Sunku
tikėtis, kad nors kiek solidesnis laimikis kimba kiekvienoje vietoje,
kur tik užmeti masalą. Žinoma, pasitaiko malonių atsitiktinumų, kuriuos
meškeriotojai prisimena ne vieną dešimtmetį, kai, vos užmetus masalą,
plūdė neria po vandeniu. (Skaitykite plačiau)
Autorius: Žvejo žinios / romada.lt
Atsitiktinė
sėkmė – įmanoma, tačiau dažniausiai būna priešingai: žuvis prie masalo
reikia vilioti. Tai daroma naudojant įvairius jaukus, susidedančius iš
maltų ar traiškytų grūdų, maltų džiuvėsių, kruopų, dribsnių ir kvapniųjų
medžiagų, skleidžiančių vanilės, medaus, krevečių, braškių ir kitokius
aromatus.
Kvapniosios medžiagos greitai pasklinda šiltame vandenyje ir gundo žuvis plaukti jas skleidžiančio jauko link. Mokslininkai jau seniai nustatė, kad yra medžiagų, kurios dar veiksmingiau nei aromatai vilioja žuvis.
Tai
– aminorūgštys. Pasirodo, žuvų kūnas nusėtas receptoriais, juntančiais
aminorūgštis. Tyrėjų teigimu, pakliuvusi į aplinką, kuri prisotinta
aminorūgščių, žuvis tikra to žodžio prasme, maudosi skonių jūroje. Todėl
lenkų kompanijos „Still" ekspertai sumanė panaudoti šį dalyką ir
pasigamino specialų jauko priedą „Bioaktivator", Kurio sudėtyje –
aminorūgštys. Jaukas su šiuo priedu – kelis kartus veiksmingesnis.
|