Statistika |
---|
Viso žvejyboje: 5 megėju: 5 žveju: 0
|
:) |
---|
|
|
Zvejys.ucoz.com
Pradžia » 2013 » Spalis » 20 » Gal pravers?
|
Jei blizgė užkliuvo už dugno, ją atkabinti galima, stipriai įtemptą valą staigiai atleidus.
Susisukusį valą galima ištiesinti, paleidus jį be blizgės pasroviui arba velkant ištiestą paskui valtį.
Velkiaujant meškerykotį reikia laikyti
taip, kad tarp jo ir valo būtų status ar maždaug status kampas, nes
kitaip velkant, žuvis staigiu smūgiu gali nutraukti valą – meškerykotis,
negalėdamas palinkti, nesušvelnins smūgio.
Išmetamą seną valą supjaustykime – jame nesusipainios netyčia patekęs gyvūnas.
Sliekai mėgsta kavos tirščius. Jei juos nuolat išpilsime vienoje vietoje darže ar sode, aplinkui visada bus sliekų.
Per sausrą sliekus galima suvilioti į
pasirinktą vietą. Dvi valandas prieš kasant, sode ar darže reikia
išpilti 4-5 kibirus vandens ir žemę toje vietoje uždengti maišu ar kokiu
audeklu, kad vanduo lėčiau garuotų. Toje vietoje prisirinks sliekų.
Juos geriau kasti šakėmis – mažiau supjaustysime.
Ankstyvą pavasarį sliekų rasime
greičiau, jei rudenį pasirinktą vietą uždengsime polietileno plėvele.
Mat po ja žemė mažiau įšąla. Pavasarį, sniegui nutirpus, ten rasime
sliekų.
Šiltą vasaros dieną sunku išsaugoti
sliekus. Meškeriotojai pastebėjo, kad putplasčio dėžutėje jie gyvi
išbūna kelias savaites net labai karštomis dienomis. Tokioje dėžutėje
juos reikia laikyti taip: ant dugno padėti drėgnų vandens žolių ir jas
užpilti komposto sluoksniu, ant jo vėl uždedama žolių. Dangtelyje reikia
padaryti skylutes. Putplasčio dėžutės netvirtos, užima daug vietos, bet
lengvos. Net žiemą jose ir per didžiausius šalčius galima išsaugoti
sliekus.
Starkiai mieliau griebia blizgę ir
gyvą žuvelę apsiniaukusią, lietingą dieną. Lydekos gyvą žuvelę geriau
čiumpa saulėtą dieną, o blizgę – kai dangumi plaukia debesys. Panašiai
elgiasi ir ešeriai.
Dirbtinę žuvelę žuvys noriau griebia debesuotą ir apniukusią dieną, o giedrą dieną bei lietui lyjant į ją beveik nežiūri.
Dieną žuvys geriau kimba, kai slėgis normalus, o naktį – kai slėgis normalus, o naktį – kai aukštas slėgis.
Dirbtinį masalą lydekos griebia geriau, pučiant silpnam (0,3-5 m/sek.) vėjui, o ešeriai – kai vėjas stipresnis (2-8 m/sek.).
Naktiniai sliekai – labai geras
masalas, bet juos rinkti nėra lengva. Dažniausiai gaudomi naktimis,
pasišviečiant žibintuvėliu. Nors šviesos nebijo, bet labai jautriai
reaguoja į žingsnius ir greitai pasislepia savo urveliuose. Ir čia padės
mažos meškeriotojų gudrybės.
Gaudyklė iš kibiro. Plastikiniame
kibire reikia prigręžti daug ir gana didelių skylių. Į tokį išakytą
kibirą pripilama puraus juodžemio, o jo viduje (nemaišant su žeme!)
pridedama maisto atliekų. Tokią gaudyklę reikia įkasti vietoje, kur daug
sliekų, - jie greitai sulįs į kibirą ir teliks, išvertus I juodžemį,
juos surinkti.
Po senu maišu. Tai pats paprasčiausias
būdas sliekams suvadinti norimon vieton. Sliekų laikymosi vietoje žemė
uždengiama drėgnu maišu ar takeliu. Suvilioti drėgmės ir tamsos, sliekai
susirenka po tokiu apklotu žemės paviršiuje. Pakėlus maišą, sliekus
nesunku sugaudyti.
Sliekus patogiausia laikyti
plastikinėje dėžutėje ant diržo. Ji turi sandariai užsidaryti, dangtelis
tvirtai laikytis. Dar geriau, jei jis ant vyrių ir su skylutėmis orui
įeiti. Tokias dėžutes jau pradėjo gaminti mūsų pramonė.
Masalas gali būti ir pačios žuvies
gabaliukai. Antai vėgėlė noriau griebia žuvies gabaliuką nei gyvą
žuvelę. Ypač tai geras masalas jūrinėms žuvims. Be žuvies gabaliukų,
galima imti žuvies žarnas, pūslės gabaliukus, žiaunas, akis.
Įvairios maisto medžiagos žuvis
vilioja – tai žino kiekvienas meškeriotojas. Tačiau dažnai būna taip,
kad ir masalas geras, ir jaukas patikrintas, o žuvys nekimba ir tiek.
Dar blogiau – traukiasi iš jaukinimo vietos. Kad taip neatsitiktų,
visada reikia žiūrėti, kad kartu su jauku ar masalu į vandenį nepatektų
benzino, žibalo ar tepalų. Tad prieš žūklę reikia gerai numazgoti rankas
, o prie vandens telkinio dar dera jas įtrinti vietiniu dumblu ir vėl
numazgoti. Žuvims nepatinka tabako, uodų tepalo, naujų dažų, įvairiausių
skiediklių kvapai. Nudažytas blizges, svarelius, kabliukus reikia
ilgokai palaikyti, kad iš jų išsivadėtų žuvis gąsdinantys kvapai.
Sugautas žuvis nelengva išlaikyti
rankose, ypač didesnes. O dar reikia atkabinti kabliuką! Jei norime
žuvis išlaikyti gyvas, kabliuką reikia išimti itin atsargiai. Geriau tai
daryti specialiais įrankiais – pincetu, plokščiareplėmis, korncargu
(chirurginėmis žirklėmis, kurių galima nusipirkti veterinarijos
vaistinėse). Jei jau neturime jų, pravers ir paprasta lazdelė. Jei
atkabinamą žuvį, sužalojome, geriau ją apsvaiginti arba papjauti – tokia
žuvis bus daug skanesnė negu ta, kuri ilgai kankinosi, trokšdama ant
kranto. Taip žuvis kankinti ir nehumaniška. Apsvaiginti žuvį galima
staigiu smūgiu per galvą kietu daiktu. Dažnas meškeriotojas tam reikalui
nešiojasi specialią kuokelę. O dar geriau –perpjauti aštriu peiliu
pilvo aortą. Tai padaryti reikia , o kol žuvis dar gyva ir pulsuoja
širdis – nutekės dalis kraujo, ir žuviena bus baltesnė, skanesnė.
Kaip geriau laikyti žuvį rankose?
Mažesnę lydeką, šapalą, ūsorių, ar kitą neplačią žuvį galima išlaikyti
stipriai suimtą pirštais žemiau krūtinės pelekų. Didesnę lydeką –
užkišus pirštus už žiaunų arba dviem pirštais už akiduobių. Labai sunku
išlaikyti didelį karšį: ranka neapimsi – platus, slidus. Tad geriau jį
laikyti, įkišus nykštį į nasrus, o kitais dviem pirštais paėmus iš
apačios už žiaunų. Taip patogiau laikyti didelį karpį, karosą.
Labai sunku vasarą sugautą žuvį ilgai
išlaikyti nesugedusią. Jei meškeriojame visą dieną ir norime parvežti
namo šviežios žuvies, geriau ją laikyti gyvą vandenyje. Reikia turėti
gana didelį krepšį ar specialią varžą iš tinklo ar lentų.Sugautos žuvis
atsargiai atkabinamos ir nedelsiant įleidžiamos varžon, o ją reikia
laikyti paskandintą 10-12 metrų. Mat tokiame gylyje vasarą vanduo
vėsesnis, ir žuvys ilgiau išlieka gyvos. Jas reikia nuolat apžiūrėti ir
negyvas išimti. Ne visos žuvys vienodai gajos. Kai kurių iš viso gyvų
negalima išlaikyti, net ir vandenyje. Ilgai krepšyje ar varžoje gyvena
karosai, lynai, unguriai, vėgėlės, ūsoriai, vijūnai.
Kaip atskirti šviežias žuvis nuo jau
gendančių? Šviežių žuvų žiaunos ryškiai raudonos. Jei žuvys
nukraujavusios, žiaunos būna šviesesnės, o užšaldytų – pilkos su rausvu
atspalviu. Nesugedusios žuvys stipriai sklaidžia savo būdingą kvapą.
Jūros ir gėlųjų vandenų žuvų natūralūs kvapai labai skiriasi. Skiriasi
net netolimų ežerų žuvų kvapai. Šviesios ir kiek iškilios akys byloja,
kad žuvys šviežios. Jų mėsa būna stangri, paspaudus nelieka įdubimų,
gerai laikosi prie stuburo. Šviežios žuvys dar būna nepraradusios ryškių
spalvų, lygus gleivių sluoksnis dengia visą žuvį, žvynai blizga.
Gendančių žuvų požymiai. Žiaunų
lankeliai parudavę, papilkėję ir net pažaliavę, gleivėti, nuo jų sklinda
dvokas. Akių rainelė neskaidri, įkritusi. Žuvų kūnas netenka
elastingumo, išlieka įspaustos duobutės, raumenys lengvai atsiskiria nuo
stuburo, šonkauliai praduria pilvo odą, žuvys netenka pirmykščių
spalvų, gleivių sluoksnis pastorėja, sulimpa į rutuliukus, pasidaro
lipnus, žvynai lengvai iškrenta, žuviena prie stuburo parausta.
Žinoma, ne visų žuvų gedimo požymiai vienodi, tad reikia patyrimo, norint nustatyti, ar jos tinkamos maistui.
Kaip išsaugoti žuvyje visas maisto
medžiagas? Kuo greičiau pagautos žuvys pateks vėsesnėn aplinkon, tuo
geriau.Jei pavėluosime tai padaryti, sutrumpinsime jų saugojimo laiką
iki dviejų parų. Tad geriausia sugautą žuvį tuojau pat atšaldyti ant
ledo. Dabar visi stengiasi kuo greičiau įsigyti šaldytuvą ir jame
laikyti maisto produktus. Žinoma, daugiabučiuose ledainių niekas
neįsirengs, bet vasarai ledo galėtų pasiruošti nuosavuose namuose
gyvenantys, ypač kaimo žmonės. O prie meškeriotojų namelių, poilsio namų
tai padaryti net būtina – nereikės eikvoti elektros energijos, mažiau
bus teršiama aplinka šaldytuvai – ne tokie jau "nekalti” įrenginiai,
kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, ir maisto produktai bus vertingesni.
Žuvis reikia laikyti ant smulkaus ledo išskrostas ir išvalytas – taip
laikomos žuvys net savaitę nesugenda. Palankiausia temperatūra – 1
laipsnis Celsijaus. Žiemą reikia stengtis, kad sušalusios žuvys
neatšiltų, nes antrą kartą užšaldytos jos praranda skonį ir kokybę. Jei
jau būtinai reikia žuvį užšaldyti – tai padaryti reikia greitai.
Ką daryti prie upės, ežero? Kelias
valandas žuvis galima išsaugoti pintinėje. Jos apvyniojamos švariu
drėgnu skudurėliu, varnalėšos lapais ir sudedamos į pintinę sluoksniais,
tarp kurių dera pridėti alksnio šakelių ar dilgėlių. Krepšyje turi būti
drėgna – garuojant vandeniui, temperatūra bus žemesnė, nei aplinkoje.
Krepšys turi būti pakankamai didelis, kad jame galima būtų sudėti
laisvai, kad jos nebūtų suspaudžiamos. Jei jau neturime krepšio, žuvis
galima kelias valandas išlaikyti ir polietileno maiše, tik jis turi būti
atviras,kad į vidų patektų oras. Žuvis , kaip ir krepšyje, reikia
sudėti apvyniotas, sudrėkintas.
Kaip užšaldyti žuvį? Kad ir kaip
suksimės, be šaldytuvo ilgai žuvų neišlaikysim. Tad norėtume patarti,
kaip geriau tai padaryti, kad žuvis neprarastų savo maistinės vertės.
Žuvis galima šaldyti ir nesupjaustytas, ir gabalais, paruošus filė.
Geriausia šaldyti šviežias išdarinėtas žuvis – taip paruoštos jos
ilgiausia išsilaiko. Prieš užšaldymą žuvų negalima sūdyti. Paruoštas
žuvis reikia apvynioti tankiu popieriumi, folija ar įdėti į polietileno
maišelį, kuri reikia sandariai užrišti. Kai kas rekomenduoja žuvis
užšaldyti ledo gabaluose. Tai daryti nepatartina, nes atitirpstanti
žuvis darosi labai vandeninga. Jei jau norime taip padaryti, geriau
užšaldyti polietileno maišelyje. Praktika rodo, kad liesa žuvis geriau
laikosi nei riebi. Antai plekšnės, sykai, strimelės, užšaldytos namų
šaldytuvuose, maistines vertybes išsaugo iki metų.
Atšaldyti žuvį reikia palengva. Nepatartina žuvį atšildyti karštu vandeniu.
Parašė Ričardas Adamonis
|
Peržiūrėta: 7766 |
Patalpino: ltboss
| Reitingas: 0.0/0 |
|