Šeštadienis
27.04.2024
23:28
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 889
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Rugsėjis » 17 » Į KĄ REIKIA ATKREIPTI DĖMESĮ, RENKANTIS „YO-ZURI“ VOBLERIUS?
    10:02
    Į KĄ REIKIA ATKREIPTI DĖMESĮ, RENKANTIS „YO-ZURI“ VOBLERIUS?

    Žaižaruojantis už  prekystalio stiklo vobleris gali žavėti akį taip, kad įsigysi jį nedvejodamas, tačiau geriausia savo arsenalą komplektuoti pagal apgalvotus kriterijus. Vadinasi, patartina numatyti, kokiose žūklavietėse, kokiu sezono laiku ir kokias žuvis gaudysite. Tada galėsite sudaryti apytikrį sąrašą, kokio dydžio, kokio tipo, į kokį gylį paneriančių voblerių jums reikės. Beje, tai padės ir operatyviai papildyti masalinę reikiamais masalais. Sunkiausiai nuspėjamas kriterijus – masalų spalva. Todėl geriausiai masalus rinktis iš tų gamintojų kolekcijų, kuriose – didelis spektras to paties modelio skirtingai nardančių ir skirtingai spalvintų voblerių. Vienas tokių gamintojų, kurio voblerių kolekcija pilniausiai atspindi įvairiausius poreikius ir žūklės sąlygas, yra japonų kompanija YO-ZURI, kurios vobleriai pristatomi „Romados" prekybos tinklo parduotuvėse.

    Diskusija čempionato užkulisiuose

    Pirmojo Lietuvos velkiavimo čempionato, kuris šiemet vyko Kauno mariose, aplinka buvo labai šilta ir stebėtinai įdomi, nes čia, klubo spiningavimas.lt iniciatyva buvo demonstruojama naujausia velkiavimo įranga bei masalai, o tai, savo ruožtu, matyt, skatino dskusijas, kurių metu ne žali naujokai, o patyrę spiningininkai dalijosi patirtimi. Ypač daug buvo diskutuojama apie masalus. Vienu metu diskusijai apsekus, klubo spiningavimas.lt prezidentas Algirdas Janavičius staiga tarė:

     

    -          Et, negaila, parodysiu viešai sezono top dešimtuko Nr.1 masalą, – ir nuėjęs į savo palapinę atsinešė nediduką juosvai rausvą voblerį, kuris velkiavimo teorijos požiūriu, regis, atrodė kiek kuklokai, bet masalo savininkas patikslino: tai universalus vobleris. Viskam tinka… Kone visas žuvis gali gaudyti…

    Kaip manote ką pademonstravo A.Janavičius? Spelioti neversiu ir iškart įvardysiu – ant spiningininko delno gulėjo modelis „Yo-Zuri 3D Flat Crank”, o tiksliau plūduriuojanti jo versija – 5,5 cm, 7,5 g, spalvinimas GL. Po šios demonstracijos diskusija įsisiūbavo ir pasuko atviravimo linkme, tad, jos pasiklausęs, įsitikinau, kad visiškai realūs yra portalo romada.lt atliekamos apklausos duomenys, liudijantys, jog 17 proc. šalies spinigininkų naudoja „Yo-Zuri" voblerius. Tad, be jokios abejonės, naudinga aptarti, kokį jų asortimentą šiandien siūlo „Romados" parduotuvės.

    Beje, siūlyčiau šiuos voblerius pirkti būtent „Romados" parduotuvėse, nes „Yo-Zuri" vobleriams išpopuliarėjus, atsurado labai daug jų padirbinių, kurie pardavinėjami turguose, turgeliuose ir nesertifikuotose parduotuvėse.

    Voblerių galimybės

    Klasikinis vobleris – žuvytės arba verpstės formos masalas, imituojantis realų atitikmenį gamtoje – ešeriuką, aukšlę, gružlį, kūjagalvį ir kitą mailių, kuris tampa plėšriųjų žuvų grobiu. Priekinėje šio masalo dalyje, t.y.galvoje įklijuotas arba kartu su vobleriu nulietas liežuvėlis, kuris reikalingas, kad traukiamas masalas panertų ir imtų vinguriuoti, imituodamas plaukiančios žuvelės, vabzdžio ar vandens gyvūno judesius.   Visi vobleriai skirstomi į tris grupes – lengvesnius už vandenį („floating" – angl), sunkesnius už vandenį („sinking" – angl.), plūduriuojančius, kurių lyginamasis svoris toks pat kaip vandens ar kiek didesnis („suspending" – angl). Pirmiesiems ir tretiesiems vobleriams liežuvėliai atstoja gylio vairą, todėl jų liežuvėliai yra įvairiausių formų, dydžių. Antriesiems liežuvėlis suteikia žaismo ypatumus, nes sunkesni už vandenį vobleriai savaime nugrimzta į reikiamą gylį.

    Vienas svarbiausių kriterijų, pagal kuriuos vobleriai skirstomi į klases – gebėjimas nerti į tam tikrą gylį. Voblerio panėrimo galimybes lemia tai, kokiu kampu įklijuotas liežuvėlis. Kuo smailesniu kampu į korpusą įklijuotas masalo liežuvėlis, tuo giliau jis neria.

    Paprastai 0,5-1 m neriančių voblerių liežuvėliai yra trumpi ir įtvirtinti gana stačiu kampu (tai vadinamieji „shallow runner" masalai), o giliai neriančių liežuvėliai – ilgi, įtvirtinti 5-30 laipsnių kampu. Tokie narūnai pasiekia gelmę nuo 2 iki 15 m. YO-ZURI voblerių spektras aprėpia visą šią įvairovę, o kai kuriais atvejais ją gerokai praplečia, nes japonų sukurtoje kolekcijoje – nemažai masalų, kurių savybes – unikalios.

     

    Liežuvėlių įvairovė

    Pasirinkti voblerį pagal žūklavietės gelmę, naudojantis aukščiau pateikta lentele, gana nesudėtinga, tačiau voblerių galimybės apibūdinamos ne tik jų gebėjimu nerti, bet ir kitomis savybėmis. Pirmiausia liežuvėlio forma, kuri nulemia voblerių žaismą. Voblerio

    nukrypimai į šonus nuo judėjimo ašies yra tuo didesni, kuo voblerio liežuvėlis platesnis. Tai reiškia, jog tam pačam vobleriui įklijavus dvigubai platesnį liežuvį, jis nardys į šalis dvigubai toliau. Todėl ilgiems „minnow" tipo vobleriams netinka platūs liežuviai, nes jie šių masalų žaismą paverčia chaotišku tvistu. Platūs liežuviai – apkūnių ir palyginti trumpų voblerių detalė. Agresyvaus žaismo arba, kitaip tariant, žvitriai judančių voblerių liežuvėliai yra pusapvaliai, „širdelės", „ližės", trikampio ir „banano" formos, o nelabai nartūs vobleriai tenkinasi „kastuvėlio", „kirvelio" ar tikra to žodžio prasme liežuvio formos gylio vairais.

    Čia tikras atradimas velkiautojams – 9 cm "Yo-Zuri Hardcore” vobleriai, neriantys į penkiametrinę gelmę, bei dar giliau paneriantys 11 ir 13 cm „Yo-Zuri Crystal Minnow DD". Beje, reikia pridurti, kad visi be išimties „Yo-Zuri" modeliai taip nuspalvinti, kad būtų gerai matomi. 

    „Yo-Zuri" voblerių stilius – labai savitas ir būtent liežuvėlių forma, lemianti jų žaismą, yra vienas pagrindinių šių voblerių ypatumų. Daugumos „Yo-Zuri" voblerių liežuvėliai – gana siauri ir primena menteles, kurias naudoja stomatologai. Iš esmės skiriasi tik liežuvėlių ilgis ir jų įtvirtinimo į masalų korpusus kampas.

     

    Etaloninis „Yo-Zuri" vobleris, pagal kurį lyginami kiti modeliai, yra „L-Minnow". Tiesa, nuo klasikinio „minnow" tipo voblerio jis skiriasi vos pastebima kuprele, tačiau būtent šio konstrukcinio elemento ir liežuvėlio derinys, suteikia „L-Minnow" vobleriams nepakartojamą žaismą – plukdomas masalas primena nartų žuvelioką, kuris atkakliai siekia priplaukti kažkokį užsibrėžtą tikslą. Šie vobleriai – sunkesni už vandenį, todėl juos geriausia naudoti aktyviai žūklei, t.y. vilioti plėšrūnus užmetant masalą spiningu. „L-Minnow" vobleriai – 3,3, 4,4 ir 6,6 cm ilgio. Tad suprantama, kad jie naudojami salačių, šapalų, upėtakių, kiršlių, meknių, ešerių žūklei. Klasikinis „Yo-Zuri" vobleris „L-Minnow" tapo prototipu daugeliui voblerių, kurie buvo kuriami ir pritaikomi įvairioms žūklės sąlygoms. Šiais unikaliais masalais galima spininguoti įvairiausiose sąlygose.

    Spiningininkams drėtų atkreipti dėmesį į sezono naujovę – „Yo-Zuri LX-Minnow" voblerius (11,1 cm), kurie papildė šių voblerių gamą ir yra labai paklausūs, nes šių voblerių svoris – gerokai didesnis už klasikinių modelių, o tai reiškia, kad šiuos masalus galima žymiai toliau užmesti. Tai atveria galimybes „LX-Minnow" vobleriais gaudyti įvairias srovėje medžiojančias žuvis – nuo salačių iki lašišų – plačiose akvatorijose.

     

    Kam skirti konkretūs modeliai?

     

    "Yo-Zuri SS Minnow”– plūduriuojantis masalas (  7 ir 9 cm ilgio), kuris skirtas žūklei pačiame vandens paviršiuje. Tokie unikalūs masalai naudojami salačių, šapalų žūklei upėse, o stovinčiame vandenyje naudojami ypač sekliose žūklavietėse vilioti ešerius, lydekas. Pagal pasaulinę klasifikaciją jie žymimi abreviatūra SS ( „super shalow runner" – angl.) ir paneria ne daugiau kaip vieną pėdą (30 cm). Tai nepamainomas masalas žvejoti srauniose ir sekliose rėvose, ten, kur vandens augalai beveik siekia paviršių. Platokas palyginti su kitais „Yo-Zuri" „minnow" tipo vobleriais liežuvėlis suteikia šiems masalams agresyvų žaismą.

     

    „Yo-Zuri Hardcore Sashimi (SH)" – unikalus naujis kartos vobleriai, sušvytintys kita spalva, kai keičiasi apšvietimas. Japonų kompanija „Yo-Zuri" ne vienerius metus lyderiauja inovatyvių voblerių su išskirtinėmis savybėmis rinkoje taip užtikrintai, kad jos veiklos negali sutrikdyti net didžiausias šalies istorijoje žemės drebėjimas. Puikiausias tokios sėkmės įrodymas – „Sashimi" voblerių, kuriuos ekspertai spėjo praminti chameleonais, debiutas pasaulinėje rinkoje. Šiuos unikalius masalus Lietuvoje pristato savo prekybos tinkle UAB „Romada".

    Šių masalų sukūrimas paremtas nauja idėja. Kokie yra svarbiausi veiksniai, provokuojantys plėšriąsias žuvis atakuoti spiningo masalus? Spalva ir virpesiai. Ekspertai kol kas nesutaria, kuris veiksnių – svarbesnis, tačiau greičiausiai teisūs pasirodys tie, kurie laikosi kompromisinės nuomonės ir mano, jog vienos savybės papildo kitas, o svarbiausias yra vykęs jų derinys. Todėl, kai kalbama apie neįtikėtiną „Yo-Zuri" voblerių-chameleonų veiksmingumą, reikia atsiminti, kad jiems sukurti panaudota būtent ši prielaida, tapusi naujausia spiningo masalų efektyvumo didinimo idėja.

    Virpesiai vekia šoninę plėšriųjų žuvų liniją, signalizuodami apie judančius objektus ir versdami instinktyviai suklusti, o kai plėšrūnas priartėja prie triukšmo objekto,  svarbiausia tampa grobio išvaizda. Jei ji atitiks etaloną, t.y. bus kiek reikia tikroviška, plėšrūnas atakuos. Puikiai žinoma, kad žuvų žvynai skirtingai atspindi šviesos spindulius priklausomai nuo to, kokiu kampu į juos pasukti. Daugelis dirbtinių masalų atspindėti šviesos spindulius, keisdami jų spalvą, negali, o „Sashimi" vobleriai gali. Todėl jie atkartoja įspintančių ir užgęstančių žuvelės žvynų blyksnius. Lydeką ar ešerį vilioja voblerio skleidžiami virpesiai, o toks akivaizdus panašumas į masalinę žuvelę, kurį užtikrina „Yo-Zuri" vobleriai, išsklaido bet kokias plėšrūno dvejones paskutinėje kibimo fazėje. Kitaip tariant kintamos spalvos masalas geriausiai primena plėšrūnui paskutinį pasiūstą į skrandį užkandį? „Sashimi" spektre – visų tipų vobleriai, o taip pat „jerk bait" masalai.

    Vobleriai, keičiantys spalvą prieš kitus turi didelį privalumą, priklausantį nuo žuvų regos ypatumų. Visi puikiai žino, kad geriausias oras spininguoti – debesuota su pragiedruliais,  nes, kai debesys užstoja saulę, pasikeičia apšvietimas gelmėje. Plėšrūnai tada kurį laiką aplinkinius objektus mato ne itin aiškiai, todėl orientuojasi pagal grobio kontūrus ir spalvą. Tai labai svarbu skaidriame vandenyje, kurio metas prasideda birželį ir baigiasi vėlyvą rudenį.. Absoliučiai tikroviškai  atrodantys masalai, kaip ir masalai-chameleonai tam tikru atveju, sukuria būtent tokį efektą: jų spalva yra tokia tikroviška, kad besąlygiškai provokuoja netgi sočius plėšrūnus. „Yo-Zuri" gamoje tokie yra „Hardcore" serijos vobleriai. Šį sezoną daugelis gamintojų bando nukopijuoti šiuos masalus, tačiau nedaugeliui pavyksta, nes reikalinga speciali technologija, užtikrinanti matinę masalų spalvą arba jos derinį su blizgiais masalo korpuso plotais. Todėl plukdant „Hardcore" voblerį atrodo, kad jo kontūrai ir išorė nuolat kinta, nes tasai kaskelios sekundės pakliūva į kitokį apšvietimo lauką.

    „Yo-Zuri Crystal Minnow"– spiningo ekspertai šį 11 ir 13 cm ( dydžiai pristatomi Lietuvoje ) masalą laiko vienu geriausių voblerių kada nors sukurtų žūklei „tvičingo"metodu. Šį masalą galima plukdyti įvairuose gyliuose, tačiau veiksmingiausias jis yra diapazone nuo 0,5 iki 3 m. Mūsų vandenyse geriausiai užsirekomendavo veidrodiniu spindesiu išsiskiriančios aukšlių ir tikroviškomis hologramomis padabintos ešerių imitacijos. Šis vobleris šuoliukų metu fantastiškai vinguriuoja, imituodamas sprunkančią žuvelę. Ypač sėkmingas masalas lydekų žūklei, tačiau jis naudojamas taip pat sterkams ir net šamams vilioti.

    „Yo-Zuri TX Minnow"– šis „Yo-Zuri" vobleris forma beveik identiškas „Crystal Minnow" masalams, tačiau jo dydis kitoks – 8 cm dydžio. Nuo pirmtako TX vobleriai skiriasi ir plūdurumu – jie yra lengvesni už vandenį. Tačiau didžiausias skirtumas pasireiškia žaisme – TX iš šono atrodo lyg gręžiantis vandenį, nes jis ne tik vinguriuoja, bet ir vartosi nuo šono ant šono. Šie vobleriai -  universalus masalas visoms plėšriosioms žuvims gaudyti, o svarbiausia, kad jis naudojamas ne tik spininguoti, bet ir velkiauti. Tad suprantama, kad šio masalo judesiai vandenyje – energingesni nei „Crystal Minnow", tačiau „TX Minnow" nepriskiriami absoliučiai agresyvaus žaismo masalams. Jų žaismas – savotiškas vidurkis tarp klasikinių ir agresyvių masalų, todėl jis rekomenduojamas žūklei tada, kai plėšrūnų aktyvumas yra vidutinis arba didokas. Todėl vobleris spalvinamas kaip tikroviškos žuvelės – aukšlės, kuojos, orfos, seliavos. Tarp aštuonių spalvinimo versijų – tik viena ryški „redhead" tipo, tačiau ji skirta žūklei drumstame vandenyje. Mūsų krašto vandenyse šiuo vobleriu galima spininguoti visose žūklavietėse.

    "Yo-Zuri Hydro Magnum”vobleriai pristatomi 14 (52 g) ir 18 (95g) ilgio. Tai masalai, kuriems suteiktos gero narūno savybės (iki 6 m). Tačiau šis unikalus masalas turi tokią pat unikalią paskirtį: juo galima, žinoma, velkiauti, bet lygiai taip pat jį galima klasikiniu būdu, t.y., svaidyti. Tam yra dvi priežastys. Žūklėje dažnai reikia masalą užmesti gana toli, o vobleriai lekia daug prasčiau už vartikles. Ypač prieš vėją. Todėl visuomet yra paklausūs toliašaudžiai modeliai.  Žvejai tolimiems metimams dažniausiai naudoja sunkesnius už vandenį modelius, bet jie ne visada atitinka žūklės sąlygas. Mat jų kūnų masė didelė, o liežuvėliai gana trumpi. „Yo-Zuri Hydro Magnum" užpildo šią spragą, nes šie masalai sukonstruoti tolimiems metimams „heavy" klasės spiningais.

    „Yo-Zuri Pin‘s Magnet"modeliai  -7cm (4 g) ir 9cm (7g) – dar vienas unikalus modelis, sprendžiantis masalų tikslaus ir tolimo užmetimo problemas. „Pin‘s Magnet" toliašaudes savybes turi todėl, kad voblerio viduje yra specialios ypatingos formos ertmės – kanalai. Jų viduje – įmagnetintas cilindriukas, kuris plukdant masalą, būna prilipęs prie metalinės plokštelės voblerio priekyje. Tai  užtikrina gerai subalasuotą  voblerio svorio centrą ir pagerina masalo žaismą.  „Pin‘s Magnet" vobleriai  vibruoja visu korpusu ir sūpuojasi nuo šono ant šono. Metant masalą cilindriukas atsiplėšia nuo plokštelės, dideliu greičiu šauna į voblerio galą, padidindamas masalo inerciją, nes voblerio svorio centras atsiduria uodegoje. Tyrimais nustatyta, kad „Pin‘s Magnet" tipo vobleriai skrieja 30 proc. toliau už kitus voblerius. Tad šiomis unikaliomis „Pin‘s Magnet" voblerių savybėmis verta pasinaudoti spiningininkams, kurie spininguoja tokiose žūklavietėse, kur žūklės sėkmę lemia tolimas metimas. Masalu gaudomos lydekos, ešeriai, salačiai, šapalai. Šio voblerio versija „Yo-Zuri Saltwater Pin‘s Minnow" dydžiu ir svoriu nuo klasikinės versijos praktiškai nesiskiria, tačiau šį voblerį verta išbandyti dėl unikalaus pulsuojančio žaismo, kurį užtikrina siauras kastuvėlio formos liežuvėlis.

    "Yo-Zuri Muddy Minnow” –  masalas, skirtas spininguoti "tvičingo” metodu, šis modelis priskiriamas universalių masalų klasei ir gaminamas vienintelės versijos – 9 cm (10g). Masalo privalumai – vobleris užsimeta taip pat gerai kaip ir vartiklė, nes yra gana sunkus, bet, reikalui esant, jį galima nuplukdyti po šakomis, kur sunku masalą užmesti ranka, nes vobleris – lengvesnis už vandenį. Specialistai rekomenduoja jį žūklei tiek tekančame, tiek stovinčiame vandenyje. Juo galima gaudyti lydekas, sterkus, stambius ešerius, tačiau mūsų krašte jis užsirekomendavo dar ir kaip idealus lašišų ir šlakių žūklės masalas. Ypač, kai vanduo upėse dar būna drumstas. Masalas padengtas spindinčiomis kaip veidrodis visomis vaivorykštės spalvomis hologramomis, o jų blyksniai matomi per didelį atstumą. Fantastiškai vinguriuojantis kaip sprunkanti aušlė vobleris į visas puses siunčia dešimtis ryškių blyksnių. Daugelyje kašto ežerų juo sėkmingai žvejojamos sėklių zonose lydekos, o ties atabradų pagilėjimo riba – sterkai.

    „Yo-Zuri 3D Minnow"– puikiai užsirekomendavęs lydekų masalas, todėl šiemet „Romada" pristato visą jų spektrą – 7 cm( 7g) ir 10 cm (17g) modelius bei populiariausias spalvines versijas. Vobleris – tipiškas „minnow" tipo grimzlius, skirtas žūklei vidutiniuose gyliuose „tvičingo" metodu. Plėšriąsias žuvis vilioja ne tik jo vibracinis žaismas, kurio metu toli į šalis pasklinda gana stiprūs virpesiai, bet ir pusiau  skaidriuose korpusuose įmontuotos tikroviškos hologramos, imituojančios įvairių žuvelių – nuo kuojos iki ešerio – išvaizdą. Šis vobleris naudojamas upėse, ežeruose, tvenkiniuose. Tinka ir svaidyti ir velkiauti.

    „Yo-Zuri Livebait Real Minnow"– „floating" tipo vobleris – 7cm (7,5 g) ir 9cm (10,5g)), kurio korpusas šiek tiek lenktas, todėl atrodo esąs su nedidele kuprele, o tai iš tiesų – nugarinio peleko užuomina. Tad šis masalas priskiriamas voblerių su ketera klasei ir vibruodamas skleidžia labai stiprius virpesius. Tai – universalus masalas, skirtas gaudyti įvairių rūšių plėšrias žuvis ne tik vidutinio šviesumo, bet ir ypač skaidriame vandenyje. Tinka tiek svaidyti, tiek velkiauti. Svarbiausia šio masalo ypatybė, papildanti jo žaismo patrauklumą, yra matinis korpusas, kurio danga primena natūralią žuvelės odą. Maža to, vobleris tiek tikroviškas, kad paėmus į rankas, juntamas toks efektas lyg laikytum rankose žuvelę, o jo korpusas toks elalstingas, kad gali jį palankstyti. Šis tikroviškumas ekspertų laikomas svarbiausia šio voblerio savybe. Naudojamas žvejoti ir upėse ir ežeruose, kur gelmė iki trijų metrų. Sugavimų statistika rodo, kad šis vobleris veiksminags mūsų vandenyse birželio, liepos ir rugpjūčio, rugsėjo ir spalio mėnesiais. Ypač sėkmingos auksinės spalvos (orfos imitacija), „read head" bei aukšlę, kurios šoninė linija nužymėta juodais taškeliais, imituojanti versijos.


    Publikuota: 2011 Rugsėjis Autorius: Žvejo žinios / romada.lt

    Peržiūrėta: 3336 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]