Pirmadienis
29.04.2024
00:34
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 889
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2011 » Lapkritis » 5 » Atradimai su blizgute
    17:29
    Atradimai su blizgute

    Savo pirmąją žvejybą žiemine blizgute prisimenu kaip vykusią vakar. Tiksliau būtų sakyti net ne žvejybą, o pirmąją žuvį. Prieš berods šešetą metų, žiemą, gavau kvietimą iš Klaipėdoje gyvenančio bičiulio atvykti į pajūrį. Stintų, o jei sąlygos leis paėjėsim ir ešerių, viliojo draugas. Ilgai galvoti nereikėjo, mat iki tol mariose buvau nežvejojęs.

    Pirmą kartą mariose žvejojome ties Nida. Buvau pagavęs jau keliolika stintų, ir kartu su kompanija pradėjom statyti vėliavėles vėgėlėms. Bičiuliai toje vietoje prieš kelias dienas džiaugėsi puikiais šių žuvų laimikiais, tad viltis buvo didžiulė. Kol vėliavėlės tylėjo, stintos pamažu kibo, ir man, pirmą kartą ant Kuršių marių ledo buvo be galo smagu. Žvejojau dviem meškerytėm tradicine sistemėle – kelios fosforinės avižėlės ir svarelis apačioje. Visgi buvau kažkur skaitęs ar girdėjęs, kad dažnas marių žvejys vietoje svarelio naudoja didelę avižą arba blizgę. Ant kablio kabina didesnį žuvies gabalą ir tikisi vėgėlės. Avižos neturėjau, didelės blizgės irgi, bet neperseniausiai buvau įsigijęs „Kuusamo" varinės spalvos blizgutę. Nedidelė, bet dirbo puikiai. Plika akimi matėsi, kaip šiek tiek mestelėjus į viršų, valas gražiai nučiuoždavo į šoną. Didelio žuvies gabalo nedėjau. Blizgute žvejojau pirmą kartą, bet supratau, kad tai sutrukdytų blizgutės žaismą. Taip bežvejodamas pagavau keletą tokių stintų, kad net visko matę Kuršmarių vilkai buvo nustebę. Didstinčių. Tačiau didžiausia visų, ir ypatingai mano, nuostaba buvo priešaky. Po dar vienos stintos, nuleidęs blizgutę žemyn, kilstelėjau į viršų, ir pajutau kažkokį kliuvinį. Tokia buvo pirmoji mintis. Visgi, greit sumojau, kad tai gali būti žuvis. „Kliuvinys" patvirtindamas, atsakė keletu smūgių ir supratau, kad tikriausiai turiu reikalų su vėgėle. Prisitraukiau prie eketės gana nesunkiai, ir akimirkai mūsų akys susitiko. Nežinau ar išvydusi dienos šviesą, ar mano iš nuostabos ištįsusį veidą, vėgėlė nėrė žemyn su dviguba jėga. Aš tik spėjau pamatyti, kad laimikis neeilinis, ir per eketę tikriausiai netilps. Pamatę, kad neįprastai elgiuosi, sulėkė bičiuliai, ir prasidėjo. Galėčiau, turbūt ir visą straipsnį parašyti, kaip traukiau savo pirmąją gyvenime vėgėlę, bet užmanymas ne visai toks. Pasakysiu tik tiek, kad po gerų penkiolikos minučių, pasitelkus į pagalbą kablį, ir gerokai praplatinus eketę, gražuolė 3,1 kg margašonė spurdėjo ant ledo. Tuo metu tai buvo mano didžiausia žuvis apskritai, ir pirmasis didelis laimikis iš po ledo, pagautas varinės spalvos blizgute su holograma – „Kuusamo Kilpa-loiste". Po manojo laimikio pasipylė kibimai ir ant vėliavėlių. Su bičiuliais tada pagavome gerą dešimtį vėgėlių, stintos kibo iki pat vakaro. Tą žvejybą tikriausiai prisiminsiu visą gyvenimą.

    Tokia buvo mano pirmoji pažintis su žvejyba blizgute nuo ledo. Turbūt net nereikia sakyti, kad nuo tada stintų žūklėje praktiškai nenaudoju svarelių. Visada, kai tik leidžia sąlygos vietoje švinelio kabinu blizgutę. Kai žvejoju Nidoje ar ties Vente, kur nėra srovės ir gylis nedidelis naudoju „Kuusamo" blizgutes iki 10g – „Jazz", „Sinfonia", „Soul" modelius (1 paveikslas). Tikiu, kad blizgutė turi imituoti stintelę, tad spalvos pasirinkimas paprastai būna vienareikšmiškas – sidabrinė. Kartais eksperimentuodamas užkabinu ir varinę arba bronzinę, bet visada užklijuoju papildomą sidabrinę hologramą. Kai žvejoju arčiau vadinamojo poligono arba kitur arčiau farvaterio, tenka naudoti sunkiausią modelį – „Varma" (70mm, 15g) . Per daugybę žvejybų iki šiol mane nudžiugino ne viena gražuolė vėgėlė. Stintų savo kompanijoje dažniausiai pagaunu daugiau nei bičiuliai žvejojantys įprasta sistema su švineliu.

    Visgi kelis metus po to blizgutes naudojau tik žvejodamas Kuršių mariose. Ežeruose buvau ištikimas avižėlei. Blizgute pradėjau gaudyti, tik prieš trejus metus. Ir vėl pradžia buvo ne visai tradicinė.

    Kaip dažniausiai žvejyboje būna, kuris nors iš draugų, bičiulių ar pažystamų ką nors išbando pirmieji. Taip ir mano atveju. Draugai, ilgai svajoję apie žvejybą žiemine blizgute iš valties, vieną rudenį tai ėmė ir išbandė. Rezultatai buvo daugiau nei įspūdingi, tad netrukau šios žūklės išbandyti ir aš. Dabar kai jau esu sukaupęs šiek tiek patirties, galiu ja pasidalinti ir su jumis. Galbūt patyrusio blizgiautojo nesudominsiu, bet pradedantysis tikrai ras naudingų patarimų ir išvengs keleto klaidų, su kuriomis pirmose žūklėse susidūriau aš pats. Klaidos žvejyboje dažniausiai kainuoja pinigus, tad patarlė, kad protingi mokosi iš svetimų klaidų, čia ypatingai pasiteisina.

    Blizgute iš valties pradedu žvejoti antroje rudens pusėje. Taip jau yra, kad tuo metu ešeriai būriuojasi ir dažniausiai renkasi giliausiose vandens telkinių vietose. Būtent šiuo metų laiku, juos paprasčiausiai aptikti, ir galima sugauti daug ir įspūdingų egzempliorių. Jau nuo spalio mėnesio, žinodami vandens telkinį, echoloto pagalba, galite tikrinti gilesnes ežero vietas. Labai didelė tikimybė, kad ešeriai dar nebus nusileidę į patį duobių dugną, o laikysis ant duobių šlaitų, arčiau viršaus. Žiemai artėjant, dryžuotieji pamažu leidžiasi į duobių dugną ir dažniausiai kimba iš giliausių telkinio vietų. Visgi, žvejyboje aksiomų nėra. Besikeičiantys rudeniški orai, visada įtakoja žuvies elgseną, tad nereikia kitą kartą nustebti, radus ešerių būrį ne duobėje, o ant povandenio kalniuko viršaus. Tam yra visagaliai echolotai, ir dauguma žvejų šiais laikais, be jų žūklės neįsivaizduoja.

    Suradus žuvį, reikia teisingai užsiinkaruoti. Teisingai, yra taip, kad inkaro virvė su dugnu sudarytų ne statų, o kuo smailesnį kampą. Tam reikia turėti nemažą virvės atsargą, bet investicija atsiperka. Norint šiek tiek pakeisti žvejybos vietą, užtenka kelis metrus atleisti virvę, ir valčiai pasislinkus pavėjui, blizgutė žais jau už kelių metrų. Juk ir žiemą, nebėgame toli nuo kibios eketės, o gręžiame kitą už kelių metrų. Ilgiau atleista virvė turi dar vieną privalumą. Vėjas valtį visada judina ir į šonus, tad vienu užsiinkaravimu apgaudomas kelių, o kartais net keliolikos kvadratinių metrų plotas.

    Prieš pereidamas prie masalų, trumpai apie įrankius ir valus. Kadangi, žvejojama iš valties, ir pakankamai giliai, tai tokiai žvejybai naudoju tik ploną pintą valą. Tiesa sakant, spiningaudamas pintą valą naudoju visada, ir tik retais atvejais upėje žvejybai mažais vobleriais ir sukrėmis esu susivyniojęs monofilamentinį. Pinto valo pagrindinis privalumas – jo visiškas netamprumas. Kiekvienas net menkiausias žuvies prisilietimas matosi ant sargelio, o dažnai ir jaučiamas ranka. Ir visai nereikia bijoti naudoti pinto valo žiemos sezonu. Svarbu tik pasirinkti teisingai. Termolydyti pinti valai (ant pakuotės turėtų būti angliškas žodis „fused") dėl unikalios savo gamybos technologijos yra beveik be oro tarpų, todėl visiškai neįgeria vandens. Toks pintas valas šąla ne ką daugiau nei įprastas monofilamentinis, o jautrumas padidėja kelis kartus.

    Įrankį blizgiavimui iš valties renkuosi visada kietesnį, ne mažiau kaip 50 cm ilgio. Esu žvejojęs tiek su stiklo pluošto spiningėliais, tiek su angliniais. Pirmieji pigesni, antrieji kiek brangesni ir lengvesni. Tad rinktis greičiausiai reiktų pagal piniginę. Svarbu žinoti, kad tvirtesniu, kietesniu kotu geriau pasikerta žuvis gaudant didesniam gylyje. Galbūt, šiek tiek prarasite malonumo, nei traukdami ešerius su taip vadinamąja „sasyska". Visgi, galų gale, laimėsite, nes pakirtimų procentas bus ženkliai didesnis. Visada ir būtinai naudoju sargelį. Kartais net puskilinio ešerio kibimas vos vos matomas, o ranka nieko nejauti net su pintu valu.

    Ritelei, svarbiausia svoris, ir gerai veikiantys stabdžiai. Šiomis dviem charakteristikom pasižymi kelių žymesnių gamintojų mažiausi modeliai, ir vėlgi, viskas priklausys nuo jūsų kišenės. Net nekalbu apie pigiausias plasmastmasines bevardes rites. Jų rinktis nerekomenduoju, nes keisti rites kas sezoną, manau daugeliui iš jūsų jau praeitas etapas. Geriau vieną kartą išleisti daugiau, ir turėti gerą įrankį, kuris tarnaus kelis sezonus ne tik žvejojant blizgute iš valties, bet ir daugeliu atvejų visą poledinės žūklės sezoną.

    O dabar pereikime prie svarbiausio. Blizgutės. Jeigu, galima pataupyti komplektuojantis meškerytes, rites, renkantis valą, galų gale aprangą ir kitus įrankius, tai blizgutėms taupyti tikrai neverta. Juk žuvis kimba ne ant geros meškerės, ritės, o būtent, ant to besitabaluojančio ant valo vilioklio. Todėl blizgutes rinktis reikėtų itin atsakingai. Aš savo dėžutėje turiu dviejų gamintojų masalus. Vieno modelio lietuviškas, ir didelę gamą suomiškų „Kuusamo". Prisimenu vieno bičiulio, jau patyrusio blizgiautojo žodžius, kai paklausiau nuo ko pradėti komplektuotis žieminių blizgučių rinkinį. Atsakymas buvo vienareikšmiškas: „iš karto pradėk nuo geriausių – „Kuusamo". Mes žvejai žmonės smalsūs, tad ir man iš karto kilo klausimas, kuo gi tos suomiškos viliokės geresnės už kitas esančias parduotuvėse. Vėl gi, mano draugas buvo konkretus: „jos visos iki vienos dirba". Nebūčiau žvejys, jei nebūčiau pamėginęs paneigti draugo žodžių praktikoje. Išleidęs kelias dešimtis litų, prisipirkau visokių bevardžių blizgių po kelis litus, ir porą kartų žvejyboje padarėme mini varžybas. Manau, net nereikia sakyti kas buvo pranašesnis. Gavau į vienus vartus. Keičiau savo gelžgalius vieną po kito, o bičiulis naudodamas vieno modelio suomišką blizgaitę traukė ešerius vieną po kito ir šypsojosi į ūsą. Tada jau buvau ištraukęs tą didžiąją vėgėlę, bet ešerių žūklėje buvau tik mokinukas. Patirtis atėjo vėliau, ir noriu pasidalinti keliais praktiniais patarimais, kuriuos pats esu išbandęs ir patikrinęs praktikoje.

    Kadangi nuo stintų žūklės perėjau prie žvejybos žiemine blizgute iš valties, tad dabar ir noriu aptarti konkrečių modelių pasirinkimą tokiai žvejybai. Dažniausiai ešerių paieška prasideda giliausiose ežero vietose iki 14-17m, tad iš „Kuusamo" gaminamų modelių geriausiai pasiteisina didžiausios ir sunkiausios blizgės – „Varma" (70,15) ir „Jazz” (65,10). Taip yra ne tik dėl to, gal žvejojant giliau sunkesnė blizgė geriau skęsta. Daugybę kartų teko susidurti su ypatingai aktyvių ešerių kibimu, ir didesnė blizgė būdavo svarbiausias didesnių ešerių selektorius. Esant silpnesniam kibimui, aišku, verta šiek tiek sumažinti masalą ir ne kartą žūklę yra išgelbėjus „Sinfonia" (60,9) ar netgi „Varma” (50,8). Kartais ešerių būrys stovi ant paties duobės šlaito viršaus, tad mažesnė blizgė būna daugiau nei logiškas pasirinkimas.

    Beveik visi „Kuusamo" blizgučių modeliai yra su grandinėle pritvirtintais kabliukais. Mano įsitikinimu, dažnai žuvį labiau vilioja būtent tas laisvai besiplaikstantis kabliukas, o pati blizgutė tik patraukia dėmesį. Anksčiau, ant kabliuko dažniausiai maudavau tradicinę ešerio akį. Visgi, paskutiniu metu baigiu nuo to atprasti. Prieš keletą metų parduotuvėse atsiradusios dirbtinės uodo trūklio lervos dažnai yra daug geresnis pakaitalas. Rudenį dažnai pasiteisina ir mažiausi tvisteriukai. Tad vienaakiai ešeriukai akių daugiau nebebado.

    Kai šis straipsnis pasirodys spaudoje, tikriausiai žiema jau bus atėjus. Dauguma žvejų su manimi sutiks, kad būtent pirmasis ledas yra pats palankiausias blizgiavimui. Ir ešeriai geriausiai kimba, ir skyles gręžti lengva. Kadangi pirmledis dažniausiai būna pavojingas, žvejybą tenka pradėti priekrantėse, kur gyliai nedideli iki 2-2,5m. Tad blizgutes renkuosi atitinkamas – „Kilpa-loiste" (35,3), „Varma” (45,5). Pirmledžio žvejybai spiningėlio nenaudoju. Blizgutės mažos, valo išleidžiama minimaliai, tad renkuosi lengvą meškerytę, kuri pavaizduota 2 paveiksle. Jos ir įprasto žieminio spiningėlio svoris skiriasi kelis kartus. Lengvesniu įrankiu daug geriau jaučiamas tiek mažo vilioklio darbas tiek ir pats kibimas. Tokią meškerytę naudoju iki 4-5 metrus siekiančių gylių, kol galimybė, kad valas susipainios ant ledo lygi nuliui.

    Gyliuose iki 5-6 m iš po ledo ešerius vilioju didesniais blizgių modeliais iki 6g – „Jazz”, „Sinfonia", „Leija". Žiemai įsibėgėjus ir ledui sustorėjus, galima tikrinti ir gilesnes vietas. Galima sakyti, sugrįžtame ten, kur žvejojome rudenį iš valčių. Tad blizgučių pasirinkimas atitinkamas ir jau aprašytas.

    (2 paveikslas)

    Dar kartą pasikartosiu, kad žvejyboje visiems atvejams taisyklių nėra, ir eksperimentuodamas dažnai pasieki daugiau, nei įsikibęs laikydamasis kokios nors vienos teorijos. Svarbu turėti pakankamą masalų pasirinkimą savo dėžutėje tam, kad galėtum išmėginti ir rasti tą vienintelį, kurį ešeriai tą dieną griebia geriausiai.

    Mano aprašytas blizgučių pasirinkimas pagal žvejybos gylius yra tik pradžių pradžia. Tikiu, kad pradedančiajam žvejui pasiūliau atspirties tašką. Eksperimentus su spalvomis palieku jums. Kaip sako vienas mano geras bičiulis: „atradimo džiaugsmas žvejyboje, dažnai netgi didesnis už pasitenkinimą ištraukus žuvį". Gerų eksperimentų šiemet. Sinoptikai žada, kad žiema bus ilga.

    Valius Venskutonis

    Peržiūrėta: 1586 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]