » 14 » SUNKIASVORĖS SUKRĖS EFEKTAS
    22:49
    SUNKIASVORĖS SUKRĖS EFEKTAS

    Meškeriojimo spiningu vidutinėje ir stiprioje srovėje sėkmė priklauso ne tik nuo tinkamos vietos ir laiko parinkimo, ne tik nuo gero įrankio, kuriuo galima reikiamą atstumą ir taikliai užmesti masalą, bet ir nuo to kokį masalą naudosite? Svarbiausia taisyklė sako, kad spininguoti srovėje reikalingi masyvūs, tačiau kompaktiniai masalai.

    Guminukų  universalumas

    Masyvių kompaktinių spiningo masalų nėra apstu, todėl spiningininkai griebiasi visokių gudrybių ir montuoja prie sukrių papildomus svarelis, o vartikles pasunkina įliedami į vidnę pusę alavo. Tačiau iš esmės padidinti jų masę taip, kad nenukentėtų masalo savybės, galima tik minkštuosius spiningo masalus.

    Versija nesudėtinga:  palyginti nedideli guminukai komponuojami su sunkiais  (28-35g ir net masyvesniais) galvakabliais, kurių dabar galima gauti bet kurioje „Romados" prekybos tinklo parduotuvėje. Čia rasite sunkiasvorių galvakablių palyginti trumpais ir nedideliais kabliukais (nuo 4 iki 1 numerio). Tokie galvakabliai leidžia  panaudoti nedidelius guminukus (4-7 cm). Tai irgi labai svarbu, nes dažnai plėšriosios žuvys upėje ignoruoja stambokus masalus.

    Voblerių privalumas

    Upėse labai veiksmingai galima meškerioti įvairiais vobleriais, tačiau šie masalai brangūs, o upėse – daug kliuvinių. Kai per vieną  išvyką prie vandens kerplėšoms padovanosite kelias brangius modelius, nejučia susimąstysite apie alternatyvą, nes per sezoną galima prarasti visą brangių masalų arsenalą. Tiesa, be voblerių visiškai išsiversti neįmanoma, tačiau galima apsiriboti pačiame vandens paviršiuje plukdomais SSR („super shalow runner" – ang.) modeliais, tarp kurių – ypač veiksmingi „Yo-Zuri SS-Minnow" vobleriai, kurių liežuvėliai į korpusą įklijuoti beveik stačiu kampu. Šie vobleriai – puikus ir efektingas salačių viliojimo masalas, ne juos galima toli užmesti ir plukdyti pasroviui.

    Inovatyvus svarelis

    Gerai daugelis spiningininkų žino, kad vanduo upėse, o ypač Nemune, dažnai būna drumstas. Tokiomis sąlygomis meškeriojant šapalus, meknes, o ir salačius reikalingi masalai, kurie vilioja plėšrūnus ne tiek išore, bet ir skleidžiamais virpesiais. Na, o stipriausius, t.y., toliausiai girdimus virpesius skleidžia sukrės.

    Atrodytų, jog nėra nieko paprasčiau: segi prie valo sukrę ir užmeti kur reikia, bet taip atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Keblumas tas, kad masalą reikia gana toli užmesti, o tai reiškia, kad tenka naudoti dideles, masyvias sukrės (4-6 numerio), tad, tokius masalus plukdant tėkmėje, meškerykotis užlinksta kaip šiaudas, o ir ritei tenka didelės apkrovos. Žodžiu, įrankiai dėvisi bežiūrint. Žūklės komfortas –tai pat menkas. Jei naudosite  palyginti lengvus modelius – 3-8 g., toli tokį masalą užmesti nepavyks. Tačiau yra ir kita problema: tokią sukrę ne tik Nemuno ar Neries srovė, bet ir Šešupės ar Dubysos tėkmė iškelia į patį vandens paviršių, o tada tikimybė sugauti lydeką ar ešerį – labai menka.

    Ypač sėkmingai sukrėmis žvejodavo tik tie spiningininkai, kurie nusikaldindavo savadarbių sukrių su nedideliais lapeliais ir sunkiais korpusiais–svareliais (10-25 g). Deja, auksarankių laikai jau tampa muziejine iškasena kaip kažkada gyvenę dinozaurai. Bet ne veltui sakoma, kad gera vieta tuščia nebūna. Prancūzų kompanija „Mepps", kurios atstovu mūsų šalyje yra bendrovė „Romada", sukūrė ir vis tobulina sukrę „Heavy Mepps" su „long" tipo lapeliu (1-3 numerio). Šis masalas puikiai pasiteisino mūsų krašto sąlygose, nes kompaktinės „Heavy Mepps" sukrės gerai atlieka savo vaidmenį salačių, šapalų ar meknių žūklėje. Sukrių dydis – optimalus, masės užtenka nugrimzti į reikiamą gelmę, o ir tolimam metimui pakanka. Na, o sukrių „šerdis" – inovatyvus svarelis. Jo forma primena šachmatų figūrą – rikį, bet svarbiausia, jog svareliai – labai masyvūs. Konstruktoriams pavyko išspręsti labai keblią problemą  suderinti masyvų svarelį su nedideliu lapeliu.

    Dabar sukurta „Heavy Mepps" versija labiau tinkanti lydekoms, ešeriams ir sterkams vilioti. Ji montuojama su platesniu „aglia" tipo lapeliu. Tokią sukrę su labai sunkiu korpusu-svareliu galima nugramzdinti į gilius duburius, plukdyti palei dugną stiprioje srovėje, sietuvose už slenksčių.


    Publikuota: 2011 Rugsėjis Autorius: Žvejo žinios / romada.lt
    Peržiūrėta: 1686 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]