Ketvirtadienis
28.03.2024
21:07
Dalintis
Registracija
Statistika
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Viso žvejyboje: 1
megėju: 1
žveju: 0
Translator
Draugai
  • www.meskeriotojas.lt/
  • www.fish46.ucoz.ru/
  • www.romada.lt
  • www.zvejo.tv
  • www.zvejybosreikmenys.lt/kategorija/naujienos/
  • Apklausa
    Kokius naudojat masalus?
    Viso atsakymu: 888
    Paieška
    :)
    funny gifs
    Orai
    Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней Метеонова - прогноз погоды на 14 дней

    Zvejys.ucoz.com

    Pradžia » 2012 » Gruodis » 24 » Kūčių stalui – pačių sugautas laimikis
    12:09
    Kūčių stalui – pačių sugautas laimikis

    Jau ne pirmą amžių pamaryje laikomasi iš kuršių paveldo kilusios tradicijos, kad ant Kūčių stalo turi būti išvakarėse ar net tą pačią dieną sugautos menkės kepsnys. Metai bėga, tačiau niekas nesikeičia, kaip ir prieš šimtą metų viską lemia oro sąlygos: jei nesiaus audros ir laivai galės išplaukti į atvirą jūrą tiek meškeriotojai, tiek verslininkai atplukdys į krantą menkių.

    Atvyksta iš įvairių krašto vietų

    Meškeriotojams gardžiausios yra pačių sumeškeriotos menkės, todėl trumpiausių metuose dienų savaitę, pamario meškeriotojai gaudo kiekvieną žinią apie meteorologinę situaciją, apie tai ar laivybai uosto akvatorijoje ir ties jūros vartais, o visos vietos laivuose, plukdančiuose į jūros kvadratus, kur telkiasi dabar menkių tuntai, užsakytos iš anksto.

    Menkių meškeriojimas, baigiantis metams, ne tik sena pamario tradicija, bet ir gana nauja tendencija, kuri išpopuliarėjo visame krašte. Meškeriotojas iš Suvalkijos Raimondas Kupčinskas, su kuriuo pakliuvome į vieną ekipažą, plaukdami gaudyti menkių spalio mėnesį, pasakojo, kad, jei tik bus palanki laivybinė situacija, kartu keliais tokiais pat bendraminčiais, įsitikinusiais, kad gardžiausias laimikis – pačių sugautas, Kūčių išvakarėse leisis į jūrą.

    Todėl dabar ne tik jie, bet ir daugelis tokiais išvykas sumaniusių meškeriotojų, nuolat palaiko ryšį su pasirinkto laivo kapitonu telefonu ir būna pasirengę pagal iškart leistis į kelią, kai tik gaus žinią, kad oras išplaukti į jūrą mažais laivais – tinkamas.
    Net ir paties prasčiausio kibimo dienomis pavyks sugauti kelias gelmių gaiva kvepiančias menkes


    Tokią vienos paros ekspediciją, kurios tikslas – menkių meškeriojimas, suvalkiečiai meškeriotojai suplanavo jau penktą sezoną. Vienu šūviu, jų nuomone, nupilami du zuikiai: pirma, nesipainioji šeimininkėms po kojomis, antra, tokios žuvies, kurią pats sumeškerioji, parduotuvėje negausi.

    Grįžusį su laimikiu namiškiai sutinka džiugiai, iškart imasi ruošti iš jo patiekalus. Tad visų interesai išsaugoti, namiškiai, o ypač žmonos patenkintos, tad ir nuotaika visų – smagi. Be to šiemet, ir kalendorius akį džiugina – prieš Kūčias net dvi poilsio dienos, kurias galima skirti paskutiniam šių metų reisui į jūrą.

    Esminis skirtumas

    Jei kelyje iš uostamiesčio į namus neužklumpa pūga, užpustanti kelius, ar neprapliumpa lijundra, meškeriotojams pavyksta grįžti laiku ir prisidėti prie namiškių, ruošiančių vakarienę. Kiekvienas save gerbiantis meškeriotojas žino, kad laimikį reikia ne tik sumeškerioti, bet ir paruošti iš jo išskirtinį patiekalą.

    Tarp šaldytos menkės, kuri gali būti sugauta prieš metus, ir ką tik sumeškerioto laimikio – esminis skirtumas. Šviežutėlė, šaldytuvo nemačiusi menkė – ypatingas delikatesas, kurio didžiausias privalumas – išskirtinis skonis, dvelkiantis gelmių vėsa, ir trapi, burnoje tirpstanti žuviena.

    Menkės kepsnį iškepti ne taip paprasta, nes dėl menko neatidumo, jis gali subyrėti ir pavirsti luitelių krūva. Tada pražūva ne tik pasigėrėjimą kelianti išvaizda, bet ir su niekuo nepalyginamas kepsnio sultingumas.

    Skroskite iš karto

    Kad menkės žuviena būtų aukščiausios kokybės, reikia atsiminti keletą nesudėtingų taisyklių. Pirma, ištrauktą ant denio menkę reikia iškart apdoroti, o tiksliau – „užmigdyti" specialios kuokelės smūgiu ir aštriu peiliu įpjauti pažiaunę iki pat stuburo, kad nutekėtų kraujas. Kitaip kraujas išsilies į raumenis, žuviena praras ne tik pirmykštį skonį, bet ir masinančią baltą spalvą.

    Žinoma, net ir neapdorota menkė bus pakankamai gardi, tačiau, jei yra galimybė, grįžtant į krantą patartina sugautas žuvis išskrosti, atskirti nuo vidurių kepenis, o vidurių ertmę iššluostyti popieriniais rankšluosčiais. Plauti vandeniu nepatartina. Ne visuose laivuose yra žuvies dorojimo stalai ir įrankiai, tačiau tai galima padaryti ir primityviomis sąlygomis. Be to kirai ir žuvėdros taip pat palinkės jums puikių Kalėdų už išmestus už borto žuvų vidurius.

    Reikalinga tinkama tara

    Antra, tiek jūroje, tiek gėluose vandenyse sumeškeriotą žuvį gabenti negalima kaip pakliuvo įkištą į plastiko maišelį ar numestą į plastiko dėžę. Kas kad dabar šalta ir žuvis sustingsta. Plastiko pakuotėje žuviena sutrokšta, nenuvarva gleivės ir kraujas.
    Tolimoje kelionėje laimikiui gabenti puikiai tinka termoizoliaciniai krepšiai


    Geriausiai laimikiui gabenti tinka, „Salmo" žūklės klubo veterano Silvestro Simanavičiaus žodžiais, specialus krepšys, su termoizoliacinės medžiagos užpildu sienelėse. Jei sudėsite į jį laimikį ir pabarstysite kapotu leduku, menkės iki namų parkeliaus – idealios būklės. Nepageidautina laimikį vežti automobilio salone, nes jis sušyla, žuvienos skaidulos ima atsiskirti viena nuo kitos. S.Simanavičiaus žodžiais, tokiame krepšyje laimikį – arktines šalves jis sėkmingai parsigabeno į namus iš Švedijos šiaurės.

    Pusėtina versija – plastiko dėžės, tačiau jų daug į automobilio bagažinę netelpa, antra, tradicinės plastiko dėžės žuviai laikyti neturi dangčių, o tai reiškia, kad laimikis gali išsiblaškyti po bagažinę, jei automobilį stipriai krestels giloka duobė. Jei renkatės plastiko dėžę, tai įsigykite specialią – sandarią ir su dangčiu. Tokia dėžė, beje, tiks ilgoms kelionėms, pvz., į Norvegiją.

    Trumpai kepta žuvis – skanesnė

    Ką reikia iškart padaryti, vos sugrįžus į namus? Supjaustykite menkes gabalais ir iš pilvo ertmės pašalinkite tamsią plėvelę arba išdorokite taip, kad ant lentos liktų tik nuogas stuburas, iš kurio bei menkės galvų, beje, galima išvirti puikią žuvienę, o dubenyje išaugtų krūvelė filė porcijų. Tada saikingai pabarstykite žuvieną druska, sumaišyta su pipirais ir porai valandų palikite ramybėje.

    Kai liks pusvalandis iki numatyto menkės kepsnio valgymo laiko, galimi du variantai: pirmas, galite žuvies gabalus sudėti į specialias groteles, padarytas ir dviejų susivožiančių puselių. Šių grotelių privalumas tas, kad suslėgti kepsniai išsaugo pirmykštę formą. Taip kepama nenkės filė, tačiau reikia labai atidžiai stebėti kepsnius, kad nepridegtų, nes jie kepami ant labai kaitrių žarijų.

    Antras variantas – kepti specialioje skardoje aukštais krašteliais, į kurią sudedami į foliją įvynioti kepsniai. Taip kepama gabalais supjausyta menkė. Šiuo būdu iškepti menkės kepsniai būna ypač sultingi. Galima ant kiekvieno kepsnio padėti po kelis svogūno griežinėlius ir kadagio uogelę. Skarda pašaunama į įkaitintą iki 160-180 laipsnių orkaitę 20-25 minutėms.
    Kuršių virtuvės kanonai teigia, kad geriausi žuvies kepsnio prieskoniai – druskos ir pipirų mišinys


    Nečirškinkite menkės kepsnių amžinybę, nes žuviena sukietės, pasidarys sausa, o tada gelbstimasi tepant ant jos majenezą ar kokius kitus padažus. To daryti nereiktų, nes menkės kepsnys gardžiausias – natūralus, patiekti jį geriausia be taip mėgstamų mūsų šeimininkių virtų ar keptų bulvių, nes kur kas geresnis garnyras – karštos šparaginės pupelės arba brokoliai, pavolioti džiūvėsiuose.

    15min.lt
    Peržiūrėta: 935 | Patalpino: ltboss | Reitingas: 0.0/0
    Viso komentarų: 0
    Pridėti komentarą gali tik registruoti vartotojai.
    [ Registracija | Prisijungti ]