Ketvirtadienis
02.05.2024
12:38
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 890
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Balandis » 5 » šapalo gaudymas dirbtiniu masalu
    17:53
    šapalo gaudymas dirbtiniu masalu

    Šapalą žvejoti yra nelengva, reikia gana didelių įgūdžių ir patirties. Mažas šapalas nėra grobuonis, bet stambesnis, kuris minta varlėmis, vėžiukais ir žuvimis, priešingybė mažajam. Pusės kilogramo šapalas dažnai puola ir didesnį dirbtinį masalą.

    šapalas plaukia tarp akmenųŠapalą galima rasti kiekvienoje upėje, kurioje yra kiek didesnė tėkmė. Šapalas laikosi panašiose vietose, kaip ir salatis. Dažniausiai šapalas būna prie smėlėtų seklumų, prie tiltų, vandens sūkurių, prie didesnių akmenų, žemiau kurių vanduo greitai teka. Ypač daug pagaunama srovėje žemiau užtvankų. Lietuvoje šapalai užauga iki 5 – 6 kg.

    Šapalus geriausia žvejoti tuoj pat po neršto, kuris būna balandžio mėnesį. Pavasarį, šapalas gaudomas dar esant drumstam vandeniui ir dirbtiniais masalais gaudoma ligi vėlyvo rudens. Jiems gaudyti naudojamas kiek plonesnis valas. Naudojami dirbtiniai masalai – guminukai, stambesni mikro masalai, sukriukės ar blizgės iki 4 – 5 cm ilgio. Rudenį jie gali būti kiek didesni. Metalinius masalus geriausia naudoti geltonos spalvos, o jei turite baltus – iš vidaus padažykite raudonai arba užtepkite kelis juodus dryžius. Kabliuką patariama užmaskuoti raudonais siūlais. Besivartančių blizgių šapalas dažnai negriebia.

    Šapalas yra atsargi ir baikšti žuvis. Šiltą vasaros dieną dažnai galima pamatyti būrį stambių šapalų, tačiau, užmetus masalą, jie nekreipia į juos jokio dėmesio. Dažnai jie pastebi žveją ir masalo negriebia. Tad prie upės kranto reikia prieiti maskuojantis, tarkim už krūmų ar medžių.

    šapalas užkiboŠapalai geriausiai kimba anksti rytą ir vakare, prieš saulėlydį. Galima pagauti ir visai sutemus. Masalą reikia užmesti skersai arba įstrižai upės tėkmės. Ritė sukama gana lėtai ir masalas vedamas gilumos viduriu ar kiek arčiau dugno. Nepamirškite, kad masalo vilkimo tempas priklauso ir nuo-vandens tėkmės greičio.

    Šapalas jautrus oro pasikeitimams. Kaip dažnai būna, pučiant šiaurės vėjui, jis masalo neliečia.

    Kaip minėjome, šapalas labai baikšti žuvis, todėl pagavus vieną šapalą, kito iškart nesugundysit. Sukeltas triukšmas išbaido juos ir dažnai jie nuplaukia bent porą šimtų metrų. Pagavus šapalą reikia kurį laiką pasitraukti ir palaukti, kol išplaukę šapalai vėl susirinks.

    Pajutęs kabliuką, šapalas energingai kovoja ir didesnis gali nutraukti pavadėlį, kartais sulaužyti kotą. Reikia stengtis kiek galima greičiau iškelti jo galvą į vandens paviršių, kad šapalas prarytų oro, tada jis nurimsta ir lengvai išvelkamas į krantą.

    Šapalą sėkmingai galima gaudyti ir museline meškere.

    Peržiūrėta: 1139 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]