1.
Daugeliui žvejų pagauti keletą kuojų nėra tikras menas, bet prižvejoti
jų pilną tinklelį - sudėtingas dalykas. Tam jūsų sistemėlė turi būti
teisingai paruošta. Jūs būsite teisus, jei ruošiatės žvejoti su lengva
sistemėle. Ypatingą dėmesį skirkite valui ir kabliukams. Pratinkite save
žvejoti valu, kuris ne storesnis kaip 0,08 mm, o kabliukai pagaminti iš
plonytės vielos.
2. Kuoja labai mėgsta būti jaukinama nuolatos ir
nedidelėmis porcijomis. Jei jaukinsite laisvai krentančiu jauku (musės
lervutėm) tai kas minutę įmeskite 6-10 vnt. Stenkitės, kad žvejybos
zonoje nuolatos kažkas kristų į vandenį, judėtų nes tai ypač aktualu
kuojoms.
3. Naudodami ploną valą ir plonus kabliukus naudokite
gumą (amortizatorių), ne didesnį kaip 5 numerio. Tai neleis išlupti
masalo iš žuvies burnos ir leis gražiai ištraukti žuvį į krantą.
4. Esant blogam kybiui, paskutiniai valo centimetrai
itin svarbūs. Stenkitės švinelius užspausti per 10 – 15 cm nuo kabliuko,
kas leis kuo natūraliau arti dugno plaukti masalui ir pagerins kybį.
5. Jei jūs turite pakeitimui keletą topų štekeriui,
tai būtų gerai, kad jų būtų trys.Vieną paruoškite su lengva sistemėle,
antrą su vidutine ir trečią su sunkia sistemėle tam, kad galėtumėte
greitai gaudyti. Visai tikėtina, kad du topai iš trijų bus nereikalingi,
bet užtai jūs būsite pasiruošęs bet kuriai situacijai.
6. Jaukinimas metant jauką mažomis porcijomis ypač
aktualus žvejojant upėje. Į tokį jaukinimą žuvis reaguoja žaibiškai. Kai
tik žuvis pradeda kibti, tuomet jaukinti galite pradėti normaliai,
kartas nuo kartas mesdamas jauko gniužulus.
7. Mokinkitės jaukintis ir laikyti štekerinį kotą
rankoje vienu metu, nepadedant jo ant atramos. Tai tik pagerins jūsų
sugavimo rezultatą.
8. Jaukindami vėlyvą rudenį stenkitės, kad jaukas
būtų kuo smulkesnis ir turėtų kuo mažiau valgomųjų komponentų, nes
antraip žuvis greitai prisisotins. Būtų gerai, jei jaukas būtų
persijotas per tankų sietelį.
9. Plūdės parinkimas taip pat labai svarbus.
Stenkitės rinktis plūdeles su plonom antenėlės ir plonais metaliniais ar
angliniais kyliais, nes tokios plūdės būna itin jautrios.
10. Ruošdami sistemėles naudokite smulkius, 10-12
numerio, šratelius. Jų gali būti net iki 20 vnt. Šiek mikro švineliai
leis jum sėkmingai žvejoti kuojas bet kokiam vandens gylyje.
11. Rudenį ne tik kuoja, bet visa žuvis būna itin
atsargi, todėl geriau naudoti tamsaus atspalvio jaukus arba tam
specialiai skirtus juodus dažiklius.
12. Jei į jauką dedate uodo-trūklio lervų, tai
jaukinkite atsargiai, kad neperjaukintumėte žuvies, o ją tik
viliotumėte. Kartais mažos kuojos būna vos jum ne po kojomis. Kartais
tokiu atveju labai tinka trumpi teleskopiniai meškerykočiai.
13. Atidumas ypač vėlų rudenį labai reikalingas. Jei turite galimybę, jaukinkite žuvį iš kaušelio – tyliai ir tiksliai.
14. Norėdami suerzinti žuvį, naudokite vieną iš būdų - lengvą kelių cm plūdelės pakėlimą virš vandens.
15. Kartais verta vietoje masalo pabandyti uždėti
mažą kanapės sėklytę. Tai suveikia. Tik vis atminkite apie tankų, bet
mažų porcijų šėrimą, skirtą žuvims.
16. Kartais, pučiant stipriam vėjui, verta uždėti
papildomą šratuką ant valo tarp viršūnėlės ir plūdelės paslenkant arčiau
plūdelės pusės.
17. Pasirinkite teisingą plūdelės dydį. Didelė plūdė
mažam gylyje, stovinčiame vandenyje tikrai sumažins jūsų žuvies kybį.
Kita vertus, juokingai atrodytų 0,3 g plūdelė žvejojant 4-5 m gylyje.
18. Jei kuoja jums nustojo kibti, tai dar nereiškia,
kad ji nuplaukė į šalį.Tiesiog, kartais žuvis pakyla į kitą vandens
gylį. Pabandykite pakeisti gylį ir jūs gal būt surasite prapuolusį žuvų
būrį.
19. Kai kurie žvejai skuba gerai pajaukinti pradžioje
ir po to laukti, kol žuvis priplauks (pavyzdžiui karšis). Kuoja,
nežiūrint jos aktyvumo, reikalauja, kad nuolatos būtų jaukinama.
20. Vienas iš geriausių jaukų, skirtų skaidriame
vandenyje žvejoti, yra duonos masė. Anglai ją dar vadina skysta duona.
Tuo pat metu gaudoma ant nedidelės duonos plutelės.
21. Gaudydami ant lėtai skęstančio masalo naudokite
„styl" tipo plokščius švinelius. Šie švineliai lėčiau leidžiasi ir
suteikia masalui daugiau natūralumo.
22. Niekada nebijokite eksperimentuoti su jaukais.
Jei jūs maitinate žuvį uodo-trūklio lervutėmis, tai dar nereiškia, kad
žuvis nekibs ant musės lervų ir atvirkščiai. Yra priimta, kad geriausias
kuojų masalas yra mažos musės lervutės ir stambi uodo-trūklio lerva.
23. Kai jūs žvejojate nedideliame gylyje, tai geriau
naudoti 2-3 numerio gumą (amortizatorių), kuris kartais sušvelnina
nevykusį pakirtimą ir neleidžia pakirtimo metu žuvytei iššokti virš
vandens.
24. Visada turėkite rezerve pasiruošęs pavadėlių.
Visada lengviau paimti jau paruoštą ir netgi, reikalui esant
pritrumpinti, negu rišti naują, kai tuo metu pats kybio įkarštis.
25. Visada stenkitės naudoti ekstraktoriumi, nes
kitaip išimant galite sulenkti ar atlenkti ploną kabliuką. Po keleto
žvejybų jūs tiesiog negalėsite išsiversti be šio daikto.
26. Visada atkreipkite dėmesį į proporciją tarp
masalo ir žuvies. Jei pradeda kibti stambesnės kuojos, naudokite ir
atitinkamo dydžio masalus.
27. Vandens telkiniuose kurie, turtingi kuojų
ištekliais, labai gerai kartais praverčia kukurūzas, kurį ne itin
aktyviai griebia kitos smulkios žuvys.
28. Visada skirkite ypatingą dėmesį matuojant vandens
gylį. Mažiausia įduba ar iškilimas gali būti puiki vieta žuvies
susitelkimui. Prieš pradėdami jaukinti, visada tvirtai apsispręskite,
kur ir kaip jaukinsite.
29. Visada dėmesį skirkite plūdelės apkrovai.
Paliekant iškilusią tik pusę antenėlės paskutiniai rateliai, dedami ant
valo, turėtų būti ypač smulkūs. Atminkite, kad tiksli plūdelės apkrova
jum visada parodys tikslų ir savalaikį žuvies kybį.
p.s. Jeigu turite klausimų ar pasiūlymų šiuo klausimu, prašome rašyti į forumą.Ten mes ir padiskutuosime.
Iš rusų kalbos vertė SIGUTIS
|