Šlakis
Šlakis
daug kuo panašus į lašišą. Svarbiausi skirtumai: šlakio uodegos
stiebelis storesnis, uodeginio peleko galas beveik tiesiai nukirstas;
šonai sidabrinės spalvos; juose gausu tamsių dėmelių ne tik aukščiau
šoninės linijos, bet ir žemiau jos. Lytiškai subrendusių žuvų, ypač
patinų, šonuose gausiai atsiranda rausvų dėmelių. Jaunikliai tokios pat
spalvos, kaip ir upėtakiai. Šlakis mažesnis už lašišą, paprastai 30 – 70
cm ilgio, ir sveria 1 – 5kg,. bet Baltijos jūroje aptinkama šlakių iki
metro ir sveriančių 8 – 12 kg.
Šlakis
paplitęs Europos pakraščiuose, nuo Baltosios iki pat Juodosios jūros.
Šlakis ilgiau už lašišą būna gėlame vandenyje; jis gėlame vandenyje ir
sparčiau auga.Gyvendami jūroje, šlakiai minta smulkia žuvimi ir
vėžiagyviais, tačiau, beieškodami maisto, mažiau klaidžioja nei lašišos
ir labiau laikosi jūros pakraščių. Neršti iškeliauja į upes. Traukimas į
upes trunka ilgą laiką. Būdami upėse, šlakiai minta žuvimis ir
kitokiais gyviais. Neršia spalio – lapkričio mėn. Smėlėtame ir
akmenuotame grunte, panašiose vietose, kaip ir lašišos. Patelių vislumas
4700 – 8300 ikrelių. Mailius išsivysto pavasarį; jaunikliai išgyvena
upėje 2 – 4 metus. Pasibaigus nerštui, šlakiai netrukus grįžta į jūrą, o
dalis žiemoja upėje ir į jūrą nuplaukia tik pavasarį.
Natūralios kilmės masalais šlakius gaudyti draudžiama (mėgėjiškos žūklės taisyklės).
Šlakis
žvejojamas pradedant jam keliauti iš jūros į upes. Esant gražiam orui,
šlakis žvejojamas anksti rytą ir vakare, o esant apsiniaukusiam – visą
dieną. Vietos šlakiui žvejoti pasirenkamos rėvose, žemiau rėvų, ties
pagrindine tėkme, tarp akmenų, molio luitų, duobėse, užutakiuose.
Pastebėtą grobį jis žaibo greitumu puola ir pagriebęs grįžta atgal.
Kartais grobį puldamas net iššoka iš vandens. Geriausia žvejoti
museline. Kotas ir valas turi būti stiprūs. Masalas – dirbtinės muselės
panašios į natūralius masalus: žiogai, margos peteliškės, stambūs
vabalai. Gali būti naudojamas ir kitas dirbtinis masalas – lašišinės
arba stambios upėtakinės muselės. Žvejojama sausa musele.
Šlakį galima žvejoti ir spiningu.
Masalas – žuvelės formos besivartančios blizgės, šaukšteliai. Šlakio
žvejyba spiningu nėra naši, nes blizgę jis ima retai. Blizgė užmetama
taip, kad ji praplauktų netoli nuo šlakio laikymosi vietos. Šlakis yra
labai žvalus ir energingas. Jis yra nepaprastai atsargus ir reaguoja į
mažiausią triukšmą. Tai energingiausia lašišinių šeimos žuvis.
Masalą
šlakis griebia gana atsargiai ir labai energingai plaukia į savo
buveinę. Tuo momentu jis daro šuolį, kuris pasireiškia stipriu ir
netikėtu smūgiu į meškerę. Šio smūgio atlaikyti beveik negalima ir tenka
išleisti valą. Valą reikia leisti taip, kad šlakis jį trauktų sunkiai
tol, kol sustos. Po to valas pradedamas vynioti ant ritės. Tuo momentu
šlakis ramiai duodasi tempiamas, bet, pamatęs meškeriotoją, daro šuolį
dar stipresnį už pirmąjį. Ypač reikia stengtis atlaikyti smūgį antrojo
šuolio metu, nes po to šlakis jau priešinasi žymiai mažiau ir leidžiasi
nuvarginamas. Artėdamas prie kranto, sukaupęs visas jėgas, šlakis dar
kartą mėgina atsipalaiduoti nuo kabliuko. Todėl jį į krantą vilkti
reikia apdairiai, pritrauktą prie kranto semti graibšteliu.
Šlakis – Salmo trutta. Trumpis, Brown Trout, Meerforelle, Bachforelle, Речна пъстърва, troć aralska, Кумжа.
|