Statistika |
---|
Viso žvejyboje: 12 megėju: 12 žveju: 0
|
:) |
---|
|
|
Zvejys.ucoz.com
Pradžia » 2011 » Balandis » 23 » Šėryklė su minkštimu
20:58 Šėryklė su minkštimu |
Kai lyg pagal gerai parengtą scenarijų slūgsta polaidžio vandenys,
meškeriotojui kyla daug klausimų, tarp kurių yra vienas svarbiausių –
kokį masalą verti ant dugninės kabliukų ir kokį jauką kimšti į šėryklę?
Ekspromtas su dugnine rankoje Pakuotė
su mišiniu, kuris etiketėje įvardijamas kaip jaukas, tai – tik
projektas, kurį reikia nuosekliai ir su išmanymu įgyvendinti, o
liaudiškai tariant, apauginti „mėsa". Šis procesas labai primena
pasakaitę, kurioje pasakojama, kaip kareivis iš kirvio virė košę. Jauko
mišinį iš pakuotės reikia ne tik sudrėkinti, kaip nurodoma
instrukcijoje, vandeniu iš telkinio, kuriame žvejojama, bet ir gerokai
pakeisti jo sudėtį – praturtinti priedais, kuriuose gausu baltymų,
sėlenomis, lipniais milteliais, juodžemiu, kvapiomis medžiagomis, gyvais
priedais – musės lervomis, trūkliais, kapotais sliekais. Pastebite, kad
čia logika ta pati, kaip ir košės virime iš kirvio: viralui reikia
kruopų, pieno, padažui – grietinės, spirgučių ir svogūnų. Ko iš šios
analogijos galima pasimokyti tam atvejui, kai neturi laiko virti košę,
t. y. ruošti visavertį jauką, tačiau norisi produktyviai panaudoti porą
vakarinių valandų po darbo dienos.
Kitaip tariant, jei laiko
turite tik žaibišką karinę operaciją primenančiam ekspromtui? Paprastai
vienas svarbiausių komponentų, kuriuo patariama gausiai praturtinti
jauko idėją, uždarytą pakuotėje, tai – malti džiūvėsiai. Tinka viskas –
sausainių, biskvito, batono, baltos ar juodos duonos maliniai. Štai ir
paminėtas žodis, kuris yra labai svarbus mūsų temai.
Duona. Kimškime drąsiai Kai
laiko mažai, o dugninę norisi užmesti vos koja paliečia upės krantą,
reikia drąsiai į šėryklę kimšti duoną. Paprasčiausias būdas –
prignaibyti minkštimo ir prikimšti į šėryklę. Kai dugninė užmesta,
galima pasiruošti šiek tiek rimtesnio jauko. Nuo kepaliuko nupjaunama
pluta, duonos ar batono minkštimas sutrupinamas gurvuoliukais ir
pašlakstomas vandeniu (ypač tinka gėlininko purkštuvas), kuriame
atskiesti keli šaukštai „Aromix" arba šimtgramis melasos, o paskui
maišomas, kol virsta puria mase. Galima fantazuoti ir toliau, bet
paprastai eksperimentus nutraukia pirmasis kibimas. Tokia –
paprasčiausia versija ir jos visiškai pakanka normaliai pavakarių
žūklei. Galimi kiti variantai, pvz., pedantiški anglai šiam reikalui
naudoja tik baltą duoną, skirtą skrudinti specialiose krosnelėse. Ją
šiek tiek padžiovina, paskui paskrudina, o tada sutrupina kavamalėje.
Truputį sudrėkinti duonelės trupiniai puikiai laikosi šėryklėje, kai
užmetamas masalas. Net ir lėtoka srovė lengvai išplauna jauką iš
šėryklės. Duonos trupinukus galima apipurkšti vanilės arba sliekų skonio
purškalu.
Viliojantis jaukas Duona –
viliojantis jaukas visą sezoną. Ne tik pavasarį. Duonos kvapas – žuvims
gerai pažįstamas. Tad ji nuo seno naudojama jaukinti žuvis. Klaipėdos
krašte dar ir dabar naudojamos didžiulės šėryklės iš kaproninio tinklo, į
kurias sudedami keli sulaužyti gabalais kepalai duonos, įritinamas
gramzdas, šėryklė pririšama prie stiprios virvutės ir nugramzdinama
ant dugno. Srovė pamažu išplauna duonos gabaliukus, ilgainiui pasroviui
susiformuoja dalelių šleifas, prie kurio susiburia karšiai, kuojos ir
plakiai. Toks metodas gyvybingas ir jis akivaizdžiai liudija, koks
universalus jaukas yra duona.
Jei pasinaudosite šiuo ekspromto
receptu, galite naudoti kokią tik mėgstate dugninės montažo
konstrukciją, kokius tik pageidaujate kabliukus, valus, jungtis, tačiau
pats tinkamiausias šėryklės tipas tik vienas – tai krepšelis iš vielinio
tinklelio su didokomis „akimis". Beje, anglų patirtis rodo, kad duona –
ne tik geras jaukas, bet ir puikus masalas. Kaip tikri pedantai jie
sukūrė technologiją, pagal kurią duonos riekelės paskrudinamos (angliška
pusryčių tradicija), o iš jų naudojant specialų įtaisėlį „Breadpunch"
iškerpamas pusrutulio formos duonos „ruošinukas", kuris, naudojant tą
patį įtaisėlį, pasmeigiamas ant kabliuko. Tada masalas puikiai laikosi
ir jo nenugnaibo smulkmė.
Rolandas Zacharka
|
Peržiūrėta: 936 |
Patalpino: ltboss
| Reitingas: 0.0/0 |
|