Karšis
Karšio
kūnas aukštas, iš šonų smarkiai suplotas. Žiotys pusiau apatinės,
pritaikytos maitintis dugno gyvūnija. Nugarinis pelekas aukštas ir
siauras. Analinis pelekas labai ilgas, iš 23 – 28 šakotų spindulių.
Jaunų karšių spalva pilkai sidabrinė, suaugusių – šiek tiek turi
auksinio atspalvio. Karšis iš išorės labai panašus į plakį, bet atskirti
šias dvi žuvų rūšis nesunku. Subrendusio karšio ilgis (neskaitant
uodeginio peleko) – 25 – 50 cm ir svoris – 0,3 – 3 kg. Stambesni
individai užauga iki 75 cm; užtinkami tik mažai žvejojamuose vandenyse.
Yra duomenų, kad labai stambių karšių yra ir kai kuriuose mūsų
ežeruose.
Karšis
gyvena visoje Europoje – į rytus nuo Pirėnų ir į šiaurę nuo Alpių.
Karšis mėgsta stovintį arba tik lėtai tekantį vidutinio gilumo vandenį.
Lietuvoje yra daugelyje ežerų ir gilesnėse upėse. Tačiau daugiausia
karšių yra Nemuno žemupyje ir Kuršių mariose; čia jie žvejyboje užima
vieną iš pirmųjų vietų.
Mūsų karšiai lytiškai subręsta
šeštaisiais septintaisiais gyvenimo metais, būdami apie 350 – 400 g
svorio. Neršia gegužės ir net birželio mėn., kai vanduo sušyla bent iki
12 – 13°. Neršti jie būriais išplaukia į pakraščius. Nerštas prasideda
iš ryto ir trunka 2 – 3 paras, susilpnėdamas tik vidurdienį ir naktį.
Ikrai išleidžiami ramiose įlankose ant augalinio substrato, prie kurio
prilimpa. Karšiai labai noriai neršia ant šviežiai panardintų į vandenį
spygliuočių medžių šakų. Karšis labai vislus – maždaug 100 000 – 300 000
ikrelių. Jauni karšiukai iš pradžių minta įvairiais smulkiais
planktoniniais organizmais, o vėliau – dugniniu maistu.
Suaugusio
karšio pagrindinę ganyklą sudaro vandens baseino dugnas, kur baigiasi
vandens augalai ir prasideda turtingas lengvai pūvančių medžiagų
dumblas. Tokiose vietose yra daug trūklių, nedidelių kirmėlių ir kitokių
gyvūnų. Karšis savo siurbiamuoju žiočių aparatu juos puikiai moka
išrankioti iš dumblo, rausdamasis jį iki 10 cm gylio. Šios žuvies
ypatinga kūno forma labai gerai tinka nuolat sukinėtis vietoje. Jis
suėda daug dugne esančių vėžiagyvių, smulkių moliuskų ir įvairių
vabzdžių lervų. Intensyviausiai maitinasi tuoj po neršto, t. y. birželio
– liepos mėnesiais. Vasarą karšiai laikosi išsisklaidę, sudarydami tik
nedidelius pulkelius. Nors ši žuvis atrodo aptingusi, plaukioja iš lėto,
bet kartu yra labai atsargi – išgąsdinta tuoj metasi į šalį. Rudenį
karšiai renkasi dideliais būriais, sueina į duobes, paprastai arti upių
žiočių, ir čia pusiau apsnūdę praleidžia žiemą.
Karšis žvejojamas nuo pavasario iki
rugsėjo mėnesio. Upėse karšis gaudomas tada, kai nuslūgsta ir
praskaidrėja vanduo, o ežeruose, kai ištirpsta ledas. Geriausia žvejoti
birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais, ypač kai vanduo yra švarus, o
oras – šiltas, pastovus. Gaudymo sezone karšis kimba tam tikrais
periodais. Pavasarį iki neršto kimba trumpą laiką, bet gerai. Neršto
metu ir keletą dienų po neršto karšis nekimba. Vėliau pradeda pamažu
kibti ir, praėjus 1 – 2 savaitėms po neršto, t. y. birželio pabaigoje ir
liepos pradžioje, pradeda intensyviai maitintis, ir tai trunka per visą
liepos mėnesį. Liepos mėnesio pabaigoje ir rugpjūčio mėnesio pradžioje
kimba silpniau. Rugpjūčio pabaigoje vėl geriau, ir tai trunka iki
rugsėjo mėnesio vidurio. Vėliau kimba vis blogiau ir pagaliau visiškai
nustoja.
Maisto
ieško beveik visą parą, bet masalą ima nevienodai: vienomis dienomis
geriau ima ryte, kitomis – vakare arba naktį. Nors tikrai nenustatyta,
bet pastebėta, kad jis naktį masalą geriausiai ima prieš švintant, dieną
– nuo aušros iki 9 – 10 vai. ir nuo 3 – 4 val. po pietų iki vakaro,
prieš saulei leidžiantis ir tuojau po saulės nusileidimo. Esant karštam
orui, ryte ir vakare kibimo trukmė yra trumpesnė. Mėgsta silpnas vandens
sroves ar visai ramias, gilias vietas prie stačių krantų, duobes,
užtakius, vietas prie nuskendusių akmenų, kerplėšų, molio luitų,
užtvankų. Jis mėgsta laikytis tokiose vietose, kuriose molėtas dugnas
padengtas nedideliu kiekiu dumblo. Nestambių karšių užtinkama ir tarp
vandeninių augalų. Panašias vietas karšis mėgsta ne tik upėse, bet ir
ežeruose, tiktai toliau nuo krantų. Pastebėta, kad karšiai grupelėmis
dažnai juda ratu, praplaukęs ir nepagriebęs masalo, jis po kurio laiko
grįžta.
Žvejojamas užuolankose ir atvirose,
ramiose vietose su molio dugnu, tarp tekančio ir stovinčio vandens, prie
stačių krantų, prie krantų, nuo kurių pučia vėjas. Vandeniui kylant,
pavasarį, karšis iš duobių plaukia ten, kur silpna srovė. Karšis
daugiausia maitinasi naktį, išeidamas iš duobių į seklesnes vietas. Jo
kibimas naktį yra tikresnis, nors ir dieną neatsisako imti masalo.
Karšis
žaisdamas dažnai kaišioja iš vandens nugarinį peleką. Tokiose vietose
ir reikia karšį jaukinti bei žvejoti. Jauku gali būti sveiki ir su moliu
suminkyti žirniai, pupelės, įvairi košė, išspaudos, virtos bulvės.
Jaukinti reikia pradėti kelios dienos prieš žvejyba. Patartina jaukinti
keliose vietose. Jaukinant prieš pat žvejybą, patartina naudoti, trūklių
lervas, kviečių ir grikių košę, duoną, šutintus grūdus, suminkytus su
sėlenomis ar ruginiais miltais. Pabėralas į dugną nuleidžiamas tinkleliu
arba trūkline, paprastai 1 – 2 valandas prieš gaudant. Nedideliais
kiekiais masalą galima barstyti ir žvejybos metu.
Karšis gaudomas plūdine, dugnine ir
palaidyne. Plūdine meškere gaudoma ramiame vandenyje: ežeruose, upių
įlankose, tvenkiniuose, o dugnine ir palaidyne - upėse. Šiais įrankiais
galima gaudyti ir dieną, ir naktį, tik, žvejant naktį, prie dugninės
koto patartina pririšti varpelį, o plūdinei ir palaidynei reikia imti
šviečiančias plūdes (fluorescuojančias). Dugnine gaudoma 3 – 4 m gylyje,
palaidyne – 1,5 – 2 m gylyje, o gaudant plūdine, masalas nuleidžiamas
iki dugno. Gaudant plūdine nuo kranto, kotas dažniausiai naudojamas 4 – 5
m ilgio ir ilgesnis, gaudant iš valties – trumpesnis. Dugninės ir
palaidynės (su rite) kotai turi būti trumpi. Masalas – sliekai, musių
lervos, grikių arba kvietinė tešla, šutinti žirniai, pupos, kukurūzai,
bulvės, duona ir kt.
Karšis
pavasarį ir po neršto kimba ryžtingai, o vasarą vangiai, atsargiai.
Būdingai karšis ima masalą žvejojant plūdine. Priplaukęs prie dugne
gulinčio masalo, karšis atsistoja vertikaliai galva žemyn, įčiulpia jį
ir pasiverčia horizontaliai, kiek pakildamas nuo dugno ir kartu
pakeldamas prie valo pritvirtintą svarelį, o vertikali plūdė
negramzdinama pavirsta ant šono. Po to karšis pamažu plaukia į šalį,
kartu tempdamas plūdę. Didindamas greitį arba plaukdamas į šoną, karšis
panardina plūdę po vandeniu. Šiuo momentu jį ir reikia užkirsti. Gaudant
su vandenyje gulinčia plūde ir slankiojančiu svareliu, karšiui imant
masalą, plūdė pradeda pamažu judėti ir kilti aukštyn, po to atsistoja
vertikaliai ir pamažu nerdama slenka į šalį, kol pasineria visiškai. Tuo
momentu reikia užkirsti. Gaudant plūdine, užkertama tada, kai žuvis
valą kiek patraukia į šoną.
Kai karšis kimba blogai, tai, paguldęs
plūdę, tokioje padėtyje kartais išlaukia keletą minučių, lyg
nesiryždamas masalo nuryti. Tokiu atveju plūdę reikia atsargiai
patampyti arba geriausiai laukti tinkamo momento užkirsti. Kada
naudojamas smulkus masalas, užkirsti reikia tuomet, kai plūdė atsigula
arba kai pradeda kilti aukštyn. Karšį užkirsti reikia ne per stipriai ir
mėginti tuojau vilkti į vandens paviršių, o pritraukus arčiau, iškelti
graibšteliu. Karšis gana lengvai nugalimas. Jeigu jo iš karto nepasiseka
išvilkti į vandens paviršių arba jis išsprūsta iš graibštelio, tai jis
atsipeikėja, energingai priešinasi ir greitai nepasiduoda. Tokiu būdu
didesni karšiai dažnai nutrūksta nuo kabliuko arba nutraukia pavadėlį.
Todėl, gaudant karšį, patartina naudoti ritę, iš kurios žuvies šuolių
metu išleidžiama valo, ir tokiu būdu karšis nuvarginamas.
Norint gaudyti karšį, reikia gerai
pasiruošti, turėti žinių, ištvermės. Labai svarbu tinkamai maskuotis
(tarp medžių, krūmų, žolių ir kt.) ir tyliai elgtis – nestuksenti į
valtį, palengva vaikščioti krantu ir t. t. Karšis žvejojamas ir žiemą iš
po ledo, ypač po pirmojo ledo, ir pavasarį. Čia jis turi būti gausiai
jaukinamas.
Karšis – Abramis brama. Leščius, palšis, Carp bream, Brachsen, Лещ.
|