Šeštadienis
04.05.2024
08:09
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 890
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2012 » Sausis » 31 » BLIZGĖ – PIRMOJO LEDO MASALAS
    18:14
    BLIZGĖ – PIRMOJO LEDO MASALAS

    Ešerys – pagrindinis poledinio meškeriojimo taikinys, tačiau dauguma meškeriotojų vilioja dryžuotašonius įvairiomis avižėlėmis, manydami, kad blizgė – masalas, pritaikytas Kuršių marioms ar dideliems ežerams, kur ešerių elgsena – kitokia nei vidutinioko ešerio, patruliuojančio palei tyvuliuojančio šalia jūsų sodybos ežeriuko sėklių. Todėl meškeriotoją,viliojantį ešerius blizge, pamatysi retai, jei kuris ir pabando, tai dažniausiai nusivilia rezultatu arba jam paprasčiausiai neužtenka kantrybės.

    Kad „užsikabintum" ir pradėtum rimtai meškerioti blizge, reikia vieno sėkmingo karto. Geriausiai, kad tai būtų pirmoji išvyka ant ledo, bet tokiu ešerių gaudymu galima susidomėti ir po trečios išvykos, jei ji bus apvainikuota nors vieno rimto egzemplioriaus sugavimu. Kad taip atsitiktų ir blizgiautojų gretas papildytų naujos pajėgos, patariu pasirūpinti kelis nestandartinius masalus arba perdaryti turimus, o tai reiškia, kad masalui reikia pridurti kažkokį papildomą dirgiklį, pvz., padažyti blizgės vidinę pusę raudona juostele, priklijuoti holograminę akį, kurių komplektą dabar galima įsigyti vos ne kiekvienoje meškeriojimo reikmenų parduotuvėje… Apie vieną tokį patobulinimą šiandien ir papasakosiu, tačiau pradėkime iš pradžių.  

     

    Svarbiausia sąlyga – mobilumas

    Jei nori sumeškerioti ešerį, o ne ešeriuką, reikia pamiklinti kojas. Taip sakydavo mano senelis, kuris su kaimynu skersai išilgai buvo išvaikščiojęs Linkmeną, ieškodamas stambių ešerių. Tačiau ne tik kojas teks pamiklinti, bet ir rankas, nes per dieną tenka išgręžti dešimtis ekečių. Tik pirmledžiu blizgiautojas jaučiasi kaip ponas ir, nešinas peikena, per dieną apeina savo valdas spėriai. Pora smūgių peikena ir eketė – paruošta. Kai ledas pastorėja, tenka imtis ledgrąžčio, o tai – rimtas darbas. Vienoje vietoje ilgai neblizgiaujama.Tai pirmoji taisyklė. Keliolika mostų meškerėle ir pirmyn, jei niekas nekimba. Naujokai dažnai pusvalandį miklina blizgę, laukdami kibimo. Blizgė – ne avižėlė. Jei ešeriai pasirinktoje vietoje yra ir jei jie nusiteikę kibti, masalas neilgai bus ramybėje. O tikėtis, kad ešeriai atplauks prie masalo, gana naivu, nors teoriškai ir įmanoma. Tik atsitikti tai gali kitą dieną, o gal po dviejų parų. Tad ešerių tenka ieškoti, o svarbiausia meškeriojimo blizgėmis sąlyga – mobilumas.

     

    Blizgių ypatumai

    Kad ir kiek blizgių turėtum masalinėje, tačiau atrodys, kad jų vis maža. Tačiau ilgainiui modeliai atsisijoja, o svarbiausia pasiskirsto pagal vandens telkinius. Pamenu, kai nusipirkau pirmąją suomišką „Kuusamo" blizgutę, maniau, kad tai – universalus instrumentas ir naudojau ją visuose vandens telkiniuose, tačiau labai greitai įsitikinau, kad ji veiksmingiausia tik dviejuose, iš tų ežerų, kur aš blizgiauju.

    Per gana ilgą praktiką, daug modelių atsisijojo savaime arba tapo vardiniais. Ką tai reiškia? Tai modeliai, kurie veiksmingi tik viename vandes telkinyje, o kartais dar ir tik tam tikru periodu. Pavyzdžiui turiu vieną labai seną blizgelę, kurios viena pusė – žalvarinė, o kita – alavinė. Blizgelės storgalyje įlituotas 10 numerio dvišakis, apvyniotas gerokai pasidėvėjusiu raudonų vilnonių siūlų vainikėliu. Šia blizgele pirmąją pirmledžio savaitę gaudau ešerius viename gana sekliame miško ežerėlyje. Čia ji parodo savo magiją, o kitur – tai vidutiniokas masalas, kuriuo suviliosi tiek pat ešerių, kiek ir kita blizgele. Tokių blizgių turiu beveik pusšimtį.

    Kai supratau, kad visos blizgės polediniam meškeriojimui turi bendrą vardiklį, pradėjau galvoti, kaip jas paversti kibesniais masalais? Todėl, kai pasirodė specialios grandinėlės, kuriomis blizgės jungiamos su kabliukais, iškart ėmiau jas derinti prie mano turimų blizgių. Rezultatas pasirodė neprastas, nes maždaug pusė mano turimų modelių, papuoštos grandinėlėmis, kuriu gale – trišakis su karoliuku ar „ešerio akimi", ėmė rodyti geresnius rezultatus. Akivaizdu, kad tai – „auskarų" nuopelnas. Juos galima derinti su visomis blizgėmis, prie kurių kabliukai pritvirtirtinti žiedeliais arba į kurių korpusus įlituotos vielos kilputės. Bet dar veiksmingesnis duetas – naujo tipo plastiko avižėlės su vienšakiu, kurios grandinėle tvirtinamos prie blizgių. Pirmąjį tokį masalą „Favorite Lures" įsigijau atsitiktinai, nes paprasčiausiai ieškojau laivelio formos blizgelės, kurios svorio centras – masalo priekyje. Ji buvo suporuota su grandinėle pritvirtinta plastiko avižėle. Masalas pasirodė labai apetitiškas ešeriams viename mano pamėgtame ežere, kitą savaitgalį jis puikiai užsirekomendavo kitame ir pasirodė, kad ši blizgelė – uviversalas. Svarbu tik parinkti reikiamą blizgės ir „auskaro" spalvą. Ypač sėkmingi deriniai – sidabrinė blizgė ir geltonas „auskaras su raudonu apvadu", varinė blizgė ir geltonas „auskaras" su žaliais apvadais, auksinė blizgė ir raudonas „auskaras" su geltonu apvadu.

     

    „Auskaro" patrauklumas

    Papildomo blizgės elemento – grandinėlės su avižėle paskirtis – išprovokuoti kibimą ešerio, kuris kažkodėl nesiryžta atakuoti pagrindinį masalą. Nesiimsiu spėlioti, ką ešeriui primena „auskaras", tačiau manau, kad blizgės derinys su grandinėle prijungta prie jos avižėle erzina ešerio, kuris nepakenčia bet kokios konkurencijos, ambicijas. Išvydęs blizgę, imituojančią konkurentą, ešerys strimigalviais puola stverti grobį-„auskarą", kad tas neatitektų kitam. Blizgės be „auskaro" ešerys neatakuotų, lygiai kaip ir „auskaro" be blizgės. Veiksmingai provokuoja ešerius būtent minėtų dviejų elementų derinys. Tad blizgė su „auskaru" veiksmingiausia tada, kai ešeriai labai vangūs ir kimba nenoriai ar ba visai nekimba.  

     

    Blizgės su „auskarais" – veiksmingas masalas, kai ešeriai kimba atbulais dantimis

    Info

    Kai supratau, kad visos blizgės polediniam meškeriojimui – vertikalios eigos masalai, turintys bendrą vardiklį, pradėjau galvoti, kaip paversti jas kibesniais masalais? Todėl, kai pasirodė specialios grandinėlės, kuriomis prie blizgių jungiami kabliukai, iškart ėmiau jas derinti prie mano turimų blizgių. Rezultatas pasirodė neprastas…     



     

    Info

    Patartina pasirūpinti kelis nestandartinius masalus arba perdaryti turimus, o tai reiškia, kad bligei reikia pridurti, kažkokį papildomą dirgiklį, viliojantį ešerius, pvz., padažyti vidinę blizgės pusę raudona juostele, priklijuoti holograminę akį…

     

    Dosjė: jungtis

     

    Tabaluojanti aštuoniukė

    Jau seniai dalis meškeriotojų teigia, kad veiksmingesni tie poledinio meškeriojimo masalai, prie kurių kabliukai tvirtinami įvairiomis jungtimis. Kabliukai, pagal senąją koncepciją įlituoti į blizgės korpusą, atlieka tik vieną funkciją – pakerta žuvį, o laisvai tabaluojantys kaip papildomas masalo elementas kabliukas, tampa dar vienu dirgikliu, provokuojančiu plėšrūną atakuoti. Dvišakių kabliukų, įlituotų į blizgės korpusą, beveik visiškai atsisakoma, o vienšakis kabliukas, jungčių šalininkų teigimu, įlituotas į blizgės korpusą pateisinamas tik vienu atveju – sterkų žūklėje, kai jie meškeriojami klasikine „klumpe".

    Sėklių zonoje veiksmingiausios blizgės, kurios sugeba tam tikrą atstumą sklęsti palei dugną

    Viena pirmųjų efektingų jungčių tapo iš stangrios vielos išlenkta aštuoniukė. Tai maždaug 1,5-2,5 cm ilgio jungtis, kuria prie blizgės tvirtinamas vienšakis arba trišakis kabliukas. Net ir visiškai nuogas taip pritvirtintas kabliukas daug dažniau atsiduria ešerio žiomenyse, nei įlituotas į blizgės korpusą.


    Publikuota: 2012 Sausis Autorius: Žvejo žinios / romada.lt

    Peržiūrėta: 1539 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]