Paprastai kurių nors žuvų viliojimui
skirti vadinamieji baziniai jaukai, pvz., „STIL Ploc" (Kuoja) yra skirti
ruošti mišinius, į kuriuos dedama antra tiek įvairių priedų. Tarp jų ir
kvapnios medžiagos bei įvairūs priedai, pvz., biskvitas, suteikiantys
jaukui aromatą ir skonį. Tokį jauką gali paruošti daugelis meškeriotojų,
turinčių tam tikros patirties šioje srityje, tačiau ne kiekvienas
sugeba sukomponuoti jauką, viliojantį stambias žuvis ir žadinantį jų
apetitą.
Dar sudėtingiau sukomponuoti jauką ne
tik atsijojantį smulkmę, bet ir viliojantį prie masalo kurios nors
konkrečios rūšies žuvis, pvz., lynus. Puikiai žinoma, kad ne tik stambūs
karpiai su karšiais – labai įnoringi, bet net kuojos rodo kaprizus. Šią
problemą puikiai žino STILL jaukų gamintojai, kurių oficialus atstovas
mūsų šalyje – kompanija „Romada", ir siūlo specialią jaukų seriją HPB,
skirtą stambių žuvų žūklei.
Baltymų procentas
HPB abreviatūra iššifruojama – „High
Protein Bait" ( didelis baltymų kiekis – angl.). Abreviatūra
neatsitiktinai angliška, nes tokio jauko koncepciją sukūrė būtent anglų
meškeriotojas Fredas Wiltonas, kuris savo laiku buvo labai apsiskaitęs
žmogus ir susipažinęs su teorija, teigiančia, jog gyvūnai pirmiausiai
renkasi tą maistą, kuriame daugiausia proteinų, t.y. baltymų. Tai
užkoduota instinktų lygyje – baltymai užtikrina sparčiausią augimą. Tad
nieko nuostabaus, kad stambios žuvys ieško pirmiausia baltymų turtingo
ir kaloringo maisto. Tai žinodamas F.Wiltonas padarė dar viena svarbią
išvadą: baltymų kiekis – dar ne viskas: jaukas stambioms žuvims turi
būti rupus, be debesėlio smulkių dalelių. HPB kaip tik toks ir yra –
ypač rupus, didelę dalį jame sudaro traiškyti grūdai, trupintos kepinių
skeveldros, dribsmiai ir net sveiki grūdai.
Serija prasideda HPB „Dužy Karp",
„Lescz", „Lin" jaukais, kurie gaminami 2 tipų – rupūs ir ypač rupūs.
Pastarasis susideda tik iš stambių skeveldrų, kurių sudėtyje – 47 proc.
baltymų ir amino rūgščių. Todėl tokį jauką patartina rinktis, jei norite
sužvejoti stambų karpį, karšį ar lyną.
HPB jaukų serijos pagrindu pagaminti
specialūs mišiniai, kurie nors ir ne tokie rūpūs, tačiau ne tik skoniu,
bet ir aromatu vilioja stambias karpines žuvis: tai specialus HPB juodas
jaukas kuojoms, HPB PLOC su kanapių kvapu, jaukas karšiams HPB LESCZ su
žemės riešutų, meduolių kvapu, jaukas HPB KARP karpiams vilioti su
kokoso riešutų, medaus, vanilės aromatai. Šiemet pristatyti ypač
veiksmingi HPB mišiniai su marcipanų, uodo trūklio lervų, šokolado
aromatais. Pastarieji mišiniai ypač tinka vilioti kuojas.
Pats geriausias metas HPB kvapiųjų
jaukų naudojimo metas- pavasaris, kol neįšilo vanduo. Ypač veiskmingas
kuojų žūklei yra HPB su ųokolado aromatu, o karšius labai gundo HPB
mišinys, pagardintas uodo trūklio lervų išspaudų aromatu.
Autorius: Bronius Luinys / romada.lt
|