amą sindromą, kai vienam kimba,
o kitam visai šalia niekas net plūdės nepakrutina, nors valai vienodo
skersmens, kabliukai tokie pat, tas pats masalas. Deja, kažkas ne taip
ir baigta. Tačiau taip buvo iki neseno laiko, o dabar kaimyno pranašumo
priežastis gali būti nedidelis flakonas su kvapniu purškalu, laikomas
žūkladėžės kampelyje.(Skaityti plačiau)
Banane, Strawberry, Monstercrab, Special Mais, Big Mussel,
Classic Anis, Honey Scopex, Pistachio Vanilla, Tigernut Tutti Frutti,
Smely Cheese Sweet, Nuts Scent of the Sea, Energie Liver
Aromatų dvelksmas
Vokiečių žūklės ekspertai neseniai
paskelbtuose atsiliepimuose teigia, kad jaukas ir masalai apipurkšti
kvapniais sirupais, tampa veiksmingesni. Nors tiek jaukai, tiek masalai
turi natūralų, tik jiems būdingą kvapą, tačiau kartais jo nepakanka, kad
žuvys suplauktų iš didesnio ploto. Antra, kai tiek jaukas, tiek masalas
kvepia vienodai, žuvys neturi jokio stimulo masalą stverti pirmiausiai
ir rankioja maistą iš eilės. Trečia, būtent stipresnis kvapas,
sklindantis nuo masalo, paskatina žuvis susidomėti siūlomu kąsneliu.
Ypač tai aktualu vangaus kibimo dienomis. Ketvirta meškeriojant dažnai
būna labai paranku nuslopinti natūralų masalo ir jauko kvapą ir
pakvėpinti jį kitu, pvz., konservuotą kukurūzo grūdą apipurkšti uodo
trūklio lervos išspaudų sirupu, kad taptų nebejuntamas saldus pirmykštis
masalo kvapas. Visos šios gudrybės, kurių praktikuojantys meškeriotojai
savo arsenale turi daugiau, padeda realiose salygose prisitaikyti prie
žuvų įnorių.
Ką ir kodėl kvėpiname?
Purškiamais sirupais galima kvėpinti ne
tik šutintus kviečių grūdus, konservuotų ukurūzų grūdus, tešlą, duonos
skeveldras, bet ir sliekus, musės lervas, žuvies gabaliukus, krevečių
kąsnelius, perluotės išpjovas, dabar jau ir vaško kandies lervas, kurių
pirmą kartą Lietuvoje šį sezoną galima įsigyti „Romados" prekybos tinklo
parduotuvėse, o taip pat jauko rutulius ir pabiras , užmetamas
laidynėmis arba supilamas specialiais puodeliais, tvirtinamais prie ilgų
sudurtinių meškerykočių viršūnės.
Tiesa, stambūs jauko rutuliai purškalu
apdorojami rečiau, nes paprastai kvėpinamas visas mišinys, o štai
nedideli jauko rutuliukai, kurie dažniausiai turi neutralų kvapą ir
kuriais paprastai jaukinama papildomai, daug veiksmingesni, jei
pamaudomi purškalo debesėlyje. Aromato šleifas lieka vandenyje ilgam ir
skatina žuvis sukinėtis šalia masalo, Na, o tos aptikusios jauko
daleles, plūduriuojančias vandenyje, ima rankioti jas su dvigubu
entuziazmu.
Aromatinių medžiagų, naudojamų žūklėje,
asortimentas labai išsiplėtė -dabar jaukai ir masalai gardinami ne tik
tradiciniais sirupais, bet ir egzotiniais purškalais. Štai ypač
meškeriotojų vertinamų EUROBAITS purškalų ir pilstomų sirupų gamoje
greta tradicinių vanilės, medaus, karamelės ar anyžiaus kvapo preparatų
atsirado silkės, ananasų, krevetės, žuvies taukų netgi saldaus sūrio
skonio aromatizatorių. Nelaukti kvapai labai dažnai būna veiksmingi
nestandartinėse situacijose, prasto kibimo dienomis, juos patariama
naudoti, kai vanduo po pavasarinio polaidžio dar nenuskaidrėjęs ir žuvys
prasčiau įžiūri vandenyje masalus ir dažnai orientuojasi pagal uoslę.
Kaip tai daroma?
Kiekvienas meškeriotojas turi
susidaryti savo taktiką, kaip, kur ir kada naudoti kvapnius purškalus.
Beje, ekspertų teigimu, patartina vadovautis keliomis taisyklėmis,
kurios padeda suformuoti savo purškalų naudojimo atvejų ir nuostatų
sąvadą. Patariama nesivadovauti savo uosle ir pojūčiais, nes žuvų skonis
ir polinkiai – ne tokie pat kaip žmogaus. Kitaip tariant, tai reiškia,
kad ne viskas, kas skanu mums, patrauklu vandenų gyventojams. Klaidinga
nuomonė, pabrėžia ekspertai, dažniausiai susidaroma todėl, kad žuvims ir
žmonėms vienodai gardūs biskvitai ir meduoliai, medus ir žemuogės.
Ekpsertai taip pat pataria kvapnius
purškalus naudoti saikingai ir atsakingai: nebūtina vienu purškalu
kvėpinti visą užmaišytą jauką ir visus masalus – geriau nedidelę porciją
jauko, o masalą apipurkšti tada , kai jis užvertas ant kabliuko.
Žvejojant dugninėmis su šėryklėmis, geriausia kokiu nors kvapu
pagardinti tik tą jauko dalį, kuri prikimšta į šėryklę, o tuo pačiu
purškalu apdoroti ir masalą. Tokia taktika padeda per trumpą laiką ir
gana tiksliai nustatyti, koks kvapas geriausiai vilioja žuvis.
Nepamirškite, kad EUROBAITS purškalų
koncentracija – didelė, todėl nereikėtų maudyti juose masalo, kol
purškalas ima varvėti nuo jo ant žemės. Taip pat reikėtų atsiminti, kad
tam tikru metų laiku įvairios žuvų rūšys geriausiai reaguoja į tam
tikrus aromatus, pvz. stambūs karšiai vasarą ypač žavisi karamelės ir
braškių kvapais, bet galima pasirinkti ir vanilę arba medų, nes šie
kvapai vilioja karšius visą sezoną. Beje, kuojas taip pat. Visos žuvys
turi savo pomėgius, bet tai – atskira tema.
EUROBAITS purškalų gamoje – ne tik
egzotiški arba taikių žuvų (etiketėje nurodoma, koks konkretus
purškiamas sirupas geriausiai veikia karšių, kuojų, karpių, lynų, karosų
uoslę ir vaizduotę) viliojimui pritaikyti purškalai, bet ir specialūs
aromatai, padidinantys plėšriųjų žuvų žūklei skirtų spiningo arba
gyvūninės kilmės masalų veiksmingumą. Tai lydekų, sterkų, ungurių,
ešerių, upėtakių uoslę veikiantys aromatai. Tad, jei kūrybiškai
naudositės purškalų teikiamomis galimybėmis, gali pavykti gerokai
pagerinti laimikius.
Publikuota: 2011 Gegužė Autorius: Žvejo žinios / romada.lt
|