Penktadienis
03.05.2024
00:25
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 890
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Gruodis » 30 » KOKS JAUKAS TINKAMIAUSIAS, KAI VANDUO – LEDINIS?
    17:31
    KOKS JAUKAS TINKAMIAUSIAS, KAI VANDUO – LEDINIS?

    Kai vanduo atvėsta iki kelių laipsnių, žuvų organizmuose vyksta esminiai sezoniniai pokyčiai: jos pradeda mažiau maitintis, o maistą, kuris atsiduria jų skrandžiuose žymiai lėčiau virškina. Jei rudenį žuvys privalėjo maitintis, kad  sukaupti riebalų atsargas, turėsiančias padėti žiemoti, kai prasidės gūdus metas – viduržiemis ir prasidės deguonies badas, tai dabar jos maitinasi tam, kad palaikytų gyvybingumą ir sugebėjimą išvengti pavojų.  Tad suprantama, kad daugelio žuvų, išskyrus šaltamėges, apetitai dabar visiškai kitokie nei šiltuoju metu, todėl meškeriotojui reikia žinoti, kokie jaukai tinkamiausi vilioti karpines žuvis prie masalų šaltuoju metų laiku? Tai ypač aktualu tiems meškeriotojams, kurie negaišta laiko, laukdami ledo ir gaudo kuojas, plakius upių senvagėse ir užtakiuose, o taip pat ežerų duburiuose.

    Venkite saldumynų

    Kai vandenis pavasarį įšildo saulė, o paskui iki pirmųjų rimtų šalnų beveik visos karpinės žuvys mėgsta saldžius jaukus. Tačiau vadinamuoju tarpsezoniu ir vėliau – šaltuoju metų laiku daugumos gėlavandenių žuvų organizmas jaučia druskų stygių, todėl, pasak vieno autoritetingiausių meškeriotojų plūdine meškere Stepono Pučinsko, po šalnų jauką reikia ir galima pasūdyti.

    Dėl šios priežasties bene geriausias masalas gaudant aukšles anksti pavasarį yra sūdytų lašinių gabaliukai. Juos, beje, po ledu mielai griebia ir stambios gilumų kuojos, o upėje – įvairios joje gyvenančios žuvys. Pati paprasčiausia versija – bekvapis jaukas, kurį žuvys daug mieliau rankioja nei aromatizuotą.

    Nesotūs jaukai

    Jaukai skirti vėsaus vandens sezonui skiriasi ne tik skoniu ir kvapu, bet ir sudėtimi. Į šaltam vandeniui  skirtus jauku reikėtų įmaišyti mažiau sočių ingredientų – maltų biskvitų, meduolių, žemės riešutų ir t.t. Juos dėrėtų keisti duonos, džiuvėsių, kukurūzų ar kitų grūdų maliniais. Šaltuoju sezonu vilioti žuvis neblogai tinka skrudintos maltos kanapės, kopra, skrudinti malti įvairių augalų sėmenys, kurių iki soties žuvys neprisiryja, tačiau tokie skanėstai jas  labai vilioja.

    Vyriausiasis lenkų kompanijos STIL ekspertas Jacekas Lesniovolskis specialiai „Romados" užsakymu parengė du šaltam receptus jauko, pritaikyto vilioti karpines žuvis šaltame vandenyje – tai „STIL HPB Ploc Ochotka" ir „STIL HPB Ploc Czarna", kurių sudėtyje – daug baltymų turinčių produktų. Šie jaukai sudaryti iš smulkiai sumaltų produktų, lengvai sklaidosi vandenyje ir, žinoma, šiek tiek pasūdyti, o svarbiausia – jų mišiniai liesi ir žuvys jais nepasisotina, todėl nepraranda apetito ir nepraleidžia progos pastverti ir pasiūlytą uodo trūklio lervą.

    Spalvos faktorius

    Vėstant vandeniui, keičiasi ir žuvų elgsena. Jos pradeda būriuotis ir rinktis į žiemojimo vietas, tačiau žuvis galima nubaidyti ar mažų mažiausiai sukelti joms įtarimą netinkamu jauku. Daugumos jaukų, kuriuos siūlo mūsų meškeriotojams gamintojai spalva niekuo nesiskiria nuo vasarinių ir yra šviesios spalvos. S.Pučinsko teigimu, meškeriojant šaltame ir ypač – netekančiame vandenyje, jauko spalva turi būti kuo tamsesnė, mišinio dalelės smulkesnės, o sulipdyti rutuliai gana birūs.

    Unikalus jaukas „STIL HPB Plocz Ochotka" ypač veiksmingai vilioja karpines žuvis tuose vandens telkiniuose, kur žuvų racione nemažą dalį užima uodo trūklio lervos

    Šią nuomonę akivaizdžiai patvirtina ir lenkų ekspertų patirtis: specialiai šaltam vandeniui pritaikyti STIL jaukai „Plocz Ochotka" ir „Ploc Czarna" – tamsiai raudonos ir tamsiai rudos spalvos. Tokios spalvos jauko dalelės, pakimbančios vandenyje atrodo žuvims natūraliai, neišsiskiria pernelyg iš aplinkos. Ekspertų nuomonė nesisiskiria ir dėl jauko lipnumo: jei dugnas dumblėtas, o gylis nedidelis (iki 3 m) rutulys turėtų suirti ir išsisklaidyti dar nepasiekęs dugno.  Tiesa, vandens telkiniuose su tėkme galioja kiek kitokios taisyklės. Čia naudojamas jaukas turėtų būti rupesnis, tačiau sulipdyti rutuliai tvirčiau susiklijavę. Tai reikalinga todėl, kad srovė per trumpą laiką nesuardytų rutulių ir viso jauko nenuneštų tolyn. Na, o rupesnių dalelių šiek įmaišyti pravartu todėl, kad srovėje žuvys visada aktyvesnės ir jausdamos konkurenciją drąsiau griebia masalą.

    Kiek sūdyti?

    Jau minėta šiose pastabose, kad meškeriojant šaltame vandenyje, pašaruose privalo būti druskų. Kuo vėsesnis vanduo, tuo daugiau reikia dėti druskos. Kaip tą druską naudoti?

    S.Pučinskas pabrėžia, jog televizijos laidose rodoma, kad į sausus jaukų mišinius druska žeriama saujomis, tačiau tai klaidingas pavyzdys ir juo nereikėtų sekti. Druską patartina ištirpinti vandenyje ir tuo tirpalu drėkinti jaukus. Į vieną litrą vandens patartina pilti ne daugiau kaip  0,5-1 šaukštą druskos. Druska turi būti nejoduota.

    Tamsų jauką „STIL HPB Plocz Czarna" ekspertai rekomenduoja naudoti tada, kai vanduo – nuskaidrėjęs ir žuvys įtariai žiūri į pernelyg šviesius aplinkos objektus

    Visada prisiminkite taisyklę, sakančią, kad į sūrius jaukus negalima įmaišyti  jokių gyvūninės kilmės gyvų pagardų. Tiek uodo trūklio, tiek musės lervos, pakliuvusios į sūrią aplinką bematant  nugaišta. Jei norite jaukinti gyvais gyvūninės kilmės „jaukais", juos reikia naudoti atskirai. Tokiam jaukui gramzdinti naudojamos specialios šėryklės, padedančios išberti trūklius tiesiai ant dugno. Lenkų ekspertai šį uždavinį sprendžia kitaip: į jauką „Plocz Ochotka" įmaišoma uodo trūklio lervų ekstrakto ir džiovinto substrato, o į „Plocz Czarna" – juodžemio ir sliekų ekstrakto.

    Tokie jaukai yra visiškai paruošti naudoti ir nereikia į juos maišyti jokių papildomų komponentų.


    Publikuota: 2011 Sausis Autorius: Žvejo žinios / romada.lt



    Peržiūrėta: 1623 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]