Šilta vasara vilioja paatostogauti pajūryje, na, o
būnant ten, kur žvejojamos žuvys, maga paragauti ne tik rūkytų karšių,
kurių gali gauti bet kuriame prekybos centre, bet ir šviežios žuvies, o
ypač dar neseniai buvusios Raudonosios knygos sąraše Kuršmarių silkės –
perpelės. Kaip šią egzotišką žuvį paruošti?
Perpelės – panašios į silkes, jų
spalva – sidabrinė, kūnai suploti, tokios pat spalvos ir žuviena. Bet
perpeles lengva atskirti nuo silkių, nes pirmųjų galva – didesnė, o
palei šoninę liniją nutėkšta stambokų tamsių taškų serija. Smaližiai
teigia, kad perpelių žuvienos skonis – subtilesnis, tačiau silkė
mėsingesnė ir turi sąlyginai mažiau ašakų. Pagal senuosius pamario
gyventojų rerceptus perpeles galima kepti lauže įvyniotas į storą
popierių, o kad jos būtų skanesnės pilvas prikemšamas žalumynų ir
lašinukų arba šoninės gabaliukų mišiniu. Perpelę kaip bet kurią šviežią,
t.y. nesūdytą, silkę galima kepti elementariausioje keptuvėje, į kurią
įpiltas valgomasis šaukštas druskos. Toks patiekalas nedaug kuo skiriasi
nuo kuojos ar ešerio kepsnio, tačiau, kulinarų nuomone, gardžiausia –
sūryme su prieskoniais marinuota perpelė.
Šį
patiekalą nesunkiai galima pataisyti namų sąlygomis. Ko prireiks?
Pirma, stiklainio arba uždengiamo indo, antra, šviežios perpelės
kilogramo. Tiesa, žuvis turi būti išskrosta ir be galvų (jei sūdoma su
galva, reikia išpjauti žiaunas, nes jos suteikia patiekalui karstelėjusį
skonį). Supjaustytą gabalais žuvį reikia sudėti į stiklainį ir
paruošti marinadą. Į katiliuką įpilama šilto virinto vandens, kuriame
ištirpinama druska ir cukrus. Tada vanduo užvirinamas, palaukimama kol
jis atauš ir šiuo marinade užpilama į stiklainį sudėta perpelė. Prieš
pilant marinadą į stiklainį suberiami garstyčių milteliai ir
prieskoniai. Kad perpelė įsisūrėtų, reikia stiklainį parą palaikyti
vėsioje vietoje. Sūdyta perpelė valgoma su marinuotais ar žaliais
svogūnais, duona ar virtomis šviežiomis bulvėmis.
Receptas
Marinatas: 1 l vandens, 2 valgomieji šaukštai druskos, 1 valgomasis šaukštas cukraus, 1 valgomasis šaukštas acto arb citrinos rūgšties.
Žuvis: perpelė – 1 kg.
Prieskoniai: 2-3 gvazdikėliai, 2-4 juodieji pipirai, garstyčių milteliai – 1 arbatinis šaukštelis, 2 lauro lapai.