Penktadienis
03.05.2024
16:23
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 890
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Balandis » 23 » Renkamės ritę (2)
    21:54
    Renkamės ritę (2)


    Neinercinių ričių stabdžiai

    Visos šiuolaikinės neinercinės ritės turi reguliuojamo stabdžio sistemą (drag system). Vienose ritėse stabdžio rankenėlė yra priekyje, kitose – gale.

    Stabdžio sistemos paskirtis paprasta – padidinti arba sumažinti ritės būgnelio praisukimą. Kai būgnelio prasisukimas atlaisvintas, esant didesniam žuvies pasipriešinimui žuvis po truputį iš ritės gali traukti valą. Kai stabdis užveržtas, visa žuvies priešinimosi apkrova tenka tik meškerykočiui ir valui.
    Kuo labiau užveržtas stabdis, tuo didesnės jėgos reikia, norit išvynioti iš jos bent šiek tiek valo.

    Prieš bet kokią žūklę (ar tai būtų plūdinė, ar spiningas), ritės stabdį reikia šiek tiek atlaisvinti. Atlaisvinimo lygis turi būti toks, kad staiga pakirtus ir žuviai maksimaliai pasipriešinus būgnelis šiek tiek prasisuktų. Kitu atveju jau kirtimo metu galite nutraukti valą arba išplėšti kabliuką žuviai iš burnos.

    Beje, priekinį stabdį turinčių ričių stabdžiai yra ilgaamžisškesni. Kai stabdis montuojamas tiesiai ant būgnelio viršaus – mechanizmas gerokai paprastesnis.

    Galinio stabdžio mechanizmas sudėtingesnis, todėl greičiau pasiduoda susidėvėjimui ir gedimams. Be to, priekinio stabdžio mechanizmas visada yra jautresnis ir efektyvesnis.

    Dažniausiai neinercinių ričių gamintojai priekinio stabdžio rites žymi FD (front drag), galinio – RD (rear drag).

    Neinercinių ričių guoliai

    Guolių skaičius ritės mechanizme įtakoja jos darbo tolygumą. Taip pat didesnis guolių kiekis sumažina tarpusavyje besitrinančių metalinių mechanizmo detalių kiekį, taip prailgindamas ritės ilgaamžiškumą.

    Standartiškai, pačios pigiausios ritės turi vieną, o „elitinės" – neti 12 guolių.

    Guolių skaičiaus pranašumą lengva patikrinti. Bet kuriose parduotuvėje pasukiokite kelių bei 8-10 guolių rites. Iš karto pajausite, kad antroji dirba švelniau, tolygiau, o ir sukasi lengviau.

    Būgneliai

    Didelis neinercinių ričių pranašumas yra tas, kad jos gali būti komplektuojamos su keliais atsarginiais būgneliais. Skirtingai nei multiplikatorinių arba inercinių, neinercinių ričių būgnelis lengvai nusiima, todėl gali būti lengvai pakeistas kitu. Papildomi būgneliai – puiki galimybė vieną ritę naudoti skirtingoms žūklės sąlygoms ar net būdams. Patogu ant atsarginių būgnelių turėti skirtingo diametro (arba net tipo) valus.

    Galinio stabdžio ričių būgnelis nuimamas paspaudus jo viršuje, viduryje esantį mygtuką (ar pačią plokštumą), o priekinio stabdžio – nusukus stabdžio reguliatorių nuo ašies.

    Valo klojimas

    Kuo lygiau neinercinės ritės kloja valą ant būgnelio, tuo lengviau jis nuo būgnelio nusivynioja, t.y. masalą galima toliau užmesti. Pačios kokybiškiausios garsių gamintojų neinercinės ritės valą kloja gija prie gijos, tarsi audimo staklės. Deja, žūklės parduotuvėje šios ritės savybės patikrinti neįmanoma – tai pasimatys tik parsinešus ją namo ir užvyniojus valą...

    Valo fiksatoriai

    Fiksatoriai ant būgnelio reikalingi ne vien tam, kad transportuojant ritę valo galas butų ten užfiksuotas ir jis nenusivyniotų. Jei fiksatorius kokybiškas, be aštrių briaunų ir minkštas, už jo galima fiskuoti valą ir žūklės metu. Tai ypač aktualu, norint plūdę, šėryklą ar karpinę sistemą nuskraidinti į tą patį tašką. Tai daroma labai paprastai – pirmiausia paprastai užmetama į jaukintą vietą. Tada ant valo šalia ritės markeriu, siūleliu ar lipnios juostos gabalėliu padaroma atžyma ant valo ir jis užfikuosamas ant būgnelio. Dabar kiekvieną kartą metant ritė sustabdys valą ten, kur masalas turi nukristi į vandenį. Tik būkite atsargūs tokio metimo metu – per daug stiprus mostas ir gali nukirsti valą prie fiksatoriaus.

    Ritės perdavimas

    Neinercinės ritės perdavimo parametras nurodo, kokiu greičiu vyniojamas valas. Paprasčiau tariant – tai santykis, parodantis, kiek kartų aplink būgnelį apsisuka vediklis, kai rankenėle padaromas pilnas apsisukimas. Pvz. užrašas ant ritės 5,2:1 nurodo, kad vieną kartą apsukus rankenėlę rotorius aplink būgnelį apsisuks 5,2 karto.

    Užtenka nedidelių mechanikos žinių, kad suprastume, jog kuo greitesnė ritė, t.y. jos perdavimas didesnis, tuo ji silpnesnė. Ir atvirkščiai, kuo perdavimas mažesnis, tuo ritė galingesnė, mechanizmas stipresnis ir lengviau sukti aname valo gale turint didesnį svorį. Todėl visos karpinės ir jūrinės ritės yra 4,0:1 – 4,2:1 perdavimo. Plūdinei, match tipo žūklei, kur labai svarbu greitis (sportinė žūklė), ritės perdavimas bus 5,0:1 – 5,4:1.

    Yra ir itin greitų, net 7,2:1 perdavimą turinčių ričių. Dažniausiai jos skirtos spiningautojams, gaudantiems labai srauniuose upeliuose upėtakius ar lašišas.

    Neinercinės ritės dydis

    Kai gamintojai pagamina naują modelį, jie stengiasi išleisti 4 skirtingų dydžių rites. Dydžių variacija padeda žvejui tiksliau išsirinkti įrankį pagal savo poreikį bei žūklės tipą. Kol kas nėra visiškai vieningo ričių dydžių matavimo vieneto pasaulyje, tačiau pastaruoju metu vis dažniau didžiųjų gamintojų ritės matuojamos 1000, 2500, 3000 bei 4000 ir t.t. skaitmenimis. Kai kurių, universalių ričių modeliai gali būti net iki 12000 dydžio. Tūkstantinė – mažiausioji serijos ritė. Dar kiti gamintojai nuo senų laikų vietoj tūkstančių atitinkamai naudoja 025, 030, 035, 040 skaitmenis, kur 025 – mažiausia serijos ritį.
    Mažiausios serijos ritės yra itin lengvos, talpina nedaug valo ir skirtos light tipo spiningavimui ar plūdinei žūklei. Didesnės ritės naudojamos dugninei meškerei ar sunkesniam spiningui.

    Pačios didžiausios, 5000-8000 dydžio ritės pasižymi itin dideliu valo talpumo, todėl naudojamos karpių ar jūrinei žūklei. Jos yra gerokai sunkesnės, todėl nuolatos tokį įranki laikant rankoje ji greit pavarsta.

    Plačiabūgnės neinercinės ritės dažniausiai būna 10 000 arba 12 000 dydžio. Tai patys stambiausi modeliai, dažniausiai savo serijoje net neturintys mažesnio „kalibro" ričių.

    Neinercinės ritės rankenėlė

    Ritės rankenėlės pasirinkimas – kiekvieno žvejo asmeninis reikalas. Aišku, jei pirksite inercinę arba multiplikatorinė ritę, rankenėlės bus tik vieno tipo. O neinercinės ritės turi gausybę skirtingų rankenėlių variacijų. Skiriasi ne tik jų ilgis bei forma, galima rasti viengubas bei dvigubas rankenėles turinčių modelių. Neinercinės ritės pranašumas – dažniausiai ji labai greitia gali būti pritaikyta tiek kairiarankiam, tiek dešiniarankiam žvejui. Tiesiog reikia išsukti rankenėlės varžtą bei perstatyti ją į kitą ritės pusę.

    Ilgos ričių rankenėlės dažniausiai montuojamos prie plačiabūgnių ričių, kad žvejui būtų lengviau traukti didelį svorį. Ne veltui tokio tipo rites daugelis vadina mėsmalėmis...


    Peržiūrėta: 1250 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]