Penktadienis
19.04.2024
04:07
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 889
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Vasaris » 26 » Kaip gaudyti lydekas
    07:44
    Kaip gaudyti lydekas



    Pritraukta prie kranto ir pamačiusi žvejį, lydeka tarsi sustingsta. Tai teko patirti ir man. Margašonė užkibo vieną gegužės mėnesio vidurdienį, plieskiant saulei. Taip nutinka retai. Iš netikėtumo gerokai sutrikau, ėmiau vilkti ją į krantą tiesiog per jėgą. Didžiulė 5-6 kilogramų lydeka buvo plačiai pravėrusi savo nasrus. Manęs vos neištiko šokas, kai išvydau, kad vos vienas mano blizgės Jūratė" kabliukas įsmigęs į nasrų kraštelį. Graibšto neturėjau, rankos drebėjo. Per metrą nuo manęs lydeka sustingo ir akimirką mes žiūrėjome vienas į kitą. Kova buvo nelygi. Jau tapo aišku, kad pralaimėsiu.

    Sėkmė priklauso nuo oro

    Lydekų kibimas priklauso nuo oro sąlygų, metiįlaiko ir deguonies kiekio , vandenyje. Žvejyba vyksta maždaug pagal tokį scenarijų. Lydeka griebia gyvą masalą. Po kelių staigių ritės apsisukimų - pauzė. Jos trukmė priklauso nuo lydekos ir gyvos žuvelės dydžio. Šiuo momentu lydeka lyg ir sustoja vietoje, suspausdama žuvelę nasruose, paskui pradeda lėtai judėti toliau. Pagal valo išsivyniojimą iš ritės galima sekti maisto rijimo procesą. Prarijusi gyvą žuvelę, plėšrūnė tęsia savo kelionę. Valas išsilygina, ir tai yra geriausias momentas pakirsti.
    Svarbu jausti momentą

    Jeigu plėšrūnė yra įspūdingo dydžio, o žuvelė - maža, tai ją pagriebia ir praryja labai greitai. Lydeka tokiu atveju (prieš ir po kibimo) juda ramiai ir nesustodama. Taip pat sukasi ir ritė. Nedidelė žuvis pati tampa medžioklės objektu. Ji čiumpa masalą, skuba į priedangą ir tik ten jį praryja. Todėl intensyvus valo išsivyniojimas pirmuoju kibimo metu visiškai neapibūdina žuvies didumo ir kibimo kokybės. Jei plėšrūnė griebė masalą savo stovėjimo vietoje, intensyvaus valo išsivyniojimo galime ir nesulaukti. Pakirsti reikia tik tada, kai plėšrūnė visiškai prarys masalą. Šį momentą lengva nustatyti pagal valo trūkčiojimą - lydekai praryjus masalą, ritė keletą kartų apsisuka.

    Tenka ir pagudrauti

    Blogomis oro sąlygomis kibimas tęsiasi neapibrėžtą laiką. Lydeka gali laikyti masalą nasruose ir pakankamai ilgai jo neryti. Pakirtimas tokioje situacijoje žvejui neatneša sėkmės. Tam reikalinga silpnu, „mikroskopiniu" valo trūkčiojimu išprovokuoti plėšrūnę masalo ryjimo metu. Jo negalima judinti nuolat. Po kiekvienos manipuliacijos būtina sulaukti atsakomųjų plėšrūnės veiksmų. Jei visi bandymai pakelti lydekos apetitą bevaisiai, būtina vėl atsargiai timptelėti, stipriai nejudinant gyvos žuvelės, ir pasitraukti tam tikru atstumu. Kitas trūktelėjimas rodo daug rimtesnius lydekos ketinimus.

    Kur mums, meškeriotojams, žvejoti?

    Lietuvoje labai daug ežerų - apie 6000, bendras ežerų plotas - 914 kv. kilometrų. Dar yra apie 1300 senvagių ežerų upių slėniuose ir apie 300 itin smulkių karstinių ežerėlių žemės įgriuvose. Vidutinis Lietuvos teritorijos ežeringumas yra 1,4 proc, tačiau ežerai pasiskirstę labai netolygiai. Dauguma jų telkšo ledyno išgraužtuose giliuose kloniuose. Ten, kur stokojama natūralių ežerų, įrengta nemažai tvenkinių. Dažniausiai jie sukuriami patvenkus upes. Iš viso Lietuvoje yra apie 3400 tvenkinių. Dauguma jų - maži, tik 5 iš jų yra didesni kaip 500 ha ploto. Daugelis tvenkinių Lietuvoje atsirado sovietmečiu, atliekant melioracijos darbus ir įgyvendinant nuotėkio reguliavimo projektus vandens ūkio reikmėms. Didžiausias tvenkinys yra vadinamosios Kauno marios, atsiradusios 1959 m. patvenkus Nemuną aukščiau Kauno.


    gyva zuvele lydekos nasruose

    Juozas Strėva
    „Valstiečių laikraštis" , 2005 05 03

    Peržiūrėta: 1728 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]