Sekmadienis
05.05.2024
14:18
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 890
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Gegužis » 30 » JŪRINEI DUGNINEI – ILGAKOČIAI KABLIUKAI
    09:37
    JŪRINEI DUGNINEI – ILGAKOČIAI KABLIUKAI
    ios vietelės užmesti dugninę su „krabo" tipo šimtgraminu svareliu, kuris švilpdamas skrodžia orą kaip artilerijos sviedinys, visi įrankiai ir įnagiai turi būti parengti žūklei. Tad prie darbastalio, o ne žūklavietėje reikia išspręsti klausimą, kokie kabliukai tinkamiausi jūrinei dugninei, kuria meškeriojama Baltjoje ir konkrečiai – plekšnių žūklei? Klausimas daugeliui žvejų aktualus, nes nuo kabliuko tipo, dydžio ir tvirtumo priklauso ne tik žūklės sėkmė, bet ir jos eiga, o taip pat ir laimikio išvaizda. (Skaityti plačiau)

     

    Pentinų svarba

    Kita vertus, kabliukas turi būti ne tik reikiamo dydžio, bet ir tinkamo tipo bei formos.

    Meškeriojimas jūrine dugnine turi daug bendro su žūkle dugnine meškere ežeruose ir tvenkiniuose. Juk dugninės įnagio sandara susideda iš giminingų elementų  – reikiamos masės svarelio, jungčių, t.y. sukučių, amortizatorių (guminių rutuliukų, sumažinančių įnagio elementų sąveikos jėgą) ir su kabliukų su pavadėliais, ir iš esmės skiriasi tik tuo, kad jūrinės dugninės montažuose dažnai naudojami specialūs pavadėlių tvirtinimo prie valo jungikliai, kurie užsieninėje literatūroje vadinami paternosteriais, o lietuviškai juos tinkamiausias pavadinimas – pentinai, nes šie įtaisai – 90 laipsnių kampų atsikišę nuo pagrindinio valo ir primena raitelio batų pentinus, Kam jie reikalingi?

    Šis išradimas – labai vykęs ir populiarus, o užsukę į „Romados" parduotuves, galite susipažinti su jų rūšimis ir konstrukcijomis. Patikėkite nustebsite išvydę, kiek sukonstruota pentinų rūšių. Turbūt vieni populiariausių ir praktiškiausių, o ir kainos požiūriu prieinamiausių dabar yra „Zebco" kompanijos pentinai, o tiksliau montažas su trimis pavadėliais.

    Šiame montaže pentinai pagaminti iš raudono plastiko vamzdelių, kurie savaime yra papildomas viliokas. Pentinai šiame montaže labai patikimai pritvirtinti prie pagrindinio valo vien mazgais, o tai, kad nenaudojami papildomi elementai – montažo privalumas. Pentinai atlieka labai svarbią funkciją jūrinės dugninės sandaroje – jie užtikrina, kad  tiek užmetant įnagį kabliukų pavadėliai nesusipainios, tiek traukiant laimikį, o taip labai dažnai atsitinka, nes visi jūrinės dugninės elementai linkę suktis aplink savo ašį. Taip yra todėl, kad  pavadėliai puošiami įvairiais viliojimo elementais – spalvingais karoliukais, blizgutėmis, ryškiais vamdeliais, kurių tikslas – patraukti žuvų dėmesį. Tie elementai veikia, kaip sukrės lapeliai.

     

    Druska ir kotelio ilgis

    Kadangi jūros vanduo sūrus, jame palaikyti metaliniai gaminiai rūdija daug sparčiau nei išmirkyti gėlame vandenyje. Todėl meškerioti jūrinėmis dugninėmis patartina rinktis tik nerūdijančius kabliukus. Jie būna bronzinės arba nikelio spalvos. Tai priklauso nuo to, kokia danga padengti kabliukai. Meškeriotojai labiau simpatizuoja brozniams kabliukams, bet kabliukų spalva nedaro didelės įtakos kabliukų spalvai, todėl lygiai taip pat sėkmingai galima naudoti ir nikeliuotus kabliukus.

    Koks dydis kabliukų dydis parankiausias? Šis parametras priklauso nuo masalo ir gaudomų žuvų. Bet ne mažesnis nei 2 numerio. Universaliausias dydis – 1 numeris. Na, o didžiausias Baltijos jūros sąlygomis – 3/0. Pastarieji yra skirti stambiausiems masalams. Mažesni kabliukai yra per silpni. Kita vertus, kabliukus reikia naudoti tokius, kad masalai netabaluotų kaip popieriaus skiatės ant krūmo šakos. Lietuvos priekrantės zonoje dažniausiai kimba 1-3 kg žuvys, tad visiškai pakanka nurodytų dydžių kabliukų.

    Kitas dalykas – kabliukų tipas ir forma. Čia yra daug svarbių dalykų. Kadangi kabliukų, skirtų jūrinei žūklei yra įvairiausių rūšių ir formų, tai juos nesunku priderinti prie masalo. Lietuvos jūros priekrantėje daugiausiai žvejojamos plekšnės. Šių žuvų meškeriojimui puikiai tinka  2 ir 1 numerio kabliukai, tačiau labai svarbu, kad jie būtų su ilgais koteliais. Gėlųjų vandenų meškeriotojai tokius kabliukus vadina „unguriniais". Kodėl? Todėl, kad tokio tipo kabliukai parankiausi žvejoti ungurius, kurie labai giliai įryja masalą. Jei kabliuko kotelis trumpas, tai kabliukas atsiduria giliai žuvies viduriuose. Tenka pjauti pavadėlį, o paskui, skrodžiant žuvį, ieškoti kabliuko.Ilgas kotelis duoda šiokį tokį šansą, kad kabliuką pavyks, suėmus replėmis, ištraukti tradiciniu būdu. Štai kodėl ilgas kabliuko kotelis geriau už trumpą?


    Plekšnių meškeriojime situacija ta pat – plokščios kaip keptuvės žuvys pasižymi toku pat sugebėjimu per trumpą laiką giliai įryti masalą. Tad trumpakotį kabliuką gana sunku išsegti. Taip pat tenka pjauti pavadėlį, o žūklę vežtis jų visą atsargą, nes po pusvalandžio gero kibimo dugninės bus nuginkluotos ir teks vėjo pagairėje sugrubusiomis rankomis raišioti prie pavadėlių kabliukus. Apie žūklės komfortą ir galimybę pasigėrėti gamta nėra ko nė galvoti.

    Užkartėlė ir masalas

    Meškerioti jūroje galima ir lygiakočiais kabliukais, tačiau ant jų prasčiau laikosi masalas, kai reikia galingu mostu didelį atstumą užmesti jį. Traukiant įnagį į krantą nuo lygiakočių kabliukų masalas taip pat dažnai nusmunka, tenka jį verti iš naujo. Todėl patyrę meškeriotojai labiau vertina „baitholder" tipo kabliukus, nes ant jų kotelių yra užkartėlės, kurios neleidžia nusmukti masalui.

    Užkartėlė – ir naudinga, ir ne. Masalas, prilaikomas užkartėlių, beveik visada būna savo vietoje, tačiau kai reikia masalą keisti, panaudotą žuvies išpjovą ar net elementarų slieką sunkoka nukrapštyti nuo užkartėlių. Kabliuką tenka valyti vos ne su šepetuku. Tai gaišina meškeriojimo laiką. Be to, kabliuką su užkartėlėmis ant kotelio sunkiau išsegti iš žuvies žiomenų, jei toji giliai įryja masalą. Dėl šių priežasčių meškeriotojai dažnai neatsisako lygiakočių kabliukų. Ypač ais atvejais, kai nereikia šimtą metrų užmesti masalą, nereikia jo su didele jėga svaidyti prieš vėją. Lygiakotis kabliukas taip pat turi savo privalumų. Na, o kokį rinksites – jūsų valia.

    Publikuota: 2011 Gegužė Autorius: Žvejo žinios / romada.lt


    Peržiūrėta: 1772 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]