Pirmadienis
29.04.2024
01:56
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 3
megėju: 3
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 889
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Lapkritis » 5 » SERE, KUR UŽSAKĖTE SAVO RITĖS DIZAINĄ?
    16:57
    SERE, KUR UŽSAKĖTE SAVO RITĖS DIZAINĄ?

    Kilmė ir tęstinumas

    Apie šiuolaikinių žūklės įrankių ir žvejo ekipuotės dizainą dabar lyg ir nesusimąstome, nes patraukli, t.y. estetiška išvaizda tapo gaminių vizitine kortele, o mūsų akis išmoko tiksliai skirti „firminį" stilių nuo nekilmingo dizaino. Šis gebėjimas apsaugo mūsų pinigines, kad neįsigytume pakaitalo, o jei sąmoningai ieškome ko nors pigaus, tai žinome, kokia tokio įrankio ar drabužio vertė.

    Ardent I  -„Ardent" ritė su savininko simbolika primena kosminio laivo prietaisą

    Estetinę išvaizdą, kuri pabrėžia įrankio vertę, dabar primta vadinti dizainu. Dar prie ketvirtį amžiaus į šį dalyką buvo kreipiamas palyginti nedidelis dėmesys, nes daugumos žūklės įrankių ir reikmenų išvaizdą diktuodavo funkcionalizmas ir konstruktyvizmas. Švedų kompanijos ABU kataloguose, išleistuose 1980-1985 m. puikiai matyti šios tendencijos įtaka: minėto periodo pradžioje tuo metu garsėjusios šios kompanijos ritės skiriasi ne  dydžiu, kaip dabar, o išvaizda, kurią akivaizdžiai lemia konstrukcijos ypatybės ir ritės paskirtis. Po penkerių metų matyti akivaizdi permaina – ABU ričių dizainas suvienodintas, o ričių numeracija primena dabar „Peugeot" automobilių gamintojų naudojamą modelių žymėjimą: pirmasis skaičius reiškia ritės seriją, antras rodo kelintos ji yra kartos, o trečiasis nusako kalibrą. ABU kompanija buvo tarp pirmųjų gamintojų kartu su japonų „Daiwa", prancūzų „Mitchel" ir vokiečių „Balzer", kurie įvertino dizaino tęstinumo svarbą.

    Standartizacijos pažabojimas

    Tiesa, žūklės įrankių gamintojams priekaištauti nevertėtų, nes jie nedaug atsiliko nuo daugelį dešimtmečių pažangiausios pramonės šakos – automobilių gamybos, kuri vos keliais metais anksčiau sutelkė dizainerius kurti tokį stilių, kuris pasak „Audi" vyriausiojo konstruktoriaus turi užtikrinti labai svarbų efektą – kompanijos automobiliai plika akimi ir iš tolo turi būti atpažįstami pagal išskirtinį, tik jiems būdingą dizainą, o ne vien pagal keturių žiedų emblemą, kurią matai palyginti iš arti.

    Ardent II – Sportiniu dizainu dekoruota "Ardent” ritė aiškiai nusako savininko profesiją

    Šiandien tik automobilių istorijos išmanėliai žino, jei neskaičiuosime prie jų tų vairuotojų, kurie atsitiktinai iš spaudos ar televizijos laidų išgirdo, jog agresyvios išvaizdos prieškarinių „Horch" limuzinų įpėdiniai – stilingi „Audi" kupė ir sedanai. Būtent aštuntojo dešimtmečio pabaigoje buvo padėti pagrindai išskirtiniam „Audi" dizainui, kurį dabar priimta vadinti dinastiniu.   

      

    Ardent III – Prabangiai dekoruota ritė buvo derinama prie brangaus spiningo

    Toks dizainas būdingas ir rimtų gamintojų įrankiams, pvz., „Daiwa" arba „St.Croix" meškerykočių „vizitinė kortelė" beveik nebūtina, nebent reikia pasitikslinti metrines ar svorio charakteriiskas. Šiandien šis dizainas, turbūt, labiausiai kopijuojamas pasaulyje.

    Estetikos magija   

    Kodėl „Daiwa" ir „St.Croix" neškeriojimo įrankių dizainas toks paklausus? Gal mėgdžiotojai stokoja išmonės? Deja, tokia prielaida – naivi. Jei šį dizainą savo meškerykočiams nukopijavo net mūsų kaimynystėje esančios Lenkijos kompanija, tai reiškia tik viena – „croix" stilius labai vykęs. Antra, šis dizainas turi labai svarbų dalyką – įvaizdį, simbolizuojantį kokybišką, funkcionalų, patikimą, komfortišką žūklę užtikrinantį įrankį. Štai kur šuo pakastas. Kad ir iš kurios pusės eitum, tačiau, nagrinėdamas žūklės įrankių ir ekipuotės estetikos klausimą, prieisi tą pačią išvadą: stilingas dizainas – gero vardo, reputacijos sinonimas. Dabar prie šio prisideda dar viena kategorija – išskirtinis dizainas, kuriuo pasižymi ribotų serijų meškeriojimo įrankiai. Pagal analogiją su „limited edition" serijos automobiliais.

    Ardent IV – Jei turite serijinį "multą”, galite ją paversti išskirtine, užsisakę ypatingo dizaino rankenėlę iš anglies pluošto

    Kita vertus, įrankis, keliantis estetinį pasigėrėjimą, kartu kelia ir pasitikėjimą, nes kitaip ir būti negali: juk stilingas dizainas pigiai neįgyjamas, o tai savo ruožtu reiškia, kad ir įrankis pagamintas pagal naujausias technologijas, išbandytas ir patikrintas. Tad žūklėje su juo jautiesi smagiai. Ne paskutinėje vietoje ir galimybė pasipuikuoti stilingu meškerykočiu prieš kolegas, nes žinomo gamintojo įrankis pagal dizainą  atpažįstamas iš toli, kelia susidomėjimą. Per žūklės preliudiją ar pietų pertraukėlės metu, o ypač vakarojant prie laužo jūsų įrankis gali tapti įdomios ir keliančios pasitenkinimą diskusijos tema.

    RCS IV – Ritės dizainą gali pakeisti net smulki detalė – rankenėlės ašies lizdo dangtelis, pagamintas japonų auksarankių

    Įsivaizduokite situaciją, kad žvejoti lietuvių spiningininkų varžybose atsigabenote „VanStaal V70” modelio ritę. Šių žvejybos ričių plejada šiandien laikoma pasaulyje pačia prestižiškiausia, o patys įrankiai – patikimumo viršūne. Nepastebimam praslysti pro varžybų dalyvių akis nepavyks, nes „VanStaal" dizainas – ne šiaip lengvai atpažįstamas, o paprasčiausiai unikalus. Kaip manote, ar atsiras tokių iš prisiekusių meškerės brolių tarpo, kurie nenorės palaikyti rankose šio technikos stebuklo? Žinoma, ne. Tad žūklės įrankių estetika turi savo magišką žavesį, kuris visada skatina balsuoti už dailią plūdę, o ne skubotai nudrožtą gaminį.   

    Tarp stiliaus ir mados

    Žvejojant Maroke teko būti labai įdomaus žūklės gido monologo liudininku: „Aha, anglai jau nuėjo arbatėlės gurkštelti, amerikiečiai dar „dirba", todėl geriau dabar atsipūsti kartu „serais", o kai aprims jankių keliamas triukšmas, pratęsti žūklę". Ir po kiek laiko kreipėsi į mane: „O kaip jūs manote, ar nepakliudys mums stiklinaitė arbatos (Maroke arbata geriama ne iš puodelių ar pialų, o iš grakščių stiklinaičių, kurios mūsų tautiečiams tikriausiai labiausiai primintų šimtgraminį „briaunotą" stikliuką) ir atokvėpis paunksmėje?  

    RCS IX – Rankų darbo „multo" valo būgnelis žymiai pakelia ritės vertę

    Serai tuo tarpu gana gyvai diskutavo tarpusavyje ir nesunku buvo suvokti, kad pokalbis užsimezgė tarp dviejų grupių, kurios priklauso skirtingiems klubams, atstovaujantiems skirtingus meškeriojimo stilius. Tai nereiškia, kad vieni užmeta masalą per galvą, o kiti – šoniniu metimu. Čia šuo pakastas visai kitur. Serai iš skirtingų stovyklų skirtingai suvokia žūklės komfortą ir jo užtikrinimo būdus. Tačiau tai nekliudė jiems gyvai domėtis vieni kitų meškeriojimo įrankiais. Kadangi diskusija buvo labai gyva, tai mane paskatino geriau įsižiūrėti į anglų įrankius. Jų funkcionalusis dizainas buvo pažįstamas, tačiau išvaizda, ypač ričių, skyrėsi nuo serijinės gamybos „daiwų" ir „hardžių". Skirtumas buvo lygiai toks pat kaip tarp specialiose dirbtuvėse perdaryto ir serijinio automobilio. Žodžiu, daugumos serų įrankiai buvo aiškiai dailinti pagal jų šeimininkų skonį ir supratimą. Tokia praktika tampa madinga. Tad anglų šiandien jau nebestebina klausimas: sere, kur jūs užsakėte dizainą savo ritei?     

    Braižas ir stilius

    Toks klausimas nebeišmuša iš vėžių ir japonų bei amerikičių, nes būtent šiose šalyse atsirado pirmosios žvejybos ričių dailinimo ir stilizavimo dirbtuvės. Jungtinėse Valstijose ričių dizaino gaminimo pagal užsakymą lyderis – kompanija „Ardent". Joje galite užsisakyti ritę, kuri bus pagaminta pagal individualų dizainą, galite įsigyti išskirtinę rankenėlę su labai patogu antgaliu savo ritei, čia kreipęsi patobulinsite serijinio kompanijos gaminio išvaizdą. Japonijoje jau ne pirmus kiekvienam meškeriotojui žinoma RCS sistema, leidžianti iki begalybės tobulinti savo meškeriojimo rites. Šios mados krikšto autorius – kompanija „Daiwa", kurios dizaineriai kuria išskirtinio stiliaus valo būgnelius, meniškas ričių rankenėles, ypatingo dizaino rankenėlių antgalius.

    RCSV – Bet kuris iš šių neserijinių ritės rankenėlės antgalių, pagamintų iš retų medžio rūsių, lengvo metalo ar reto plastiko suteikia ritę prabangią išvaizdą

    Japonijoje iki žemės drebėjimo buvo daug žvejybos ričių išvaizdos tobulinimo dirbtuvių. Jei dalis jų nustojo veikusios, jų vistiek liko pakankamai. Todėl RCS sistema funkcionuos ir toliau, o tai reiškia, kad galima užsisakyti išskirtinį valo būgnelį, rankenėlės antgalį, kuris iš esmės pakeis tavo serijinės ritės išvaizdą. Kita vertus, meškeriotojas dabar gali bičiuliui padovanoti gimtadienio proga išskirtinį gaminį, kuris papuoš kolegos žvejybos ritę. Geresnę dovaną sunku įsivaizduoti.

    RCS VIII – Ergonomiška rankų darbo „match" tipo ritės rankenėlė užtikrina komfortišką savijautą

    Meškerykočių gamintojai jau prieš daug metų sukūrė įrankių elementų pardavimo sistemą, todėl daugelyje šalių veikė dešimtys dirbtuvių, kurios pagal užsakymą surinkdavo išskirtinio dizano meškerykočius. Turime tokią galimybę ir Lietuvoje – sostinėje gyvena meistras Gintautas Stančikas, kuris surenka spiningų ir muselinių meškerykočius pagal individualų užsakymą. Deja, prie iškirtinio dizaino meškerykočių tekdavo derinti serijinės gamybos rites. Dabar situacija kardinaliai pasikeitė – suteikti išskirtinį, individualų dizainą galima tiek meškerykočiams, tiek ritėms. Todėl kiekvienas meškeriotojas dabar gali susikurti savito stiliaus meškeriojimo įrankius, atitinkančius jo braižą.

    Sparčiai vejasi

    Naujoji tendencija paskatino rimtai pasitempti gamintojus ir ieškoti galimybių tobulinti estetinę meškeriojimo įrankių išvaizdą ir vertę. Šiemet revizuodamas „Browning" kompanijos katalogą radau įdomią naujovę, rodančią, kad gamintojai sparčiai vejasi individualių užsakymų atlikėjus. Kompanijos gaminamų įrankių asortimente atsirado nauja linija – „Hybrid", kurioje pilnas spektras plūdinės ir dugninės įrankių. Žinoma, tokių linijų būta ir anksčiau, tačiau „Hybrid" linijos įrankiai pasižymi išskirtiniu ir, svarbiausia, vieningu dizainu. Tai rodo, kad meškeriojimo įrankių gamintojai pasuko pramintu ir jau seniai pasiteisinusiu aukštosios mados taku, t.y., pradėjo kurti vieningo dizaino meškeriojimo reikmenų ir įrankių kolekcijas. Tad dabar meškeriotojai gali rinktis du variantus – rinktis įrankius iš kolekcijų arba užsisakyti absoliučiai individualų dizainą. Abu keliai neblogi ir estetiniu požiūriu patrauklūs.

    Kitas dalykas, kad mūsų krašte kol kas tik saujelė estetų derina rites prie meškerykočių ne tik pagal technines charakteristikas, bet ir pagal estetines savybes. Antra, net puikiausiai meškeriojimo reikemenų asortimentą išmanančiam pardavėjui ar parduotuvės konsultantui kol kas ir į galvą neateis pirkėjui, įsigyjančiam naujus meškeriojimo įrankius, parinkti tokius įrankius, kurių išvaizda harmoningai derintųsi. Tad mūsų krašte kol kas pasaulinės tendencijos deramos dirvos nerado, todėl meškeriotojui savo įrankių estetika tenka rūpintis pačiam.

     

    Romanas Melianas

    Stilistas

     

    Tendencijos

    Švedijoje ypač išpopuliarėjo spiningo masalai, kurių dizainas dažnai atspindi korporatyvinius motyvus. Masalai dekoruojami kompanijų logotipais, renginių emblemomis, proginiais ženklais. Spiningininkai dažnai užsisako voblerius ar blizges su savo monogramomis ar simboliais. Daug tokių užsakymų atlieka kompanija ZALT, gaminanti puikiai užsirekomendavusius voblerius.

     zalt 1

    Funkcionalumas

    Dizaineriai, ieškodami naujų išraiškos formų, dažnai siekia su estetiškumu derinti funkcionalumą: tokio dizaino pavyzdys „Browning" ritė, kurios  būgnelio „fasade"  įdiegta speciali skalė, rodanti, kokio skersmens valu žvejojama.


    RCS F – pagr. nuotr.

    Statusas

    Japonijoje brangia dovana  laikomos išskirtinio dizaino ritės detalės, kurios pakeičia serijinės meškeriojimo ritės dizainą. Kita vertus, išskirtinis meškeriojimo įrankių dizainas vertinamas ne tik Tekančios Saulės šalyje, bet ir kituose kraštuose, nes jis liudija apie šeimininko statusą ir jo padėtį visuomenės hierarchijoje.   

    RCSX – Prabangus valo būgnelis – šeimininko vizitinė kortelė

    RCSKnob – Išskirtinio dizaino „Daiwa" ričių detalės dovanojamos prabangai įpakuotos

    RCSVI – Rankų darbo detalės – ne tik dovana, bet ir estetinė vertybė


      Publikuota: 2011 Rugsėjis Autorius: Žvejo žinios / romada.lt 

    Peržiūrėta: 1097 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]