Pagal meškeriojimo temomis rašančių leidinių
surinktus duomenis ir mūsų kontinento meškeriotojų apklausų statistiką
buvo pabandyta atsakyti į šį aktualų daugeliui meškeriotojų klausimą.
Pasirodė,
kad europiečių meškeriotojų laimikių statistiniais duomenimis, 58 proc.
karšių sugaunama ežeruose, 26 proc. – upėse, 8 proc. – tvenkiniuose, 4
proc. – apleistuose karjeruose, 4 proc. – jūrų įlankose ir lagūnose, į
kurias įteka upės.
Karšiai geriausiai
kimba gegužės, birželio, liepos, rugpjūčio mėnesiais, rugsėjo pirmąsias
dvi savaites būna pauzė, o spalį karšiai vėl kimba aktyviai. Žiemą
daugiausiai karšių sugaunama sausio mėnesį. Plačiašoniai gelmių
gyventojai geriausiai kimba saulėtomis dienomis 5 kartus aktyviau nei
lynojant, ypač kai oras nevėjuotas ir šiltas.
Kokius
masalus dažniausiai ragauja karšiai? Pagal Europos meškeriotojų
apklausas, 17 proc. suviliojama pas mus dar gana nauju masalu –
konservuotais kukurūzais, 20 proc. susigundo tešla ir makaronais, 9
proc. susivilioja šutintais kviečiais ir perlinėmis kruopomis, 11 proc.
griebia naktinį slieką, 4 proc. nepraleidžia pro šalį raudonų
Kalifornijos ar mėšlinių sliekų vėrinuko, o likusieji pakliūva ant
kabliuko paragavę uodo trūklio, musių ar kitų vabzdžių lervų. Pagal šią
statistiką galima sudaryti gana patikimą karšių valgiaraštį, kuris
pravers žūklėje.