Šiai žuvelei laikas pakeisti pavadinimą. Į "auksinė", vietoj stinta. Visom prasmėm. Perkant
stintas sutikau kaimynę. Prisiminėm visai nesenus laikus, kai stintos
kainavo po tris litus už kilogramą. Kai pabrangino iki 6,50 Lt, visi
šaukė, jog tai jau svieto pabaiga... Šiandien
stintos Klaipėdos turguje po 15 Lt/kg. Na, gerai, paprastą dieną 13
Lt/kg. Palangos stintos šventės metu - 20 Lt/kg. Nieks nebešaukia, nes,
matyt, užtraukė žadą. Ir
ką gi, vis vien perkam, nors kartą per sezoną. Dėl agurkų kvapo. Dėl
skonio. Dėl sentimentų... Vaikystėj su tėvu esu žvejojusi stintas ant
Kuršmarių ledo. Ir ne kartą. Jau šitie prisiminimai niekad neišdils.
Prigaudydavom maišus, skaičiuodavom šimtais "štukelių"...
Nežinau,
ar atveža stintų į kitus miestus. Manau, kad taip. Kartais matau, kaip
atvažiavusieji šviežią žuvį perka kilogramais. Stintas ir mes veždavom
lauktuvių...
Seniau, pirkdavom, kepdavom, vėl pirkdavom, kepdavom ir kai atsibosdavo keptos, marinuodavom. Skanesnės marinuotos žuvies, turbūt, nėra... Kitokių patiekalų su stintomis nelabai ir žinau.
O mano marinuojamos stintos receptas paprastas ir nesudėtingas. Tik proporcijos liaudiškos, "iš akies", pagal skonį.
Taigi, stintas išvalau, padruskinu ir neilgam palieku šaltai. Volioju miltuose ir iškepu. Kai atsivalgom keptų...
... likusioms ruošiu marinatą, kuriam naudoju (maždaug 1 kg žuvelių): 1 - 1,5 l vandens; lauro lapus, pipirų grūdelių mišinį; acto, druskos ir cukraus pagal skonį; dvi morkas; du svogūnus (daržovių gali būti ir daugiau nei po dvi, nes marinuotos jos taip pat baisiai skanios).
Vandenį
užvirinu, suberiu pipirų grūdelius, lauro lapus (kartais dar gardinu
petražolėmis ar gvazdikėliais) ir pavirinu. Pagal skonį padruskinu,
įdedu cukraus. Cukraus negailiu, nes mėgstu saldžiarūgščiai. Po keletos
minučių, suberiu riekelėmis pjaustytas morkas, pusžiedžiais
supjaustytus svogūnus ir pavirinu, kol daržovės suminkštėja, bet išlieka
tvirtos. Pabaigoj negailėdama įpilu acto, darau "macniai". Marinatą ataušinu ir užpilu ant keptų stintų (galima pilti ir šiltą). Palaikau
bent per naktį (geriausia iki 24 val.). Ryte neiškenčiu ir valgau,
valgau, valgau, negalvodama, kad kažkam reikia dar palikti... :)
|