Penktadienis
03.05.2024
06:14
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 2
megėju: 2
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 890
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Balandis » 11 » Dugninių meškerių sistemos
    23:35
    Dugninių meškerių sistemos

    Gaudant dugnine meškere galima naudoti skirtingas žūklės sistemas. Žinoma, jų sudedamosios dalys panašios, tačiau skiriasi jų išdėstymas. Paprastai dugninės meškerės sistemą sudaro pagrindinis valas, pavadėliai, kabliukai, svarelis. Pabandysiu trumpai papasakoti apie šių "dalių” išdėstymą.

    Pati paprasčiausia dugninė sistema: pagrindinis valas, ant kurio laisvai slankioja svarelis, valo gale rišamas suktukas, o prie jo 25 – 40cm ilgio pavadėlis.

    Apie  30 – 40cm virš apatinio suktuko rišamas kitas pavadėlis.Valo ir pavadėlių storis priklauso nuo žuvies, kurią tikitės pagauti bei nuo svarelio svorio, nes labai plonu valu užmesti didelį svarelį vargu ar pavyks:). Beje, šios sistemos trūkumas tas, kad esant dumblėtam ar labai apaugusiam dugnui apatinis kabliukas tiesiog "pasislepia”. Tokiu atveju tenka arba ilginti pavadėlį (tai kartais padeda), arba padaryti masalą "neskęstančiu”, t.y. ant kabliuko mauti mažą putplasčio gabalėlį (deja, tai neretaiatbaido žuvis). Tačiau tokia sistema labai gerai tinka tada, kai dugnas švarus, o srovė gana stipri, nes, tokiu atveju, apatinis kabliukas vis tiek gulės ant dugno, o tuo tarpu viršutinis – "plevens” virš dugno.

    Jei dugnas dumblėtas ar apaugęs augmenija, gana gerai tinka sistema, kurioje abu kabliukai tvirtinami virš svarelio.

    Tokiu atveju imamas neslankiojantis svarelis, o virš jo 25 – 35cm atstumu rišamas apatinis pavadėlis. Pavadėlio ilgis paprastai mažesnis už atstumą iki švino. Panašiu atstumu virš apatinio pavadėlio tvirtinimo vietos tvirtinamas viršutinis pavadėlis. Esant tokiam pavadėlių išdėstymui (teisingai parinkus ilgius) bent jau viršutinis kabliukas gali "gulėti” ant dumblėto  ar  apaugusio dugno. Tačiau jei dugnas "švarus”, o vandens telkinyje nemaža srovė, tai abu kabliukai gali pleventi virš dugno, o tokiu atveju juos neretai "atakuoja” smulkios žuveliokės.

    Gana neblogai pasirodė dugninės meškerės sistemėlė su šėryklėle. Virš slankiojančio svarelio tvirtinama šėryklėlė, kuri prikemšama jauko.

    Visa kita – kaip ir pirmojoje sistemoje, tik galima naudoti mažesnį svarelį, nes šėryklėlė su jauku sveria gana nemažai . :) Tokios sistemos ptivalumas tas, kad jūsų masalas visada guli šalia pašaro, o tai palengvina žuvų pastangas surasti jūsų kabliuką su masalu . :) ) Tiesa, tokios sistemos tinka tik esant salyginai švariam dugnui, nes kitaip šėrykla "dingsta” dumble ir neatlieka savo funkcijų.

    Paskutiniu metu labai išpopuliarėjo vadinamosios "dugninės su šėryklėle”, kitaip dar vadinamos tiesiog "fyderiais” (feeder).gaudant tokio tipo dugninėmis kibimą parodo jautri viršūnėlė arba (ir) signalizatorius. Tačiau gaudant tokio tipo dugninėmis meškerėmis labai dažnai naudojama šėryklėlė, kurios negalima "pritvirtinti betkaip”. Kol kas nesijaučiu dideliu specialistu gaudant dugninėmis su šėryklėle, bet, šį bei tą parašyti vis tik ryžtuosi. Išbandžiau keletą sistemėlių su šėryklėlėmis ir padariau išvadą, kad gaudant didesnę žuvį geriau atsisakyti antrojo pavadėlio su kabliuku (menkas malonumas, kai ant vieno kabliuko "sėdi” normalus laimikis, o kitas kabliukas kliuva už visko kas papuola). Todėl toliau pateiktos sitemėlės bus tik su vienu kabliuku.  Kitas, ne mažiau svarbus (bent man taip atrodo) pastebėjimas – kuo mažiau dugninės sistemėlė apkrauta visokiais segtukais/suktukais/švinukais ir kuo šie "aksesuarai” mažesni, tuo sistema  mažiau painiojasi.

    Tai pati parsčiausia sistemėlė gaudyti fyderiu srovėje.Jos esmė ta, kad naudojama "konteinerio” tipo šėryklėlė, iš kurios ne taip greitai išplaunamas jaukas lyginant su "spyruokline” šėrykla. kad šėryklėlė nenuslinktų ant pavadėlio priš kilpą užspaudžiamas švininis rutuliukas, o už jo, užveriamas guminis rutuliukas, kuris "amortizuoja” smūgius.

    Vietoje guminio rutuliuko, tam, kad pavadėlis mažiau "užsimestų” ant pagrindinio valo, kartais galima naudoti ir specialius vamzdelius su segtukais.

    Kai gaudoma srovėje, tai nemažai nepatogumų sukelia tai, jog srovė labai greitai "nuneša” svarelį/šėryklą ir prineša visą sistemą prie kranto. To išvengti padeda "sistemėlė su kilpa”. sistemos esmė ta, kad kilpa yra nesimetriška, dėl ko, srovei ųtempiant valą kilpa kliūna už dugno ir neleidžia taip greitai "nešti” sistemos.

    Peržiūrėta: 3063 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]