Pirmadienis
29.04.2024
04:03
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 3
megėju: 3
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 889
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Spalis » 14 » Grimzliaus vizitas į duburį
    19:06
    Grimzliaus vizitas į duburį
                                                


    Kiek masalų reikia turėti spiningininkui, išsirengusiam į reidą upės pakrante? Viskas priklauso nuo situacijų, kuriose tenka meškerioti. „Strike Pro" voblerių gamoje rasite modelių, kuriuos turintis spiningininkas gali jaustis pasirengęs visiems gyvenimo atvejams.

    Lengvai valdomi
    Mūsų geografinėje platumoje spiningininkai jau seniai įvertino „Strike Pro" voblerius, kuriuos Lietuvoje atstovauja kompanija „Almarijas", už praktiškumą ir nepriekaištingą žaismą. Tai reiškia, kad šių masalų gamoje kiekvienas modelis turi savo vaidmenį. Tarp jų yra modeliai skirti velkiauti, o kiti skirti svaidyti. Tad ekspertai vadina juos ginklu artimai kovai. Na, o modelių gama visiškai atitinka mūsų krašto spiningininkams būdingą stilių. Kita vertus, šios markės voblerius pagrįstai galima vadinti masalais be pretenzijų, nes juos panaudoti labai paprasta. Svarbiausia yra tiksliai užmesti tokį voblerį, o visa kita jis padarys pats, nes „Strike Pro" vobleriai pasižymi idealiu žaismu. Visi kaip vienas. Jie taip pat turi dar vieną svarbią savybę – juos lengva valdyti, tačiau būtina žinoti kiekvieno modelio savybes ir numanyti kur ir kada kurį voblerį reikia panaudoti.

    Seklaus vandens favoritas
    Po medžių šešėliais vingiuoja Verseka, tarpais sugurganti per nedideles rėvas ir vėl nurimstanti sietuvų glėbyje. Vandens upėje nedaug, todėl žuvys būriuojasi sietuvose žemiau rėvų arba tyko grobio duburiuose ties alksnių šaknimis, kur sūkuriuoja verpetukai. Tokiose sąlygose reikalingas labai tikslia trajektorija plaukiantis masalas ir iškart atkreipiantis plėšrūnų dėmesį. Svarbi yra tokio masalo spalva – šešėlių gožiamame vandenyje geriausias yra vobleris melsva nugarėle, balkšva papilve ir rausvu potėpiu pažiaunėje. Vandenyje jis atrodo žalsvas kaip aukšlė, lyg žaibas nardanti sraunumose. Tokioje upėje kaip Verseka aukšlės – geidžiamas ešerių grobis, jas mielai vaikosi lydekos, o ir šapalai nepraleidžia progos stverti už pakarpos užsižiopsojusią žuvelę. Antra, vobleris, imituojantis srovinę aukšlę, turi agresyviai vinguriuoti, kad plėšrūnui nekiltų abejonių, jog gardus kąsnelis bando iš paskutinių jėgų pasprukti. Toks masalas – „Strike Pro" vobleris „Beakster". Jis – lengvesnis už vandenį, nes tokio vobleriuko toli ir tiksliai neužmesi, bet jį galima nuplukdyti keliolika metrų pasroviui, kad masalas pasiektų reikiamą vietą. Štai „Beakster" atsiduria prie gruoblėto alksnio kamieno, įsibridusio į vandenį, o už jo juoduoja sietuva. Masalas timpteltas žaibiškai neria į duburį. Vobleris nuplaukia porą metrų, kai prie jo prisigretina tamsus šešėlis. Kurį laiką jis lydi masalą, o paskui atakuoja. Stambokas ešerys užtikrintai apžioja trišakį, ir prasideda dvikova. Ešerys neria po išvartomis, lengvu „ultralight" klasės meškerykočiu nelengva išlaikyti žuvį atviro vandens plote, tačiau tai įmanoma, jei kaip pašėlęs suki ritės rankenėlę. Terkšlė zvimbia, kol ešerys pagaliau pailsta... Kitame duburyje scena su ešeriu ir „Beakster" vobleriu pasikartoja. Ir taip dvylika kartų, kol masalą vienu grybšniu nusineša iš sietuvos išnėrusi lydeka. Bet kai žvejoji su „Strike Pro", lauk netikėtumų, nes žuvys šiuos voblerius atakuoja labai godžiai.

    Žaibiškas nėrimas ir šlaitai
    Žūklėje dažnai būna situacijų, kai reikia masalą akimirksniu panardinti į duburį, kurio skersmuo yra vos pora metrų. Masalas čia negali įsibėgėti ir panirti palaipsniui kaip tradiciniai vobleriai. Todėl reikalingi masalai su ilgais liežuvėliais, kurie leidžia vobleriui beveik akimirksniu pasiekti 0,5-1 m gelmę. Toks vobleris yra „Strike Pro Trigger" (4 cm, 5 g). Šiuo masalu viliojami visi upėse sutinkami plėšrūnai, tačiau šis vobleris ypač veiksmingai vilioja upėtakius, ešerius ir lydekas. Spiningininkas dažnai susiduria su problema, kai reikia užmesti masalą nuo stataus kranto. Metras ar pusantro, skiriantys spiningininką nuo vandens, dar nėra didelė problema veiksmingai valdyti masalą, tačiau jei skardis pusmetriu aukštesnis, vobleris nepaneria kiek reikia, plukdomas kyla į paviršių. Tai reiškia, kad pasiekti palei skardžius esančių duburių priedugnį tradiciniu vobleriu labai sudėtinga. Vienintelė išeitis
    – leistis prie vandens, tačiau daugeliu atvejų tai paprasčiausia neįmanoma. „Trigger" „Crank" tipo modelis puikiai tinka žvejoti nuo skardžių, nes ilgokas liežuvėlis panardina voblerį gana greitai ir laiko jį priedugnyje net ir tada, kai valas į vandens paviršių kyla beveik statmenai.

    Lengvas grobis
    Seniai žinoma, kad lydekos vandenų sanitarai, ir pirmiausia jos vaikosi paliegusias, sergančias žuvis, nes jos yra lengvas grobis. Tokį grobį idealiai imituoja „Strike Pro" vobleris „Strike Pikee" (12 cm, 23,5 g), kurio korpusas – verpstės formos. Jo žaismas primena konvulsijų tampomą žuvelę. Masalo judesių amplitudė į šonus – plati. Taip elgiasi prarandanti elgesio kontrolę žuvis. Šis vobleris – labai veiksmingas lydekų žūklės masalas. Šis „minnow" tipo vobleris unikalus ir tuo, kad yra idealiai pritaikytas žvejoti ten, kur reikia solidaus pastebimo masalo, pasižyminčio agresyviu žaismu, bet pritaikyto gaudyti plėšrūnus gana nedidelėje gelmėje – 0,5-1 m. Masalas labai tinka žvejoti ežeruose ir tvenkiniuose, nes idealiai tinka trūkčiojimo (tvičingo)
    metodui. Voblerį plukdant šuoliukais galima išgauti chaotišką žaismą, dar labiau primenantį nuovoką praradusią žuvelę. Ežere jis puikiai vilioja lydekas ties visų tipų sėkliais, sekliose įlankose; labai veiksmingas rudenį, kai lydekos ima traukti prie krantų.

    Provokacijos įrankis
    „Strike Pro" voblerio „Slingshot Minnow" (12 cm – 14,4 g, 9 cm – 7 g, 7 cm – 3,6 g) forma – tipiška „minnow" vobleriams, tad tokia „verpstė" pasižymi puikiomis aerodinaminėmis charakteristikomis ir ją galima gana toli užmesti. Masalo mažiausios versijos ilgis idealiai atitinka salačių medžiojamų žuvelių dydį, o kad jis būtų veiksmingas būtent salačių žūklėje, masalo liežuvėlis į korpusą įklijuotas palyginti statmenai. Tad voblerio didžiausias panėrimo gylis – pusė metro. Jį galima efektingai plukdyti pačiame vandens paviršiuje. „Slingshot Minnow" vobleriai sėkmingai gundo daugelį plėšrūnų, nes jų žaismas ir išvaizda primena sprunkančią žuvelę. Mažiausi šio modelio vobleriai geriausia tinka spiningauti nedidelėse upėse, kur jais sėkmingai viliojami šapalai, meknės, upėtakiai, kiršliai, o didesniuose vandens telkiniuose – tai veiksmingas salačių ir šapalų masalas.

    Velkės masalas
    „Strike Pro Flying Fish" ne „ultralight" klasės masalas, todėl, norint juo gaudyti lydekas, reikia pasirūpinti tvirtu meškerykočiu. Tokių masalų, neriančių į beveik trijų metrų gelmę, dažnai prireikia plačiose akvatorijose. „Flying Fish" vobleris naudojamas ir velkiauti, ir svaidyti. Masalas suprojektuotas taip vykusiai, kad nepavykus atakai lydeka jį vejasi ir stveria iš naujo. Nors vobleris gana stambus, tačiau jis „patinka" visų be išimties dydžių lydekoms, todėl ten, kur yra daug mažų lydekų, patartina jo nenaudoti. Štai tik per vieną išvyką į Kretuono ežerą šį masalą devynis kartus atakavo poros šimtų gramų lydekaitės, bet nebuvo kuo jį pakeisti, nes kitus masalus lydekos ignoravo. Teko taikstytis su tuo, kad teks atkabinėti jaunikles. Kaip ir visus „Strike Pro" voblerius, taip ir šį, reikia naudoti ten, kur jis parankiausias ir veiksmingiausias, t. y. vandens telkiniuose be tėkmės, kur trijų keturių metrų gelmėje plyti neaukštomis vandenžolėmis apaugę plotai – tipinės lydekų ganyklos, kuriose jos rugsėjį užima pozicijas priekrantės zonoje.


    Peržiūrėta: 1058 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]